همزمان با سخنان رئیس کمیسیون برجام در مجلس و دفاع او از گزارش ارائه شده، محمد دهقان، عضو هیاترئیسه مجلس از احتمال رد طرح یک فوریتی مجلس درباره برجام توسط شورای نگهبان خبر داد؛ توافقی که به عقیده برخی اصولگرایان در صورت تصویب، ممکن است بخشی از وصیتنامه آیتالله خمینی را زیر پا بگذارد.
علیرضا زاکانی، رئیس کمیسیون ویژه بررسی برجام در مجلس شورای اسلامی در جمع خبرنگاران گفت که برخی مخالف ریاست او در این کمیسیون بودند و گزارشها نیز “از صفر تا صد آن، مصوبه جمع اعضا کمیسیون است”. او همچنین اشارهای به اعتراض برخی اعضای این کمیسیون کرده است که به عقیده وی “برخی از این افراد بطور کلی از برجام دفاع می کردند و ورود تخصصی به کمیتهها نداشتند. مباحث را فنی بحث نمی کردند بلکه سیاسی بحث میکردند”. زاکانی اضافه کرد که “ادعاهای هیچ یک از این افراد معترض پایه منطقی نداشت”.
منظور زاکانی از افرادمعترض، پنج نماینده مجلس عضو کمیسیون برجام است که پس از آماده شدن گزارش نهایی این کمیسیون بیانیهای مشترک صادر کرده و به انتقاد از آن پرداختند. علاءالدین بروجردی، منصور حقیقتپور، غلامرضا تاجگردون، مسعود پزشکیان و عباسعلی منصوری آرانی نمایندگانی بودند که گزارش کمیسیون برجام را “یکسو نگر” و خلاف منافع ملی توصیف کرده بودند. بیانیه این پنج نماینده با واکنش اصولگرایان و برخی نمایندگان اصولگرای مجلس مواجه شد که چنین بیانیهای را تضعیف مجلس و کمیسیون برجام توصیف کرده بودند.
زاکانی با اشاره به برخی مخالفتها با کار کمیسیون ویژه بررسی برجام، گفت که حسن قشقاوی - از معاونان محمدجواد ظریف - به طنز به اوگفته است که “تو خیلی موضوع را جدی گرفتهای و مسئله برجام حلشده است”.
او همچنین به برخی مخالفتهای علی لاریجانی اشاره کرده که به گفته زاکانی برخلاف توافق میان فراکسیون اصولگرایان و فراکسیون رهروان ولایت، اقدام به “وتو”ی برخی پیشنهادات در متن طرح “اقدام متناسب و متقابل ایران در اجرای برجام” کرده است. طرحی دوفوریتی که همزمان با ارائه گزارش این کمیسیون به صحن علنی مجلس ارائه شد، اما با مخالفت برخی از اعضای فراکسیون اصولگرایان تنها یک فوریت آن به تصویب رسید.
با وجود آنکه گفته میشود علی لاریجانی از جمله موافقان اصلی این طرح است، محمد دهقان - از اعضای هیاترئیسه مجلس - خبر از احتمال رد این طرح توسط شورای نگهبان داده است. به گفته دهقان “برخی خطوط قرمز مورد تاکید رهبر انقلاب که جزء سیاستهای کلی نظام محسوب میشود در طرح یک فوریتی مجلس در خصوص برجام لحاظ نشده و به این خاطر احتمال رد این مصوبه در شورای نگهبان وجود دارد”. دهقان از مواردی چون بحث تعلیق در برابر تعلیق و همچنین اجرای متناظر تعهدات به عنوان برخی از این موارد نام برده است.
همزمان قاسم روانبخش - از نزدیکان محمدتقی مصباحیزدی - متن برجام را “نقض فتوای امام خمینی” توصیف کرد و گفت: “ظاهرا برای طرفداران برجام اعم از دولت و برخی نمایندگان مجلس، نظرات کارشناسان مهم نیست و خطوط قرمز رهبری و بیانات صریح رهبری نیز (برعکس آنچه ادعا میکنند) اهمیتی ندارد”.
به نظر میرسد حواشی پیرامون برجام همچنان ادامه دارد. از سویی هنوز نظر آیتالله خامنهای در این زمینه مشخص نیست، از سوی دیگر اصولگرایان و حامیان دولت روحانی مشغول تلاش برای اثبات نظرهای خود پیرامون این توافق هستند. توافقی که مجلس شورای اسلامی زمان زیادی برای ارائه نظر درباره آن ندارد و اگر تا چند هفته دیگر این نظر را اعلام نکند، برجام خودبهخود توسط دولت اجرایی خواهد شد.