به دنبال سخنان آیت الله خامنه ای در زمینه لزوم بازنگری در دروس علوم انسانی، شورای عالی انقلاب فرهنگی به ریاست محمود احمدی نژاد، ارتقاء و کارآمدسازی علوم انسانی را مورد بحث و بررسی قرار دادتا از این فرصت که به گفته مشاور رئیس دولت کودتا”غرب در علوم اجتماعی به بن بست رسیده” بهره گرفته و “از این خلاء” استفاده شود.
دکتر مخبر دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی در این مورد به ایسنا گفت که “جامعه اسلامی ایران همواره در عرصه علوم به ویژه علوم انسانی مؤسس بوده است تا مقلد، وبرای کارآمد سازی آن در شورای عالی انقلاب فرهنگی، سیاستهایی به صورت اولیه تصویب شده که با طراحی سازکارهای مناسب و تقسیم کار و مشارکت همه نهادها، دستگاهها و موسسات مسوول در حوزه علوم انسانی از جمله وزارت علوم و پژوهشگاههای علوم انسانی زمینه های لازم برای کارآمدسازی و ارتقاء علوم انسانی و تولید علم و نظریهپردازی فراهم خواهد شد.”
این سخنان با گزارش خبرگزاری فارس از صحبت های مشاوررسانه ای احمدی نژاد، یعنی حمید مولانا در مراسم افتتاح بنیاد فرهنگی مولانا درتبریز هم همسوست که گفته: “غرب امروز در علوم اجتماعی به بنبست رسیده است …وباید بتوانیم از این خلأ به سود خود بهره ببریم.”
مولانا همچنین تاکید کرده که “با توجه پیشرفتهای علمی موجود در کشور و موقعیتی که آذربایجان شرقی به دلیل نزدیکی به دروازه اروپا دارد، باید قادر باشیم صدور علم را با جدیت دنبال کرده و قدرت علمی در دنیا را در اختیار بگیریم.”
پیش از این علی عباسپور، رئیس کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی هم با بیان اینکه طرح اسلامی کردن دانشگاهها کماکان پیگیری می شود، گفته بود “کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس در دولت نهم و دهم به شدت پیگیر این طرح بوده و یکی از سئوالهای اصلی از وزرای پیشنهادی وزارت علوم، برنامههای آنها برای اجرای این طرح بوده است.”
این تلاش ها به دنبال آن انجام می شود که رهبر جمهوری اسلامی بر اصلاح و اسلامی کردن دانشگاه ها تاکید کرد. محمود احمدینژاد هم در دوره نخست ریاست جمهوری خود در جمع گروهی از دانشجویان، نظام آموزشی ایران را به 150 سال حاکمیت سکولاریسم متهم کرده و از دانشجویان خواسته بود برای تغییر نظام آموزشی همکاری کنند.
مدتی بعد از سخنان احمدی نژاد، آیت الله مصباح یزدی، رییس مؤسسه آموزشی پژوهشی امام خمینی در حاشیه دیدار با اعضای شورای مرکزی کمیته امداد امام خمینی (ره) با انتقاد از ضعف برنامهها در کشور به وضعیت دانشگاه ها نیز ایراد گرفت و گفت: “این دانشگاه ها به دانشجویان غیر از بدگویی به نظام و بعضا به اسلام چیز دیگری یاد نمی دهند”.
نگرانی های مصباح یزدی زمانی منجر به سیاست های اساسی نظام شد که محمد مهدی زاهدی، وزیر علوم وقت دولت احمدی نژاد به مصباح یزدی قول داد درجهت اسلامی کردن فضای دانشگاه ها تلاش کند. او عبودیت خود را نسبت به آیت الله مصباح یزدی به آن جا رساند که برای برنامه ریزی وزارتخانه خود نیمه آذرماه همان سال روانه قم شد تا برای چگونگی مدیریت وزارتخانه تحت سرپرستی اش از رئیس موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی (ره) رهنمود بگیرد. در این دیدار مصباح یزدی از عدم پیشرفت قابل توجه در خصوص اسلامی شدن دانشگاه ها انتقاد کرد و زاهدی نیز به او قول داد “ظرف پنج سال آینده دانشگاه های کشور را اسلامی کند”.
شاید اعتراضات مردمی پس از انتخابات 22 خرداد 1388 بود که نظام را وادارکرد در برابر دانشگاه ها به یک موضع قطعی برسد. رهبر جمهوری اسلامی، آیت الله خامنه ای که از مدافعان جدی و سرسخت اسلامی کردن دانشگاه ها و بازبینی در دروس رشته های علوم انسانی است که به گفته او از تئوری های غربی نشات گرفته و مروج سکولاریسم دینی است، بعد از حوادث انتخابات ریاست جمهوری با ابراز نگرانی از تحصیل دو میلیون دانشجوی ایرانی در رشته های علوم انسانی گفت که آموزش علوم انسانی در دانشگاه ها منجر به ترویج شکاکیت و تردید در مبانی دینی و اعتقادی خواهد شد.
آیت الله خامنه ای که در حضور جمعی از اساتید، اعضای هیات های علمی و روسای دانشگاه ها سخنرانی می کرد، افزود: “بسیاری از علوم انسانی مبتنی بر فلسفه هایی است که مبانی آنها مادیگری و بی اعتقادی به تعالیم الهی و اسلامی است و آموزش این علوم موجب بی اعتقادی به تعالیم الهی و اسلامی می شود و آموزش این علوم انسانی در دانشگاه ها منجر به ترویج شکاکیت و تردید در مبانی دینی و اعتقادی خواهد شد.”
وی در این سخنرانی از دولت محمود احمدی نژاد، مجلس شورای اسلامی و شورای عالی انقلاب فرهنگی خواست این موضوع را مورد “توجه جدی” قرار دهند. این درحالی است که وزارت علوم از هر فرصتی برای تصفیه استادان قدیمی و شناسایی دانشجویان مسئله دارتحت عنوان ستاره دار استفاده کرده تا بتواند درراستای اسلامی سازی دانشگاه گام های اساسی بردارد.