اکبر هاشمی رفسنجانی در واکنش به احتمال کاندیداتوری خود در انتخابات آینده ریاست جمهوری تأکید کرد که این مسئله “قانوناً تاکنون هیچ منعی ندارد.” او در یک مصاحبه اختصاصی با روزنامه آرمان که در شماره دیروز این روزنامه منتشر شده، احتمال شرکت خود در انتخابات را رد نکرد در عین اینکه گفت: “دیگر آمادگی این کار را ندارم.”
سخنان او در مورد وجود نداشتن “منع قانونی” برای کاندیداتوری، ظاهرا به بحث هایی اشاره دارد که اخیرا در مورد امکان وضع شرط سنی برای کاندیداهای انتخابات ریاست جمهوری مطرح شده است. این مباحث که در مجلس مطرح هستند و گفته می شود هدف آنها تعیین حداکثر سنی برای کاندیداهای انتخابات (مثلا ۷۵ سال) است، هنوز به قانون تبدیل نشدهاند.
رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام با اشاره به حضور خود در انتخابات دوره نهم ریاست جمهوری در سال ۱۳۸۴ گفت که در آن دوره “صد بار تأکید کردم که ترجیح دارد انسان جوانتر و تازه نفسی وارد شود و ما حمایتش کنیم. شرایطی پیش آمد که مجبور شدم خودم را نامزد کنم. والاّ برای من آن دوره اول کافی بود و بیش از این لازم نبود.”
او افزود: “الان هم اگر یک رئیس جمهور توانا با آرای بالا روی کار بیاید، من به عنوان یک مشاور تا آخر به او کمک میکنم.”
هاشمی رفسنجانی در عین حال گزارش اخیر روزنامه آرمان درباره دیدار خود با علی اکبر ناطق نوری و محتوای انتخاباتی آن دیدار را به طورتلویحی تایید کرد.
بر اساس گزارش منتشر شده در تیتر نخست شماره یازدهم مهر این روزنامه، ناطق نوری، رئیس دفتر بازرسی بیت رهبری و عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام اخیرا در یک دیدار خصوصی به هاشمی گفته است: “من با نیروهای انقلاب، بازاری ها و روحانیت در تماس هستم. این نیروها از برخوردهایی که با شما صورت می گیرد ابراز نگرانی می کنند. شما شفاف بیائید در صحنه و ما هم پشت شما هستیم.”
این گزارش افزوده بود که هاشمی هم در پاسخ به ناطق نوری گفته که “بدون واهمه” در صحنه یازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری حضور خواهد یافت و بر این انتخابات “تاثیر خواهد داشت.”
انتشار این گزارش که پس از مدتی گمانه زنی درباره نامزدی احتمالی هاشمی رفسنجانی یا ناطق نوری، دو تن از ارشدترین روحانیون بانفوذ در جمهوری اسلامی که هر دو به مخالفت با دولت محمود احمدی نژاد و سیاست های هفت سال اخیر مشهور هستند، بازتاب زیادی در محافل خبری و رسانه ای ایران به دنبال داشت.
این در حالی است که برخی سایت های نزدیک به هاشمی رفسنجانی مانند بازتاب امروز، از “تکذیب قاطعانه” کاندیداتوری هاشمی رفسنجانی در انتخابات ریاست جمهوری توسط وی در دیدار با محمد خاتمی خبر داده اند.
اما رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام به روزنامه آرمان گفته است که “بعد از آن حوادث، شرایطی است که ما این بحث ها را با ایشان نمی کنیم.”
محسن هاشمی، فرزند هاشمی رفسنجانی درباره احتمال کاندیداتوری پدر خود در انتخابات آینده گفته بود که “حاج آقا اعلام کاندیداتوری نکرده اند بلکه ایشان به آقای ناطق گفتند که اگر لازم باشد که ایشان اثرگذاری کنند به طور فعال تر در عرصه انتخابات وارد خواهند شد.”
هاشمی رفسنجانی در بخش دیگری از مصاحبه با آرمان تأکید کرده که “برای بازگشت اعتماد به مردم، تنها رهبر جمهوری اسلامی می تواند مسائل را به مسیر بازگرداند.”
رفسنجانی در این گفت و گو ضمن تکرار انتقادهای خود از وضعیت اقتصادی و سیاسی فعلی ایران، از قطع دیدارهای هفتگی خود با آیت الله علی خامنه ای، رهبر جمهوری اسلامی ایران خبر داده و گفته که این دیدارها، ماهی یک بار ادامه دارد.
هر چند به گفته هاشمی رفسنجانی، مشکلی در رابطه با رهبر جمهوری اسلامی وجود ندارد.
او در عین حال افزوده: “هر وقت هم حرفی داشته باشم، محدودیتی ندارد. تلفن میکنم و میروم با ایشان حرفهایم را میزنم. مشکلی در رابطه با هم نداریم. گاهی که عجلهتر باشد، با تلفن حرف میزنیم.”
رییس مجمع تشخیص مصلحت نظام در این گفت و گو تاکید کرده که برای بازگشت اعتماد به مردم، تنها رهبر جمهوری اسلامی می تواند مسائل را به مسیر بازگرداند.
او گفته که برای بازگشت اعتماد به مردم، “باید به مسیری که از اول بودیم، بازگردیم”.
ضمن اینکه به گفته هاشمی رفسنجانی “در این شرایط غیر از رهبری کسی نمی تواند مسائل را به مسیر بازگرداند.”
رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام افزوده که کشور باید توسط رهبر جمهوری اسلامی به مسیری “که از اول بوده” برگردد و: “ما هم حاضر هستیم در خدمت ایشان ـ اگر بخواهند ـ کمک کنیم.”
اکبر هاشمی رفسنجانی با ابراز نگرانی از وضعیت کنونی کشور گفته که شرایط فعلی را پیش بینی می کرده است.
وی افزوده است: “چند سال قبل دو ساعت و نیم با کمیسیون تحقیق مجلس خبرگان بر سر همین افکارم و آینده کشور صحبت کردم و آن نوار پیش من و آقای [محمد] یزدی در دبیرخانه خبرگان هست و پیاده هم شده است.”
رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام همچنین یادآوری کرده است که پیشتر در نامه به آیت الله خامنه ای هم هشدار داده است که وضعیت “به اینجا می رسد”.
اهمیت این گفت و گو که روزنامه آرمان روابط عمومی نیز در عنوان انتخابی خود بر آن تاکید کرده زمان انتشار آن است که پس از بازداشت فرزندان هاشمی رفسنجانی چاپ شده است.
روزنامه آرمان روابط عمومی این گفت و گو را با عنوان “حرفهای آیتالله پس از بازداشت دو فرزندش” منتشر کرده است. این گفت و گو پس از بازداشت پسرش مهدی هاشمی و اجرای حکم زندان دخترش فائزه هاشمی صورت گرفته است.
مهدی هاشمی، پسر دوم اکبر هاشمی رفسنجانی و رییس پیشین سازمان بهینه سازی مصرف سوخت که پس از برگزاری انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۳۸۸ و وقایع پس از آن، برای ادامه تحصیل و ماموریت کاری از سوی دانشگاه آزاد اسلامی، به کشور انگلستان سفر کرده بود و در لندن زندگی می کرد، سرانجام شب دوشنبه، سوم مهرماه و ساعاتی پس از بازگشت به ایران، خود را به دادسرای زندان اوین معرفی کرد و همان جا بازداشت شد.
فائزه هاشمی، دختر رییس مجمع تشخیص مصلحت نظام نیز، شامگاه شنبه، اول مهرماه، توسط ماموران امنیتی بازداشت و برای اجرای حکم شش ماه حبس خود به بند امنیتی زندان اوین منتقل شد.
اکبر هاشمی رفسنجانی در پاسخ به پرسش خبرنگار که درباره فرزندانش از او پرسیده، گفته است: “اجرای قانون باید برای همه باشد و من به آن راضی هستم. نمیخواهم وضع خاصی برای بچههای خودم در مقابل دیگران درست کنم. ولی میگویند و فکر میکنند که این طور نیست.”
رییس مجمع تشخیص مصلحت نظام در ادامه تصریح کرده که حکم شش ماه زندان دخترش فائزه را “دارای اشکال میداند، اما چون سرانجام محکوم شده بود باید به زندان میرفت.”
اکبر هاشمی رفسنجانی درباره اتهاماتی که در سه سال گذشته برخی روزنامهها و افراد به مهدی وارد می کردند گفته است: “رهبری در نماز جمعه گفتند گناه کبیره است چیزی که در دادگاه ثابت نشده، به کسی اتهام بزنند ولی میبینید همان روزنامههایی که خودشان را نظام میدانند، دارند تکرار میکنند. من نمیدانم اینها چطور میگویند که ما مقلّد هستیم. مهدی در اختیارشان است و من هم هیچ مسالهای ندارم. جز اینکه قانون اجرا شود.”
سایت های وابسته به جناح حاکم اصولگرا که منتقد هاشمی رفسنجانی هستند اکثرا به این مصاحبه واکنش نشان داده و آن را در راستای پروژه “ناجی سازی” از هاشمی رفسنجانی عنوان کرده اند.