هنر روز، در بخش کتاب روز می کوشد کتاب ها و نشریاتی را که در حوزه اندیشه و هنر مباحث نظری را منعکس می کنند یا در مسائل اجتماعی و سیاسی مسائلی درخور دارند را به خوانندگان خود معرفی کند. ارجحیت با کتاب های روز خواهد بود و این به معنای غفلت از آثارمنتشر شده در گذشته دور یا نزدیک نیست. کتاب های منتشره از پدیدآورندگان ایرانی به زبان های دیگر یا ترجمه شده به این زیان ها هم در کتاب روزجای ویژه ای خواهند داشت. ناشران و پدید آورندگان آثار می توانند برای معرفی یک نسخه کتاب به نشانی زیر بفرستند.
po box 94000 creteil cedex
France10014
وزارت نظارت
نوشته کامران جمالی – 130 صفحه انتشارات باران سوئد
وزارت نظارت نوشته کامران جمالی، شاعر، نویسنده و مترجم توسط نشر باران در سوئد منتشر شده.
«وزارت نظارت»، رمانی علمی- تخیلی دربارهی شبیهسازی است که در ایران مجوز انتشار نگرفته و به همین دلیل در خارج از کشور منتشر شده است.
راوی کتاب که خود با لقاح مصنوعی به وجود آمده، با افراد دارای «پدر و مادر طبیعی»، دارای مرزکشیهای ذهنی و روحی است.
کتاب این گونه آغاز میشود: «صف امروز به طول و عرض صف هفتهی پیش نیست. «سازمان امداد در جهت خودکشی شهروندان خسته»، هفتهی پیش بسیار پرکار، بلکه فعال مایشاء بود. البته گزارشگران صاحب پدر و مادر بهشدت اعتراض کردند- و این اعتراض به نظر من اغراقآمیز است- به این که سازمان یاد شده نه امدادگر، که مشوق افراد صاحب پدر و مادر است (تعداد این افراد در شهر ما 42 میلیون نفر است) برای خودکشی، با این هدف که سکنهی فاقد پدر- منظور 5⁄3 میلیون نفر است- در ائتلاف با نفوس فاقد پدر و مادر-جمع 5⁄1 میلیون نفری- در طول زمان به اکثریت در میان شهروندان دست یابند. شش روز پیش در این محله 240 هزار نفر و در تمام شهر 251 هزار نفر- و در میانشان 543 فرد فاقد پدر و 41 فرد فاقد پدر و مادر- با به کارگیری رهنمودهای «سازمان امداد در جهت خودکشی شهروندان خسته» داوطلبانه به زندگی خود پایان دادند. »
این کتاب، در 130 صفحه و 12 بخش با عناوین «تامین آتیه»، «وزارت نظارت بر ترددهای مجاز ذر اماکن شهر»، «نامهی سرگشاده»، «نمایندهی پارلمان»، «رویانشناس»، «جوانان فرهیختهی شهر»، «سالخوردگی»، «عقربکشی»، «گرهی روز نامنتظر»، «واپسین کریسمس قرن»، «تیکی بدون تاک» و «گزارش پساماهوارهای فراسیارهای از کرهی مریخ» تنظیم و نوشته شده است.
کامران جمالی متولد 1331 تهران است. از او تا به حال مجموعه اشعار «واحهای سرخ در صحاری زرد»، «مرغ نیما»، «در انجماد پس از زمهریر» و «و کلاغی و بیانی و برف» منتشر شده است.
از این شاعر و نویسنده، همچنین در حوزهی پژوهش کتابهای «فردوسی و هومر، تحقیقی در حوزهی ادبیات تطبیقی» و «جادوی شعر در کلام نهفته است» تا به امروز روانه بازار کتاب شده است.
اعترافنامهی دختران بد
مجموعه اشعار لیلا فرجامی- انتشارات باران سوئد
اعترافنامهی دختران بد، عنوان مجموعه شعری از لیلا فرجامی است که به تازگی توسط نشر باران در سوئد منتشر شده است.
این مجموعه شعر که شامل 60 قطعه شعر است اینگونه آغاز میشود: «تنهها میافتند و برایت مهم نیست/ جنگلها میسوزند و برایت مهم نیست/ مادرت میرود و شیرینی پستانهایش را به بخارهای خیابانی خلوت میسپاری که نیمه شب/ پر از صدای جنینهاییست که از پشت بام آسمان/ بیاختیار به خرابههای درندشت شهرت میافتند. / پدرت میمیرد و شانهی پر از موهای سفیدش را در جیب پشت شلوارت میگذاری/ و دندانهای زرد مصنوعیاش را در لثههای زخم خاک چال میکنی/ سوت میزنی/ میخوانیم/ سوت میزنی/ میبوسیم/ برایمان مهم نیست…
برایمان مهم نیست که امام غایب وقتی که بچهها با کتابها و دفترها و تختهها و خطکشها در کلاسهاشان میسوختند، / ظهور نکرد… / وقتی که قربانیان چوبیاش به گرد میدانهای مین چرخیدند و ذغال شدند/ ظهور نکرد… / برایمان مهم نیست اگر دیگر گیلاس را با هستههایش غورت ندهیم/ اگر بایستیم و در زیر بارانی ولرم/ مثل دو سایهی تاریک عشقبازی کنیم و من/ لبریز از نطفههایی شوم که تو را میشناسند، / نه، / برایمان مهم نیست.
ما هرگز آدم نخواهیم شد/ پس بیا شپشهای خوبی باشیم/ شپشهای مهربان موهای یتیم دختری در مزار شریف/ که دیگر نه شانهای خواهد داشت یا دستی، / بیا شپشهای خوبی باشیم، / معمای بودا شدن این است:/ «آنگاه که سلاحی به درون داری/ چگونه/ خدایی خواهی داشت؟»
اشعار فرجامی، تا به امروز به زبانهای انگلیسی، فرانسه، سوئدی و ترکی ترجمه و چاپ شدهاند. نخستین مجموعه شعر او در سال 1379 با عنوان هفت دریا شبنمی توسط نشر روزگار در ایران منتشر شده است.
لیلا فرجامی متولد تهران و ساکن کالیفرنیای جنوبی است. او حدود 8 سال است که به رواندرمانی، هنردرمانی و بازیدرمانی اطفال آسیب دیده و معلولین میپردازد.
جنبش های اجتماعی در ایران پس از اسلام
نویسنده: رضا رضا زاده لنگرودی
346صفحه، تهران: انتشارات فرهنگ نشر نو، 1385، چاپ اول
این کتاب، مجموعه ای از مقالات نویسنده درباره جنبش های سیاسی – دینی ایران در سده های نخستین دوره اسلامی است. عناوین مقالات این مجموعه عبارتنداز: «برخورد اندیشه سیاسی در اسلام: پژوهشی در مرجئه»، «قیام مقنع، جنبش روستایی سپید جامگان»، «زنادقه در سده های نخستین اسلامی»، «کتاب شناسی تحلیلی جنبش قرمطی»، «جنبش قرمطیان بحرین»، «نخشبی و جنبش قرمطیان خراسان در سده چهارم»، «جنبش مرداویج گیلی»، «اسفاربن شیرویه» و «جنبش نقطوی محمود پسیخانی».
افسانه های کرمان
به روایت: شمس السادات رضوی نعمت الهی
148صفحه، تهران: نشر افکار، 1385، چاپ اول
این کتاب مجموعه چهارده قصه، از قصه های محلی مردم کرمان است که به وسیله زنی که سال ها آنها را گردآوری و نقل کرده، روایت شده است. این قصه ها، تصویرگر گوشه هایی از زندگی، فرهنگ و آداب و رسوم مردم کرمان و شهرها و روستاهای اطراف آن است. در مورد هر قصه، مشخصات راوی آن ارائه شده و واژه ها و اصطلاحات محلی به کار رفته در قصه، آوانگاری و معنی شده است.
فرهنگ مردم شیراز
نویسنده: حسین خدیش
384صفحه، شیراز: انتشارات نوید شیراز، 1385، چاپ اول
در این کتاب، گوشه هایی از فرهنگ مردم شیراز به خواننده معرفی می شود. کتاب شامل هفت بخش با این عناوین است: 1- واژه ها، 2- متلک ها، 3- آداب و رسوم، 4- پختنی ها (غذاها)، 5- بازی ها، 6- شعرها، 7- کبوتر و کبوتر بازی. بخش واژه ها که قسمت عمده کتاب را تشکیل می دهد، شامل مجموعه ای از واژه های گویش شیرازی است که با آوانگاری و معنی ارائه شده اند.
ریاستیزی در شعر حافظ، یا، جدال حافظ با ریاکاران
نویسنده: حسین مقیمی
240صفحه، شیراز: انتشارات نوید شیراز، 1385، چاپ اول
یکی از ویژگی های برجسته اندیشه و شعر «حافظ»، مبارزه آشتی ناپذیر او با ریاکاری و ریاکاران عصر خویش است. جدال «حافظ» با ریاکاران، جدالی اعتقادی و مبارزه ای ایدئولوژیک است. در کتاب حاضر اندیشه و اعتقاد «حافظ» درباره زاهدان ظاهربین و ریاکاران دین فروش و بازتاب آن در اشعارش بررسی و تبیین شده است.
مجلس خبرگان رهبری: جایگاه، عملکرد و شرایط اعضاء
نگارش: جمعی از اساتید و صاحب نظران
224صفحه، قم: دبیرخانه مجلس خبرگان رهبری، 1385، چاپ اول
این کتاب، مجموعه ای از مصاحبه ها و مقاله های بعضی از اساتید و صاحب نظران درباره «مجلس خبرگان رهبری» و جایگاه، عملکرد و شرایط اعضای آن است. مطالب کتاب در سه بخش با این عناوین تدوین شده است: 1- جایگاه فقهی- حقوقی مجلس خبرگان رهبری، 2- وظایف و عملکرد مجلس خبرگان رهبری، 3- شرایط و احراز صلاحیت خبرگان. عناوین بعضی از مطالب کتاب عبارتنداز: «جایگاه فقهی- حقوقی مجلس خبرگان/گفتگو با آیت الله جوادی آملی»، «مجلس خبرگان از دیدگاه نظریه ولایت فقیه/محمد جواد ارسطا»، «خبرگان و نظارت/محمد سروش محلاتی»، «روند شکل گیری نخستین دوره مجلس خبرگان رهبری/خاطرات آیت الله هاشمی رفسنجانی» و «شورای نگهبان و احراز صلاحیت داوطلبان نمایندگی مجلس خبرگان/گفتگو با آیت الله احمد جنتی».
ردیف میرزا عبدالله برای تار و سه تار
آوانویسی و بررسی تحلیلی: ژان دورینگ
ترجمه متون: سودابه آتشکار
394
ص، تهران: موسسه فرهنگی – هنری ماهور، 1385، چاپ اول
این کتاب تجدید چاپ «ردیف میرزا عبدالله برای تار و سه تار» است که در سال 1370 برای نخستین بار چاپ شد. در چاپ حاضر، آوانگاری به صورت روشن تر و زیباتر از پیش و با کمک نرم افزار رایانه ای صورت گرفته است. برای آن گروه از علاقمندان که تنها با از برکردن ردیف خرسند نمی شوند و می خواهند ریشه، ویژگی و جایگاه آن را نیز در فرهنگ موسیقی بشناسند، متن حاضر و پیوست های آن، به صورتی دقیق تر و کامل تر از چاپ پیشین ارائه شده است.
بافت های روستایی ایران
نویسنده: منوچهر موغاری
120صفحه، تهران: انتشارات روزنه، 1385، چاپ اول
طراحی های این مجموعه برای نمایاندن شاخص های ساختاری و هویت ارزشمند بافت های بومی و روستایی ایران تهیه شده است. این طراحی ها که بوسیله مداد ترسیم شده اند، با حفظ مبانی و اصول از لحاظ تناسب، عناصر، پرسپکتیو، سایه روشن ها، خاکستری ها، تونالیته های سطوح و عناصر تشکیل دهنده موضوع، شکل گرفته اند. اجرای طرح ها با تکیه بر احساس و نگرش اعتقادی نسبت به ساختار اصیل بافت های بومی و روستایی و درک شیوه زندگی روستاییان و ارزش نهادن بر جنبه های زیبایی شناسانه ای که در عناصر و نقش مایه های معماری بومی مستتر است، صورت پذیرفته است. چنانچه یک طراح علاقمند و جستجو گر به مکان هایی که در آن طراحی شده است سفر کند، می تواند با کمی جستجو، همان بافت و خانه روستایی را با همان ساختاری که تصویر آن در این کتاب آمده است، بیابد.
مولانا جلال الدین محمد، مشهور به مولوی
نویسنده: بدیع الزمان فروزانفر
343ص، تهران: انتشارات معین، 1385، چاپ اول
این کتاب در ده فصل به بررسی زندگی، آثار و اندیشه های «مولوی» می پردازد. نویسنده کتاب، استاد فقید «بدیع الزمان فروزانفر» از برجسته ترین صاحب نظران در زمینه آثار «مولوی» بود. عناوین فصل های دهگانه کتاب عبارتنداز: 1- آغاز عمر، 2- ایام تحصیل، 3- دوره انقلاب و آشفتگی، 4- روزگار تربیت و ارشاد، 5- پایان زندگانی، 6- معاصرین مولانا از مشایخ تصوف و علما و ادبا، 7- شهریاران و امراء معاصر، 8- صورت و سیرت مولانا، 9- آثار مولانا، 10- خاندان مولانا.
نگا ه نو
شماره 72 فصلنامه «نگاه نو»/ بهمن 1385
«نگاه نو» فصلنامه ای است اجتماعی، فرهنگی، هنری و ادبی که از سال 1370 تاکنون در ایران منتشر می شود. در آخرین شماره این فصلنامه که در بهمن 85 منتشر شده است. این مطالب به چشم می خورد:
• چمدان پدرم/اورهان پاموک/ترجمه: رضا رضایی
• خواست های آرمانی عصر بی آرمان/محمد رفیع محمودیان
• جایگاه ها و هنجارهای بحث/محمد رضا نیکفر
• اندر کمبودهای تاریخ نگاری مشروطه/خسرو شاکری
• چگونه صنعت نفت ایران ملی شد/کمال قائمی
• محمود جم در کودتای 1299/ایرج افشار
• کیمیا: نقد فرهنگ فارسی- انگلیسی کیمیا، تالیف کریم امامی/داریوش آشوری
• باد ما را با خود خواهد برد: یک آنتولوژی/کورت شارف/ترجمه: تورج آرامش
• زبان فارسی: وطن اصلی جمالزاده/خسرو ناقد
• درباره قباد شیوا (نوشته هایی درباره گرافیست برجسته امروز ایران)