آزاده میررضی
همزمان با اعلام تاریخ استیضاح یکی از وزرای کابینه احمدینژاد که در صورت موفقیت، ادامه فعالیت کابینه را با چالش قانونی مواجه خواهد کرد، احمدینژاد در جلسهای با اعضای مجمع روحانیون مجلس نسبت به استیضاح مکرر وزیران ابراز نگرانی کرد و خواستار آن شد که نمایندگان به پیروی از رهبر جمهوری اسلامی، با دولت نهم همکاری کنند. در مقابل، نمایندگان روحانی هم تاکید کردند که احمدینژاد باید «تعامل قابل قبولی» با مراجع و علمای حوزه علمیه داشته باشد.
مجمع نمایندگان روحانی مجلس یکشنبه شب در یک جلسه 3 ساعته با محمود احمدینژاد شرکت کردند که آنچه از این جلسه به طور سربسته در رسانهها مطرح شد، نشان میدهد هیچ تغییری در فضای سرد موجود بین قوای مقننه و مجریه و نیز رابطه تیره دولت نهم با مراجع و حوزه علمیه، پدید نیامده است.
اگرچه همزمان با انتشار خبر رسمی این جلسه از سوی دفتر رئیسجمهور، مصاحبههایی نیز از سوی چند نماینده با رسانهها درباره این جلسه انجام و در آنها بر لحن ملایم و دوستانه دو طرف تاکید شده بود، اما پیگیریهای گزارشگران مستقل نشان میدهد که فضای این جلسه حتی بیشتر از آنکه انتظار میرفت، انتقادی بوده است.
مجلس وقت دولت را میگیرد!
خبرگزاریها دیروز از قول نمایندگان گزارش دادهاند که دغدغه اصلی احمدینژاد در این جلسه، تعداد زیاد سوال و استیضاح وزیران بوده است. اما به گزارش منابع آگاه احمدینژاد در این جلسه که چند ساعت پس از اعلام وصول طرح استیضاح وزیر جهاد کشاورزی در جلسه علنی روز یکشنبه برگزار شد، به صراحت از این کار انتقاد و با اشاره به فرصت کم باقیمانده برای دولت نهم، نمایندگان را به بهانهگیری از دولت متهم کرده است.
این در حالی است که ابوترابی، نایبرئیس مجلس که یکی از سه نمایندهای بود که در جلسه یکشنبه شب با احمدینژاد سخن گفت، صبح همان روز در جلسه علنی مجلس تصریح کرده بود که علت پذیرش ناگهانی طرح استیضاح اسکندری، مصاحبهای بوده که وی در آن هرگونه رایزنی با مجلس را تکذیب کرده و بدین ترتیب باعث بیاعتمادی و بدبینی مردم به مجلس شده بود.
اما میرتاجالدینی روز بعد به خبرگزاری مهر گفت: “رئیسجمهوری ایران تعداد زیاد سئوال و استیضاح را باعث کاهش بازده دولت عنوان کرده و گفته که اعضای کابینه وقت زیادی را صرف پاسخ به سئوالات و حضور در جلسات میکنند و این در مجموع وقت دولت را میگیرد.“
احمدینژاد در شرایطی مجلس را به گرفتن وقت دولت متهم کرده که نمایندگان نیز معتقدند دولت آشکارا به نظرات منتقدان اصولگرای حاضر در مجلس و حوزههای علمیه بیاعتنایی میکند. از این رو بود که دو موضوع روز یعنی رابطه تیره دولت با مراجع و نیز چگونگی اجرای طرح تحول اقتصادی محل چالش نمایندگان روحانی با احمدینژاد قرار گرفت.
اطاعت از رهبر یا نزدیکی به مراجع
تنها سه روز پس از آنکه احمدینژاد بدون دیدار با مراجع تقلید، سفر خود رابه قم پایان داد و به تهران بازگشت، نمایندگان روحانی مجلس صراحتا از بیاعتنایی دولت نهم به مراجع، علما و حوزههای علمیه انتقاد کردند و خواستار آن شدند که دولت توجه بیشتری به مراجع تقلید، مساجد و حوزهها داشته باشد.
اما احمدینژاد در پاسخ انتقادات نمایندگان روحانی مجلس در خصوص بیاعتنایی دولت نهم به مراجع، علما و حوزههای علمیه، به نمایندگانی که خود تصویبکننده بودجه سالانه کشور هستند، گفت: “این دولت توجه ویژهای به مساجد و حوزههای علمیه داشته، بودجه آنها را دو یا چند برابر کرده و مسجد و حوزه را جزو ارکان جامعه اسلامی میداند.“
احمدینژاد روز پنجشنبه هفته گذشته برای سخنرانی در جمع مبلغان مذهبی به قم رفته بود، اما پس از آنکه مشخص شد هیچ برنامهای برای دیدار با مراجع در میان نیست، غلامحسین الهام به رسانهها توضیح داد که:” این فرصت، مناسب نبود و ما به دنبال آن هستیم که در فرصت بهتری برای دیدار با مراجع معظم تقلید برنامهریزی کنیم.“
هرچند هیچیک از رسانههای رسمی و غیررسمی خبر ندادند که دلیل واقعی نبود دیدار بین رئیس دولت نهم با رهبران مذهبی قم چه بوده است، اما برخی منابع خبر داده اند که مراجع احمدینژاد را به حضور نپذیرفتهاند. این احتمال به ویژه بدین خاطر تقویت میشود که پیش از این هم سابقه داشته مراجع تقلید به خاطر برخی اقدامات منفی دولت نهم و بخصوص بیاعتناییهای رئیسجمهور به تذکرات علما، برای به حضور پذیرفتن او رغبتی از خود نشان ندهند.
طرح تحول؛ تندتر یا کندتر
طرح تحول اقتصادی نیز موضوع دیگری بود که در جلسه یکشنبه شب نمایندگان روحانی با احمدینژاد، باعث بحث بین او و سه نمایندهای شد که در این جلسه سخن گفتند. محمدتقی رهبر، نماینده اصفهان، حسن ابراهیمی، نماینده بیرجند و محمدحسن ابوترابیفرد، نماینده تهران پیش از صحبتهای احمدینژاد، به ایراد سخن پرداختند و هر سه ضمن دفاع از اصل طرح تحول اقتصادی، از تلاش دولت نهم برای تصویب و اجرای عجولانه آن انتقاد کردند.
به گزارش روزآنلاین، احمدینژاد پیش از سخنان این سه تن، علاوه بر آنکه در خصوص پذیرش محمدرضا اسکندری، هیات رئیسه مجلس را به “مرعوب شدن در برابر برخی اعضای پر سروصدای فراکسیون اقلیت” متهم کرد، با اشاره به فرصت اندک دولت برای اجرای طرح تحول اقتصادی، خواستار تصویب و اجرای هرچه سریعتر این طرح شد.
بر اساس این گزارش، احمدینژاد همچنین به شدت از سخنان اخیر مصباحی مقدم، نماینده روحانی تهران که به احتمال عدم پرداخت نقدی یارانهها اشاره کرده بود، انتقاد کرد. هفته گذشته مصباحی مقدم گفته و علی لاریجانی نیز تایید کرده بود که طبق توافق دولت و مجلس، پرداخت نقدی یارانهها فعلا متوقف میشود. اما احمدینژاد در گفتوگو با نمایندگان روحانی مجلس تصریح کرد که دولت برای جبران اثرات سوء طرح تحول ازجمله کاهش قدرت خرید مردم، چارهای جز پرداخت نقدی ندارد.
نمایندگان روحانی مجلس نیز در مقابل، به سخنان رهبر نظام در خصوص بررسی و تصمیمگیری باتدبیر و بدون عجله درباره طرح مذکور اشاره کردند و با اشاره به سخنان احمدینژاد مبنی بر تبعیت از رهبری، از اینکه دولت نهم پس از مدت قابل توجهی تاخیر در ارائه طرح تحول، اکنون آن را با قید فوریت تقدیم مجلس کرده، ابراز ناخرسندی کردند.
بخصوص محمدتقی رهبر و حسن ابراهیمی تاکید کردند که “طرح تحول اقتصادی باید با کمترین تبعات و با توجه به گزارشهای کارشناسی کمیسیون ویژه مجلس” اجرا شود.
جالب اینجاست که ریاست این کمیسیون با مصباحی مقدم است و در سومین گزارش این کمیسیون هم تاکید شده که با توجه به کاهش قیمت جهانی نفت، امکان پرداخت نقدی یارانهها منتفی شده است. اما نه تنها احمدینژاد بر انجام سریع این پرداخت (تا پیش از انتخابات) اصرار دارد، بلکه مسئولان دولتی دیروز به رقم تقریبی آن هم اشاره کردهاند؛ رقمی که از ماهانه 80 هزار تومان وعده داده شده، به بین 20 تا 40 هزار تومان تقلیل یافته است.