هنر روز، در بخش کتاب می کوشد کتاب ها و نشریاتی را که در حوزه اندیشه و هنر مباحث نظری را منعکس می کنند یا در مسائل اجتماعی و سیاسی مباحثی درخور دارند، به خوانندگان خود معرفی کند. ارجحیت با کتاب های روز خواهد بود، ولی این امر به معنای غفلت از آثارمنتشر شده در گذشته دور یا نزدیک نیست. کتاب های منتشره از پدیدآورندگان ایرانی به زبان های دیگر یا ترجمه شده به این زیان ها هم در کتاب روزجای ویژه ای خواهند داشت. ناشران و پدید آورندگان آثار می توانند برای معرفی یک نسخه کتاب به نشانی زیر بفرستند.
P.O.Box 94000 creteil cedex
France10014
ره آوردی دیگر
شماره دیگری از “ره آورد” منتشر شد و مثل همیشه نفیس و پرمطلب، آکنده از عشق ایران و د رتنوع و تعدد مطالب “فصلنامه آزاد اندیشان ایران”
ره آورد که شما ره 80 آن مانند هر شماره یاد آور زنده یاد استادحسن شهباز است، به همت شعله شمس شهباز منتشر شده است و در 8 بخش: ادب، هنر، دین، فلسفه- ایران در گذرگاه تاریخ- یادها و خاطره ها- نقد کتاب- شعرو شاعران- نامه های خوانندگان- بدرود بامشاهیری که رفتند- خلاصه نوشته ها به زبان انگلیسی
شماره 80 رهاورد که ویژه پائیز 1386 است در 276 صفحه و در کالیفرینا منتشر شده است.
با استفاده از این ای میل می توان مشترک ره آورد شد:
از گات ها تا مشروطیت: گزارشی کوتاه از تحولات فکری و اجتماعی در جامعه فئودالی ایران
نویسنده: محمد رضا فشاهی
696 ص، تهران: انتشارات گوتنبرگ، 1386، چاپ سوم
در این کتاب، روابط تولیدی بین انسان ها، در نظام فئودالیسم و نظام های قبل از آن در ایران، همراه با تحولات فکری و اجتماعی مربوطه، بررسی می شود. کتاب شامل دو بخش عمده است: بخش اول به روابط و مناسبات تولیدی در ایران، از نهضت «گاتاها» تا انقلاب مشروطه می پردازد. بخش دوم، «فرهنگ مشروطه» نام دارد. این فرهنگ که چند ویژگی قابل توجه دارد و از اندیشه های سیاسی اروپا و انقلاب های آنجا بهره فراوان برده است، در این بخش بررسی می شود. عناوین بعضی از مباحث کتاب عبارتنداز: «نهضت گاتاها»، « از گاتاها تا مزدک»، «نهضت مزدک»، «اعراب در ایران»، «ابومسلم و خرم دینان»، «مقاومت فرهنگی ایرانیان»، «معتزله»، «علم کلام»، «قرمطیان»، «اسماعیلیان»، «عصر مغول»، «ویژگی های نهضت سربداران»، «مشخصات فئودالی در دوران تیموریان»، «قزلباش و سلسله صفویه»، «نهضت باب»، «امیرکبیر»، «نهضت ترجمه»، «روزنامه های فارسی» و…
از هویت ایرانی (مجموعه مقالات)
به کوشش: زهرا حیاتی، دکتر سید محسن حسینی
501 ص، تهران: انتشارات سوره مهر، 1386، چاپ اول
در اسفندماه 1383، «مرکز تحقیقات زبان و ادبیات فارسی» در دانشگاه «تربیت مدرس»، همایشی با عنوان «هویت ایرانی؛ مفاهیم، مؤلفه ها و راهبردها» را برگزار کرد. با کوشش این مرکز، نشست تخصصی «هویت ایرانی؛ ادبیات معاصر» در بهمن ماه 1384 و نشست تخصصی «هویت ایرانی؛ هنر و معماری»، در اسفندماه همان سال برگزار شد. مجموعه حاضر، شامل مقالات و سخنرانی های این همایش ها و نشست هااست. عناوین بعضی از نوشته ها و مطالب این مجموعه عبارتنداز: «ابعاد هویت ایرانی/تقی آزاد ارمکی»، «اولین لرزه های هویتی ایرانیان/علی اکبر علیخانی»، «پارادوکس در گفتمان هویتی رژیم پهلوی/محمد منصور نژاد»، «شعوبیگری؛ الگوی تعادل هویتی در ایران/غلامرضا پیروز»، «هویت ایرانی قصه های عامیانه فارسی/محمد حنیف»، «اصول مشترک هویت ایرانی از خلال متون عرفانی/مصطفی گرجی»، «مبانی و اجزای تشکیل دهنده هویت فرهنگی ایرانیان در اندرزنامه های پهلوی و متون تعلیمی فارسی/رحمان مشتاق مهر»، «هویت ملی و ادبیات داستانی پس از انقلاب/حسین هاجری»، «سنت و تجدد در معماری معاصر ایران/حسین سلطان زاده» و«هویت ایرانی؛ تعامل ملیت، دین و تجدد/محمد علی اسلامی ندوشن».
فرهنگ کوه نوردی و غارنوردی ایران
گردآورنده: داوود محمدی فر
802 ص، تهران: انتشارات سبزان، 1386، چاپ اول
این فرهنگ، شامل 8500 مدخل در زمینه کوه نوردی و غارنوردی در ایران، همراه با 1600 تصویر است. این مدخل ها، شامل اسامی غارها و کوه های ایران، اصطلاحات کوه و کوهنوردی در ایران، و نام کوهنوردان معروف ایران است. بخش هایی از آن نیز به نقشه کوه ها و قله های مهم ایران و مسیرهای صعود به آنها اختصاص دارد.
درآمدی بر اسطوره ها و نمادهای ایران و هند در عهد باستان
مؤلفین: دکتر ابوالقاسم دادور، الهام منصوری
311 ص، تهران: دانشگاه الزهرا، 1385، چاپ اول
در این پژوهش، سمبل ها و اساطیر ایران، از زمان هخامنشیان تا پایان دوره ساسانیان و ارتباط آن با سمبل ها و اساطیر هند باستان، بر اساس اسناد و مدارک موجود، بررسی شده است. بسیاری از علایم و نشانه هایی که در قالب سمبل نمود پیدا کرده اند، در میان تمدن های کهن ایران و هند، ارتباط و نوعی پیوند درونی ایجاد کرده و منشاء ایجاد ارتباطات بعدی شده اند. مقایسه سمبل ها و اساطیر ایران و هند، بیانگر تاثیر پذیری آداب و رسوم، افکار مذهبی و اجتماعی این دو تمدن باستانی از یکدیگر است. عناوین بعضی از مباحث کتاب عبارتنداز: «تاریخچه پیدایش سمبل و اسطوره در ایران و هند»، «مشترکات فرهنگی و مذهبی ایران و هند در عهد باستان»، «بررسی سمبل های ایران از زمان هخامنشیان تا آخر ساسانیان»، «بررسی اسطوره های ایران از زمان هخامنشیان تا ساسانیان»، «برسی سمبل های هند از دوره موریه تا آخر دوره گوپتا»، «بررسی اسطوره های هند از زمان موریه تا آخر گوپتا» و «بررسی تطبیقی سمبل ها و اسطوره های ایران و هند در عهد باستان».
فلسفه در دام ایدئولوژی
نویسنده: رضا داوری اردکانی
532 ص، تهران: شرکت چاپ و نشر بین الملل، 1386، چاپ اول
این کتاب، ویرایش دوم کتابی از نویسنده با عنوان «فلسفه در بحران» است که در سال 1373 (1994) برای نخستین بار منتشر شد. «رضا داوری» که از شاگردان «احمد فردید» و از منتقدان جدی پوزیتویسم، نئوپوزیتیویسم و ماتریالیسم در ایران است، در مجموعه مقالات این کتاب، آن چنان که خود می گوید «حکایت عزلت و بی پناهی تفکر و فلسفه (در ایران) را بازگفته است». او در این مقالات که در فاصله سال های 1360 تا 1365 (1981 تا 1986) نوشته شده است، با دیدی انتقادی به بعضی از مباحث مورد علاقه روشنفکران ایرانی در دوران معاصر می پردازد. در مقدمه چاپ اول کتاب می خوانیم:[به این نکته توجه کنیم که منور الفکرها و روشنفکرهای ما از یک قرن پیش به این سو، گمان کرده اند که منشاء تمام عیب ها، قدرت سیاسی است و اگر آن را به طریقی نفی و حل کنند، تمام مشکلات حل می شود. این ها در «لا» مانده و از «الا» غفلت کرده اند. امروز هم به محض اینکه کسی فریاد «لا» بزند، کسانی با او همراه می شوند؛ بدون این که بپرسند راه «الا» کدام است و پس از نفی، چه چیز اثبات می شود…]
جامعه شناسی زندگی های خاموش در ایران (طلاق عاطفی)
نویسنده: احمد بخارایی
201 ص، تهران: انتشارات پژواک جامعه، 1386، چاپ اول
این کتاب، در اصل، بخش دوم کتابی با عنوان «عشق کجاست؟: جامعه شناسی روابط جنسیتی در ایران» بود که اجازه چاپ نگرفت. بخش اول کتاب مذکور، پس از حذف برخی از قسمت ها در دست بررسی است و با عنوان «یک بعداز ظهر خیالی» چاپ خواهد شد. کتاب «یک بعدازظهر خیالی»، داستان چهار ساعت یک بعد از ظهر از زندگی زن و شوهری است که هر یک از آن دو، قبلا ازدواج ناموفقی داشته اند و اینک تلاش می کنند با هم سازگار باشند. بخش دوم کتاب «عشق کجاست؟…» که به نوعی، تحلیل بخش اول آن (داستان مذکور) است، به صورت کتاب حاضر یعنی «جامعه شناسی زندگی های خاموش در ایران» چاپ شده است. در این کتاب، نویسنده به تحلیل و بررسی، سردی و بیگانگی در روابط بسیاری از خانواده های ایران می پردازد و از آن به عنوان «طلاق عاطفی» یاد می کند. او سعی می کند با نگاهی کلی به جنبه روان شناختی روابط جنسی و عشق، به عوامل اجتماعی و فرهنگی مؤثر بر تضعیف و تحکیم پایه های روانی – عاطفی ازدواج در ایران بپردازد.
درباره غرب (ویراست دوم)
نویسنده: رضا داوری اردکانی
405 ص، تهران: انتشارت هرمس، 2007، چاپ دوم
ویراست دوم کتاب «درباره غرب»، علاوه بر مقالات ویراست اول، شامل مقالات دیگری از نویسنده درباره غرب و جهان تجدد و آثار و نتایج تاریخ غربی است. این مقالات که پس از سال 1379 (2000)، یعنی سال انتشار ویراست اول نوشته شده است، عمدتا به روابط جهان توسعه نیافته با جهان متجدد غربی نظر داشته است. عناوین بعضی از مقالات این مجموعه عبارتنداز: «طرح پرسش غرب»، «پرسش از غرب»، «ملاحظاتی در باب شرایط امکان شناخت غرب»، «درباره شرایط امکان غرب شناسی»، «ادوارد سعید و شرق شناسی»، «ملاحظاتی درباره شرق شناسی»، «غرب و بحران هویت در ایران معاصر»، «شرق و غرب»، «فلسفه معاصر»، «هنر و زیبایی در دوران تجدد»، «کانت و منورالفکری»، «جهان و جهانی شدن»، «درباره مدرنیته و اندیشه پست مدرن» و …
نویسنده در مقدمه کتاب درباره انتقادات خود بر غرب می نویسد: [من اگر در باب غرب چون و چرا می کنم، مدافع تجدید رسوم گذشته و وضع تقلید و آثار زشت آن نیستم. عقل غربی که عالم کنونی با آن نظام یافته است، عقل خود بنیاد است، اما گسسته خردی را به جای این عقل نمی توان گذاشت. در نظر من بحث در ماهیت غرب بحث از آینده بشر است نه یک بحث سیاسی.]
فرهنگ امثال و حکم آلمانی – فارسی
نویسنده: علیرضا آموزنده
884 ص، تهران: نشر البرز، 1386، چاپ اول
این فرهنگ، شامل مجموعه ای از امثال و حکم زبان آلمانی و مترادف های فارسی آنهاست. امثال و حکم و اصطلاحات آلمانی در این کتاب، بر اساس حروف الفباء گردآوری شده، و مترادف فارسی آنها در برابرشان ذکر گردیده است. امثال و حکم و اصطلاحات فارسی که در مقابل همتای آلمانی خود نوشته شده است به هیچ عنوان ترجمه تحت اللفظی آن ها نیست، بلکه مترادف و یا در موارد اندکی، مشابه آنهاست. نمونه ای از امثال و حکم آلمانی و مترادف فارسی آنها در این کتاب:
Wer A sagt muss auch B sagen!
کار را که کرد؟ آن که تمام کرد.
Aller Anfang ist schwer
هر کاری اولش مشکل است.
Das ist Jacke wie Hose.
چه علی خواجه، چه خواجه علی!
Das ist Kuchen von demselben Teig.
سرو ته یک کرباس.
آیین: ماهنامه پژوهشی، سیاسی، اجتماعی
شماره نهم، آذرماه 1386
«آیین» ماهنامه ای است که مواضع سیاسی و اجتماعی گروهی از روشنفکران دینی و اصلاح طلبان ایران در آن منعکس می شود. نهمین شماره این ماهنامه پژوهشی و سیاسی، شامل مقالاتی با موضوع مشترک «آسیب شناسی روشنفکری دینی» است. در این شماره می خوانیم: روشنفکری دینی و جامعه ایرانی/سید محمد رضا خاتمی، روشنفکر مسلمان و دغدغه های درد و درک زمانه/هادی خانیکی، روشنفکری دینی در بوته آزمایش/سعید حجاریان، روشنفکران دینی و تخفیف ابعاد جمعی دینداری/حمیدرضا جلائی پور، اصلاح دینی به مثابه اصلاح اجتماعی؟/سارا شریعتی، روشنفکری دینی و سکولاریسم/ابراهیم یزدی، شناخت جهان: سرآغاز تجدد گرایی/مصطفی ملکیان.