علی اکبر دارینی
هر روز صدها کامیون مملو از هندوانه، بیسکویت، نوشابه و وسایل برقی برای ورود به عراق در مرز صف می کشند. به نظر علا سعیدی، راننده یکی از کامیون ها این تجارت پر رونق نشانه ان است که ایران در حال کمک به عراق است.
وی می گوید: “این نقطه، در جنوب غربی ایران، زمانی صحنه حملات شیمیایی صدام حسین علیه نیرو های ایران بود… ولی امروز محل تجارت و کمک ایران به عراق است.”
چهار سال بعد از اشغال عراق توسط نیروهای آمریکا و متحدینش، نفوذ ایران در این کشور به بالاترین حد خود رسیده . نکته ای که بوش به دلیل آن سعی دارد نیرو های آمریکا را در عراق نگاه دارد.
وی روز پنج شنبه گفت: “خروج آمریکا از عراق ایران را تشویق به ادامه برنامه هسته ای خود و تسلط بر منطقه می کند.” بوش ایران را بار ها به ارسال اسلحه برای جنگجویان عراق و جنگ علیه نیرو های آمریکا متهم کرده است.
محمود احمدی نژاد گفته است: “دولت و ملت عراق دوستان نزدیک ایران هستند. عراق متحد طبیعی ایران است.”
ایران و عراق در دوره صدام حسین با یکدیگر دشمن واز سال 1980 در جنگی مخرب درگیر بودند. با سقوط صدام و قدرت گرفتن شیعیان در عراق، روابط تاریخی، مذهبی و فرهنگی دو کشور دوباره شکوفا شده است.
در این روزها نفوذ ایران در جنوب عراق باز هم آشکار تر شده است. این نفوذ در شمال و نواحی کرد نشین نیز مشهود است. بسیار از پروژه های عراق از جمله در بغداد، مانند اصلاح شبکه برق در این کشور با سرمایه گذاری ایران انجام می شود.
سعید لیلاز، تحلیل گر مسائل اقتصادی و سیاسی می گوید: “دهه ها جنگ در عراق و اشغال این کشور توسط آمریکا تقریبا همه چیز را نابود کرده است. ایران باید از این فرصت برای پر کردن بازار های عراق از محصولات ایرانی سود جوید.”
وی می گوید صدور محصولات ایرانی به عراق پول و نفوذ زیادی با خود می آورد. “اجناس ایرانی در سراسر عراق به فروش می رود. این سابقه نداشته است. ایران بازی هوشیارانه ای را به پیش می برد.”
سفیر ایران در عراق هم گفت تجارت ایران با عراق در سال 2006 معادل دو میلیارد دلار بوده است. حسین تیز مغز، یکی از مقامات وزارت بازرگانی ایران گفت امیدوار است این تجارت در ظرف ده سال به ده میلیارد دلار برسد.
شلمچه یکی از نقاط مرزی ایران و عراق است. این همان نقطه ای است که در دهه 1980 مورد حمله شیمیایی رژیم صدام علیه ایران قرار گرفته است. امروزه این شهر محل صف کشیدن کامیون ها و عبور زائرین ایرانی به اماکن مقدسه عراق است.
این منطقه همچنان آشقته است. ایران در هفته های اخیرمراکز تمرکزگروه های قومی کرد در این مرز را که به ایران حمله می کنند بمباران کرده است. ایران هشدار داده است که اگر دولت عراق نتواند حملات کرد ها را متوقف کند تهران پاسخ نظامی مناسبی خواهد داد.
بیش از 40 هزار نفر ایرانی هر ماه از اماکنی مانند نجف و کربلا دیدن می کنند. بسیاری از این زایران از شهر بصره عبور می کنند. بصره در حال حاضر محل عرضه محصولات ایرانی و مصالح ساختمانی و آشپزخانه های ساخت ایران است.
ایران قول احداث فرودگاه نجف و نوسازی مساجد متبرکه داده است. ایران همچنین کار بر روی خط آهن خرمشهر به بصره را شروع کرده است.
تهران از سوی دیگر قرارداد 150 میلیارد دلاری ساخت نیرو گاه 300 مگاواتی بغداد را امضا کرده است. قرارداد دیگری برای ساخت خط انتقال برق 400 مگاواتی از آبادان به شهر عراقی الحراسه به امضا رسیده است.
به گفته بهرام مهر پرور، یک تاجر ایرانی : “در شلمچه برگه های گمرکی و رد و بدل کردن کاغذ ها جای تبادل آتش و گلوله را گرفته است.”
منبع: سانفرانسیسکو کرونیکل - 15 سپتامبر