اصولگرایان، آنچه که در شهر قم اتفاق افتاده است را جدی گرفتهاند. از همین رو موضعگیری پیرامون قطع سخنرانی علی لاریجانی، رییس مجلس، در شهر قم به دنبال اعتراض برخی حاضران، همچنان ادامه دارد. نماینده ولیفقیه در موسسه کیهان اما خبر از آن داده که “برادران اخلالگر” به “اصل ماجرا” پی برده و در تماس با کیهان ابراز پشیمانی کرده اند.
در تازه ترین تحولات، احمد جنتی دبیر شورای نگهبان، این حادثه را “خیانت” نامید، ایتالله مکارم شیرازی به مسوولان قم برای پیگیری این قضیه هشدار داد و همزمان اعلام شد که برخی مسببان این حادثه بازداشت شدهاند.
همزمان با اعلام بازداشت برخی از مسببان این حادثه در شهر قم، نمایندگان مجلس خبر از برگزاری جلسهای در کمیسیون امنیت ملی برای بررسی آن دادهاند. علاوه بر نمایندگان، محمد نجار وزیر کشور، عبداللهی معاونت امنیتی وزارت کشور، معاون وزارت اطلاعات و مدیرکل اطلاعات قم و برخی از معاونان سپاه پاسداران و نیروی انتظامی نیز حضور داشتند.
ابوترابی، نایب رییس مجلس، اعتراض در جلسه سخنرانی لاریجانی را نشانه “ضعف مدیران استان و مسئولان برگزارکننده مراسم” دانست که “غفلت کوچکی نیست”. ابوترابی همچنین خواستار تشکیل “کمیته ویژهای از کمیسیون برای بررسی حادثه مذکور به طور دقیق” شد. آنگونه که سخنگوی کمیسیون امنیت ملی اعلام کرده، دیگر نمایندگان حاضر در جلسه معتقد بودند این مساله، از پیش برنامهریزی شده است.
این برای چندمین بار است که اصولگرایان اعتراض در سخنرانی لاریجانی را “برنامهریزی شده” توصیف میکنند. پیش از این رسانههای اصولگرا نوشته بودند که این اعتراض، توسط “جریان انحرافی” طرح ریزی شده بود. آنها از جمله به حضور کارگردان فیلم “ظهور نزدیک است” در میان معترضان اشاره میکنند که از چهرههای نزدیک به رحیممشایی است.آنها همچنین مدعیاند که فیلمی از جلسه تشکیلاتی برای حمله به این سخنرانی نیز موجود است. علی مطهری، نماینده منتقد احمدینژاد در مجلس نیز پیش از این استاندار قم و برخی نهادهای امنیتی را به دست داشتن در حمله به لاریجانی متهم کرده بود.
پیش از این فراکسیون رهروان ولایت – که فراکسیون حامی علی لاریجانی در مجلس است – در بیانیهای اعلام کرده بود که از پشت پرده این جریان اطلاع دارد، اما “از بیان ناگفتههای مرتبط و عوامل اصلی و پشت پرده این اقدام بنا بر حفظ مصالح نظام و رعایت رهنمودهای مقام معظم رهبری صرف نظر می کند و از ارگان ها و دستگاه های ذی ربط می خواهد تا در اسرع وقت ، به طور قاطع با عوامل و ریشه های این اقدام خلاف امنیت ملی کشور برخورد نمایند”.
چند روز پس از سخنان علی مطهری، آیتالله مکارم شیرازی از مراجع تقلید نزدیک به اصولگرایان نیز گفت: “به مسئولان شهر پیام میدهم که ساده از کنار این قضیه نگذرند… اگر ساده از کنار این مسئله بگذرید همه مردم بدبین میشوند. مشخص شود چه اشخاصی مرتکب چنین کاری شدند که نه برای حرم، نه برای تربت سیدالشهدا(ع) و نه برای اشخاص حرمت نگه نداشتند. باید ریشهها خشکانده شود. فریب خوردگان باید ارشاد و توجیه شوند ولی نباید به سادگی از محرکهای اصلی صرف نظر شود”.
روز ۲۲ بهمن هم زمان با سخنرانی احمدینژاد در تهران، علی لاریجانی نیز در شهر قم برای سخنرانی حضور پیدا کرد. سخنرانی رییس مجلس نهم اما با شعارهای برخی از حاضران نیمهتمام ماند و برخی از افراد اقدام به پرتاب کفش، مهر و نعلین به سمت وی کردند.
پیش از این سایت مجلس، معترضان را “عدهای اندک” توصیف کرده و مدعی شده بود که این افراد “برای ایجاد آشوب از قبل ساماندهی شده بودند”. این سایت همچنین اقدام به انتشار عکسهایی از این افراد کرده بود، اما ایرنا – خبرگزاری رسمی جمهوری اسلامی - معترضان را “ولایتمدار” خوانده بود. ایلنا هم نوشته بود که صبح روز ۲۲ بهمن و پس از حضور لاریجانی در تظاهرات شهر قم، “جمعی از حامیان محمود احمدینژاد که در چهارراه شهدای قم پوسترهایی از محمود احمدینژاد و رهبر مقام معظم انقلاب با شعار “زنده باد بهار” و “تو به ما جرأت طوفان دادی” را به دست داشتند؛ به دنبال علی لاریجانی، شعارهای “لاریجانی بصیرت بصیرت” و “رئیس بیولایت نمیخواهیم” سردادند”.
همزمان احمد جنتی، دبیر شورای نگهبان نیز اعتراض در سخنرانی علی لاریجانی را “بداخلاقی” توصیف کرد و گفت: “اتفاق ناگوار در قم را که مصداق صریح خیانت به کشور است را محکوم کرده و از مراجع ذی صلاح میخواهم با جدیت مسائل را پیگیری کنند و برای همیشه به این بداخلاقیها خاتمه دهند”. پیش از این شخصیتها و نهادهای نزدیک به اصولگرایان نیز این حادثه را مصداق “خیانت به کشور” دانسته بودند.
حبیبالله عسگراولادی، دبیرکل جبهه پیروان خط امام و رهبری نیز درباره این اتفاق، چنین موضع گرفته است: “کسانیکه فرق بین یک مراسم ملی و یک میتینگ سیاسی را نمی دانند و مرتکب بد اخلاقی می شوند باید تبعات این کار خود را بپذیرند. قانون باید در مورد این افراد داوری کند. این عمل زشت مورد رنجش مراجع عظام تقلید بود و مصداق اختلاف افکنی که مورد نهی رهبری معظم انقلاب است. عده ای می خواهند فضای عمومی کشور یک فضای نفرت، اختلاف، سوءظن و اتهام زنی باشد. این یک رویکرد انحرافی است و دقیقاً در خط آمریکاست باید هوشیار باشیم”.
این سخنان در حالی بیان شده که حسین شریعتمداری، نماینده ولیفقیه در موسسه کیهان، خبر از آن داده بود که “بسیاری از برادرانی” که در ماجرای “اخلالگری روز ۲۲ بهمن شهر قم” به “اصل ماجرا” پی بردهاند٬ در “تماس با کیهان گفتهاند از اقدام دشمن پسند خود پشیمانند”. شریعتمداری به نقل از این افراد نوشته بود: “بعد از آنکه مشاهده کردیم تعدادی از شعاردهندگان به سوی رئیس مجلس مهر و… پرتاب میکنند و در پی برهم زدن مراسم باشکوه ۲۲ بهمن هستند، متوجه شدیم فریب خوردهایم و فردای آن روز وقتی یادداشت کیهان را که در آن به کلام حضرت آقا استناد شده و آمده بود ایشان هر حرکت تشنجآفرین را با عبارت قطعاً خیانت به کشور است٬ توصیف فرمودهاند، احساس گناه کردیم”.
وی پیش از این درگیری هفته قبل در مجلس و اعتراض در سخنرانی علی لاریجانی را “دستاویزی برای یک حرکت اخلالگرانه هماهنگ شده با آن سوی آب ها” دانسته و خبر از آن داده بود که بعد از اعتراض در سخنرانی علی لاریجانی اس.ام.اسی با این مضمون دست به دست شده است: “یکشنبه انتقام، پاسخی به یکشنبه سیاه! دست خدا از آستین مردم بیرون آمد”.
نماینده ولیفقیه در موسسه کیهان، دو روز پیش به صراحت در سرمقاله این روزنامه از محموداحمدینژاد به عنوان “مقصر اصلی” اتفاقات رخ داده در جلسه استیضاح وزیر کار یاد کرده و گفته بود که اعتراض به سخنرانی لاریجانی در شهر قم “ اقدامی عجولانه بود که برای کاستن از آثار شکننده این شکست طراحی شده بود”.