نوید احمدی
همزمان با نزدیک شدن به 8 مارس روز جهانی زن، مراسم های مختلفی در حال برگزاری است. 8 مارس امسال که مصادف با دستگیری بیش از سی نفر از زنان فعال حقوق زنان شده است بر شدت مراسم اعتراضی افزوده است.
به دنبال دستگیری فعالان زن، روز گذشته مراسم مختلفی در دانشگاه های مختلف برگزار شد که از میان آنها می توان به دانشکده ی علوم اجتماعی تهران، دانشگاه فردوسی مشهد، دانشگاه شریف، دانشگاه هنر تهران، دانشکده ی مدیریت، دانشکده ی حقوق و علوم سیاسی تهران اشاره کرد.
دانشکده علوم اجتماعی
عصر دیروز درتجمع و تریبون آزاد دانشکده ی علوم اجتماعی دانشگاه تهران که دراعتراض به بازداشت گسترده فعالین زن در مقابل دادگاه انقلاب تهران رخ داد دانشجویان به بیان اعتراضات خود پرداختند و دستگیری آنان را محکوم کردند.
در این تریبون آزاد که به همت کمیته ی زنان سازمان ادوار تحکیم وحدت برگزار شده بود، علاوه بر دانشجویان دانشکده ی علوم اجتماعی برخی از دانشجویان دیگر دانشکده ها نیز حضور داشتند.
بیش از دویست دانشجو ظهر دیروز، سه شنبه، در این تجمع شرکت کرده بودند و پلاکارد هایی که روی آنها جملاتی همچون “حقوق زن حقوق بشر است” و “دوستانمان را آزاد کنید” نوشته شده بود، در دست داشتند.
دانشجویان به ویژه اعتراض خود را نسبت به بازداشت 6 دانشجوی دختر دانشگاه تهران به نام های سارا لقایی، نیلوفر گلکار، زینب پیغمبر زاده، آزاده فرقانی، نوشین احمدی خراسانی و نسرین افضلی اعلام کردند.
در این مراسم فاطمه دهدشتی یکی از فعالان حقوق زن در ابتدا بیانیه کمیسیون زنان سازمان ادوار تحکیم وحدت را که در اعتراض به بازداشت 33 نفر از فعالین زنان و لغو مجوز برنامه های مربوط به 8 مارس، روز زن، صادر شده بود قرائت کرد.
در بخشی از این بیانیه آمده است: “جمعی از فعالین جنبش زنان که در حمایت از متهمین پرونده 22 خرداد 85 در مقابل دادگاه انقلاب تجمع کرده بودند دستگیر شدند. دستگیرشدگان ابتدا به پلیس امنیت و از آنجا به مرکز مبارزه با مفاسد اجتماعی (ساختمان وزرا) منتقل شدند. با توجه به این که نگه داری فعالین زن درچنین مکانی تناسبی با شان و جایگاه اجتماعی آن ها ندارد و طبق نص صریح قانون اساسی مذکور درماده ی 27 شرکت در تجمع های اعتراض آمیز مردمی مجاز شناخته شده است، چنین اقداماتی نقض آشکار حقوق بشر و خلاف قانون اساسی است”.
طلح هم حق ماست
در ادامه ی این مراسم کاوه مظفری، طی سخنانی گفت: “حاکمیت که انرژی هسته ای را حق مسلم مردم می داند باید بداند که صلح، دموکراسی و آزادی جزو حقوق مسلم ماست”.
سپس در ادامه ی این برنامه برخی دیگر از دانشجویان به بیان نظرات خود در همین موارد پرداخته و بازداشت فعالان زن را محکوم کردند. در پایان این مراسم نیز بیانیه انجمن دموکراسی خواه دانشگاه تهران قرائت شد و نیز طوماری که در حمایت از افراد بازداشت شده تهیه شده بود به امضا دانشجویان شرکت کننده در تجمع رسید.
گفتنی است که در حاشیه این تریبون آزاد نمایشگاه عکسی از تجمع 22 خردادماه زنان در میدان هفت تیر بر پا شده بود.
دانشکده مدیریت
دیروز همچنین در دانشکده ی مدیریت تهران نیز تجمع مشابهی برگزار شد. این تجمع در یکی از آمفی تئاترهای دانشکده ی مدیریت و اقتصاد دانشگاه تهران برگزار شد که استقبال چشمگیر دانشجویان این دانشکده را به دنبال داشت.
در تجمع دانشکده ی مدیریت نیز چند تن از دانشجویان در حمایت از فعالین زن بازداشت شده سخنرانی کردند.
عباس حکیم زاده، یکی از دانشجویان دانشگاه امیرکبیر که از ورود به دانشگاه خود ممنوع شده است، طی سخنانی گفت: “حاکمیت اقتداگرا با سیاستی که در پیش گرفته نشان داده است که هر زمان فعالین مدنی و فعالین اجتماعی یک گام عقب بنشینند، حاکمیت در راستای تضییع حقوق حقه مردم یک گام به جلو بر می دارد”.
وی افزود: “دیروز 54 نفر از دانشجویان دانشگاه امیرکبیربه سربازخانه اعزام شدند وامروز شاهد هستیم که 33 نفر از فعالین زنان را بازداشت می کنند. تنها راه مقابله با فشارها، تسلیم نشدن و ادامه مقاومت است”.
در ادامه ی این تریبون آزاد “فرید هاشمی” عضو شورای مرکزی انجمن اسلامی دموکراسی خواه دانشگاه تهران به سخنرانی پرداخته و گفت: “من از برخی سخنرانان که این تجمع را غیرسیاسی و صرفا صنفی می خواندند انتقاد دارم، تجمع ما سیاسی و در اعتراض به عملکرد حاکمیت است”.
وی افزود: “در مقابل این حرکت بی سابقه حاکمیت واکنش درخورتری باید نشان داد و تجمع بایستی در فضای باز دانشکده برگزار شود و تجمعی که در فضای در بسته برگزار شود مورد قبول ما نیست”.
در این اظهارات دانشجویان شرکت کننده در تجمع با جمع شدن در صحن دانشکده مدیریت اقدام به خواندن سرود “ای ایران” و “یار دبستانی” کردند.
در انتهای این تریبون آزاد و تجمع نیز “بهنام سپهرمند”، عضو دیگر انجمن دموکراسی خواه دانشگاه تهران، در سخنان کوتاهی از دانشجویان شرکت کننده در تجمع تشکر کرد.
دانشکده هنر
بعد ازظهردیروز دانشجویان دانشگاه هنر تهران نیز در اعتراض به ایجاد محدودیتهای پوشش مختص دانشجویان این دانشگاه و به بهانه ی روز جهانی زن و دستگیری فعالان زن اقدام به برگزاری تجمع اعتراضی کردند.
دانشجویانی که در این تجمع حضور داشتند در ابتدا نسبت به اخذ تعهد از دانشجویان دختر برای اجباری بودن نوع خاصی از پوشش که در ابتدای ترم از دانشجویان اخذ شده (و طی آن دانشجویان متعهد میشوند که از مانتو، شلوار و مقنعه استفاده کنند و کسی نباید پوشش روسری داشته باشد) واکنش نشان دادند.
یکی از دانشجویان این دانشگاه در گفت و گو با روز گفت: “یکی از موضوعات تجمع دانشجویان برخورد توهینآمیز حراست و انتظامات دانشگاه با دانشجویان و مشکلات آموزشی مبنی بر نبود استاد با صلاحیت بود که در نهایت همه را مجبور به تحصن و اعتراض کرد”.
این دانشجو در ادامه گفت: “بحث این است که دانشجویانی که امروز دراینجا متحصن شده اند همه از دانشجویان رشته ی تئاتر و سینما هستند. بنابراین پوشش خاص خودشان را دارند و طی این تحصن نیز خواهان دارا بودن پوشش متعارف با جامعه هستند و خواهان این هستند که رئیس دانشکده اجباری بودند این تعهد را ملغی کند”.
این دانشجو در ادامه در خصوص ارتباط این تجمع با روز جهانی زن گفت: “همه ی ما از دستگیری فعالان زن متاسف شدیم. متاسفانه اکنون به حقوق بسیاری از افراد و اصناف اصلا توجهی نمی شود. فعالان زن می توانند ما را از جمله حامیان خود بدانند”.
دانشگاه فردوسی
به دنبال برگزاری مراسم دانشجویان دانشگاه فردوسی مشهد در استقبال از روز جهانی زن، یکی از فعالان دانشجویی این دانشگاه در گفت و گو با روز: “این تجمع در پی لغو مجوز تریبون آزاد ویژه ی روز زن شورای صنفی در محوطه ی دانشگاه برگزار شد و در آن، دانشجویان نسبت به برخوردهای جنسیتی مانند مشکلات تعیین نوع پوشش دختران، ایجاد محدودیت ها برای دانشجویان دختر ساکن خوابگاه ها و بازرسی های بی مجوز وسایل شخصی آنان، طرح سهمیه بندی جنسیتی کنکور، مقابله با تجمع فعالین زن در تهران و بازداشت شماری از آنها، تصویب طرح هایی در مجلس که سعی در جدا سازی فضای آموزشی دانشگاه دارد و… اعتراض کردند”.
وی در ادامه افزود: “در این تجمع همچنین دانشجویان نسبت به امنیتی شدن فضای کشور به خصوص فضای دانشگاه ها شدیدا اعتراض نمودند و خواستار مقابله ی شدید با این اقدامات شدند”.
این فعال دانشگاه فردوسی مشهد در خاتمه تاکید کرد: “این تجمع در پایان با خواندن سرود یار دبستانی و سر دادن شعارهایی در محکومیت اقدامات تبعیض آمیز جنسیتی و نیز در خواست پاسخگویی مسوولین دانشگاه به این مسائل خاتمه یافت”.
دانشگاه شریف
مراسم دیروز دانشکاه شریف حدود ظهر دیروز برگزار شد و در ابتدا دانشجویان با پخش سرود “ای زن ای حضور زندگی” و “سرود یاردبستانی” به همخوانی سرود پرداختند و سپس پلاکارد های خود را که حاوی نوشته های اعتراضی بود بالا بردند.
روی پلاکارد ها شعار هایی از جمله “آزادی و برابری”، “رهایی زنان رهایی جامعه است”، “ زنان قربانیان اصلی جنگ فقر خشونت هستند”، “لغو تبعیض جنسیتی”، “برابری کامل و بی قید و شرط زن و مرد”، “جنبش دانشجویی متحد جنبش زنان و جنبش کارگری” و بسیاری از جملات دیگر به چشم می خورد.
در این تجمع یکی از دختران دانشجو با خواندن مقاله ای در مورد مساله زنان و جنبش برابری طلبانه و آزادی خواهانه زنان، بر لزوم پیوند خوردن و اتحاد بین جنبش های اجتماعی دیگر با جنبش زنان تاکید کرد.
در ادامه مراسم دانشجوی دیگری گفت: “اولین قربانیان جنگ. و خشونت زنان هستند و باید در مقابل این جنگ افروزی که موجب از بین رفتن بنیان های جامعه می شوند ایستاد و جنبش زنان در صف اول آن قرار دارد”.
در این تجمع نیروهای بسیج با همکاری حراست سعی در بر هم زدن مراسم داشتند که البته تا پایان مراسم موفق به این اقدام نشدند.
ما هم ترمز و دنده عقب نداریم
در مراسم دانشگاه شریف، یکی از دانشجویان در سخنانی گزارشی از تجمع و اتفاقات روزهای گذشته در دیگر دانشگاه ها را ارائه کرده و با اشاره به مسایل کشور گفت: “اگر قطار هسته ای آقایان ترمز و دنده عقب ندارد مطمئن باشند که قطار دانشگاه و جامعه هم ترمز و دنده عقب ندارد. آقایان باید بدانند که نمی توانند جامعه را به عقب و روز های سیاه دهه ۶۰ بازگردانند”.
در انتهای این تجمع نیز دانشجویان با صدور بیانیه ای به اعتراض خود خاتمه دادند. در قسمتی از این بیانیه آمده بود: “امروز ما حاصل خون ها و مبارزات بیش از 150 سال آزادیخواهان این سرزمین است از این رو ما به تمام تلاش آزادیخواهان ارج می نهیم”.
این بیانیه می افزود: “ما همراه با دیگر آزادیخواهان خواستار حمایت از جنبش زنان و حضور پررنگ در 8 مارس، روز جهانی زن هستیم”.