بنجامین وینتال
در حالی که آمریکا تلاش های خود را برای جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح های اتمی افزایش داده است، جمهوری اسلامی در حال جذب سرمایه گذاری شرکت های اروپایی است. در واقع، قراردادهای این شرکت ها کمک به رژیمی است که مصمم به ساخت سلاح های اتمی است و از نظر مالی از سازمان های تروریستی حماس و حزب الله حمایت می کند.
شرکت ا ُ ام وی غول نفت اتریش برای اجرای قرارداد امضاء شده در آوریل 2007 به ارزش 22 میلیارد یورو به منظور تولید گاز طبیعی مایع از میدان گازی پارس جنوبی ایران بی تابی می کند. ولفگانگ روتن استورفر از مدیران این شرکت در نشست سالانۀ سهامداران در ماه مه سال گذشته خاطر نشان کرد، ا ُ ام وی فقط منتظر “تحولات سیاسی آمریکاست.”
بر اساس مقالۀ نوشته شده توسط گلن سیمپسون در فوریه 2008، ریفیزن سنترال بانک، سومین بانک بزرگ اتریش، در ایران فعالیت دارد و معاملات بانک های مهم اروپایی را که فعالیت های خود را در ایران متوقف کرده اند، جذب خود کرده است. علاوه بر این، پائولو اسکارونی از مدیران شرکت انرژی ایتالیا، Eni Spa، ژانویۀ گذشته به خبرگزاری اسوشیتدپرس گفت، شرکت او همچنان به تعهدات خود در قبال اجرای قراردادها در ایران پایبند خواهد بود و در عین حال، هیچگونه فشار خارجی را برای قطع روابط خود با بخش انرژی ایران احساس نمی کند.
حجم روابط تجاری آلمان نیز با ایران باعث شده است این موتور اقتصادی اروپا جایگاه ویژه ای را برای تحت فشار گذاشتن تهران پیدا کند. با این وجود، خطر آشکار ایران هسته ای مانع از آن نشد که آلمان در سال 2008 روابط تجاری خود را با ایران به ارزش تقریبی چهار میلیارد یورو قطع کند. از این رو، آلمان همواره مهم ترین شریک تجاری ایران در اروپا بشمار می رود.
در سال 2008 صادرات آلمان به ایران تا 10.5 درصد نسبت به سال 2007 افزایش داشت. به گزارش دفتر نظارت بر صادرات آلمان، این تجارت شکوفا در سال 2008 دربرگیرندۀ 39 قرارداد امضاء شده با ایران “با کاربرد دوگانه” بود. فناوری و تجهیزات دوگانه هم می توانند کاربرد نظامی و هم غیرنظامی داشته باشند.
شرکت زیمنس، بزرگترین شریک تجاری ایران در آلمان، دریچه ای به روی شراکت ارزشمند اقتصادی دو کشور می گشاید. شرکت های آلمانی مانند مرسدس بنز و شرکت بیمۀ Munich Re نیز نسبت به درخواست های روزافزون در خصوص انزوای اقتصادی ایران بی تفاوت مانده اند. روز گذشته سخنگوی شرکت بیمۀ Munich Re تأیید کرد که این شرکت کالاهای ترانزیت شده به ایران را بیمه می کند. و این اولین خبر علنی این شرکت است.
همۀ اینها در حالی اتفاق می افتد که ایران با سرعت شگفت آوری بسوی فرآوری اورانیوم با غنای بالا حرکت می کند. کارشناسان تجاری و امنیتی معتقدند که ایران براحتی نمی تواند فناوری برتر آلمان را با فناوری کشورهای رقیب مانند چین و روسیه جایگزین کند. درخواست های پوشالی آنجلا مرکل صدراعظم آلمان در خصوص قطع روابط جدید تجاری شرکت ها با رژیم ایران نتوانسته است دولت او را از تأیید بیش از 2800 قرارداد تجاری با ایران در سال 2008 باز دارد.
شفاف سازی در حوزۀ روابط تجاری بسیار ضروری است. دفتر فدرال نظارت بر اقتصاد و صادرات آلمان از افشای ماهیت این قراردادها خودداری کرده است. این در حالی است که میشل گلاس وزیر اقتصاد آلمان، که حامی روابط تجاری با ایران است، باید نام شرکت هایی را که با ایران داد و ستد دارند، فاش کند.
جان کلام این که اگرچه آلمان مدعی است که می خواهد ایران را از ساخت بمب اتم باز دارد، اما تاکنون اقدام چندانی برای جلوگیری از این امر انجام نداده است.
منبع: وال استریت ژورنال، 6 فوریه