دیروز احمدی نژاد استیضاح شد

فرشته قاضی
فرشته قاضی

» عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس در مصاحبه با روز:

یکی از اعضای کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس در مصاحبه با “روز” میگوید اقدام روز گذشته محمود احمدی نژاد در مجلس باعث شد نمایندگان برخلاف تصمیم قبلی، به وزیر کار رای منفی دهند و او را برکنار کنند.

احمد بخشایش، عضو فراکسیون رهروان ولایت، می گوید که احمدی نژاد زمان مناسبی را برای پخش سی دی و بیان حرف هایش انتخاب نکرد. او می بایست جلسه استیضاح را پشت سر می گذاشت، وزیرش رای می گرفت و سپس در جلسه دیگری این حرف ها را بیان میکرد.

این نماینده مجلس همچنین معتقدست که جلسه استیضاح وزیر کار به جلسه استیضاح رئیس جمهور تبدیل شد. او در عین حال می گوید که “رهبری، هر دو طرف را به ارامش فراخواهد خواند چون رهبری علاقه دارد که دولت ماههای پایانی کارش را تمام کند”.

مصاحبه “روز” با احمد بخشایش، عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس در زیر می آید.

 

آقای بخشایش گفته می شود که با برکناری وزیر کار، دولت آقای احمدی نژاد از حد نصاب افتاده و باید مجددا از مجلس رای اعتماد بگیرد. ممکن است در این مورد توضیح دهید که به چه شکلی است؟

اکنون ۱۸ وزارتخانه داریم که اگر نصف وزرا استیضاح و برکنار شوند دولت باید مجددا از مجلس رای اعتماد بگیرد. با توجه به اینکه نصف وزرا استیضاح نشده اند بعید میدانم که دولت از رسمیت افتاده باشد. چون عده ای از وزرا توسط خود رئیس جمهور برکنار شده اند و حالا بحث این است که آیا وزاری برکنار شده توسط رئیس جمهور هم مشمول این مساله می شوند یا نه. باید ببینم قانون چه میگوید و آئین نامه را نگاه کنم، دراین مورد تاکنون متمرکز نشده بودم.

 

برخی سایت ها از جمله سایت بازتاب نوشته اند که دولت با برکناری وزیر کار از حدنصاب خارج شده.

برخی از سایت ها حاشیه ها برایشان جالب است و روی حاشیه ها کار میکنند اما کلا این قضیه به نفع نظام و مردم نیست.

 

از حد نصاب خارج شدن دولت و کابینه مساله ای حاشیه ای نیست آقای بخشایش و در اصل مساله مهمی است و دولت باید در این صورت از مجلس مجددا رای اعتماد بگیرد. گذشته از این چرا می گویید این مساله به نفع نظام و مردم نیست؟

مشکلات ما عمده تر از این چیزها است. فرض کنید یک هفته وقت دولت و مجلس را بگیریم و رای اعتماد مجدد بدهیم. آیا در این یک هفته ما مشکلات بزرگتری نداریم؟ من سر استیضاح وزیر کار هم معتقد بودم که این مساله به نفع نظام نیست و وزیر هم از قبل مشخص بود که رای می آورد اما سخنان آقای احمدی نژاد و پاسخ آقای لاریجانی و مسائل شخصی که به وجود آوردند باعث شد استیضاح وزیر برگردد به سمت استیضاح رئیس جمهور و به شکلی درآید که شاهد بودیم.

 

یعنی از قبل تصمیم بر این بوده که به وزیر رای مثبت داده شود و سخنان آقای احمدی نژاد معادله را تغییر داد؟

در واقع عده ای از دوستان مجلس استیضاحی را تنظیم کرده بودند که هدف اصلی آن آقای مرتضوی بود ولی بیشتر به تبلیغات انتخاباتی برمی گشت. معمولا در پایان عمر دولت، کسی را استیضاح نمیکنند. حالا آقای شیخ الاسلام کنار رفت فرددیگری به عنوان سرپرست جای او می آید و به طریق اولی اما کسی بهتر از آقای شیخ الاسلام دراین سمت نیست.

 

در واقع می گویید که هدف از استیضاح به نوعی تبلیغات انتخاباتی بوده؟

بله هدف استیضاح بیشتر انتخاباتی بود و…

 

ببخشید منظورتان انتخابات آتی ریاست جمهوری است؟

درست است به همین دلیل هم آقای احمدی نژاد احساس میکرد مساله سیاسی است و لذا مسائلی مطرح کرد که ریشه های نزاع مجلس و دولت، یعنی ریشه های نزاع سران قوا را روشن می کرد که دو قوه در اختیار دو برادر است و یک قوه هم آقای احمدی نژاد. او به سمتی هدایت کرد که نشان دهد منشا این استیضاح کجاست ولی وقتی آقای لاریجانی توضیح داد و با صراحت لهجه هم پاسخ گفت مجلس متوجه شد. بعد هم که به آقای رئیس جمهور وقت ندادند جواب دهد که البته شان رئیس جمهور ایجاب می کرد وقت داده شود. در هر صورت وزیر کار در حالی با رای ۱۹۲ نماینده برکنار شد که امروز جلسه استیضاح او نبود و در واقع جلسه استیضاح آقای احمدی نژاد بود. اما سخنان او و پخش سی دی مربوط به یکی از برادران لاریجانی، باعث شد مجلس روش او را نپسندد و وزیر رای مخالف بگیرد. این هم بدین معنی است که مجلس در حالات مختلف، روش های متفاوتی اتخاذ میکند.

 

یعنی اگر آقای احمدی نژاد این سی دی را پخش نمیکرد مجلس به وزیر رای اعتماد میداد؟

اگر تا ظهر که رای گیری می شد آقای احمدی نژاد حرف نزده بود مطمئنا وزیر رای می آورد اما نوع برخورد و رفتار آقای احمدی نژاد باعث شد جلسه مجلس به نوعی تبدیل به استیضاح خود او شود و در این میان وزیر کار برکنار شود.

 

شما می گویید که استیضاح وزیرکار سیاسی و در راستای اهداف انتخاباتی بود. نکته ای که وجود دارد این است که طی ماههای گذشته بارها نمایندگان نسبت به حضور سعید مرتضوی در مسند سازمان تامین اجتماعی اعتراض کرده و هشدار هم داده بودند که استیضاح خواهند کرد که از سوی دولت توجهی نشد.

آقای شیخ الاسلام بی حاشیه ترین وزیر دولت بود. حضورش خیلی بهتر از نبودنش بود. اما درباره اقای مرتضوی، او با توجه به اینکه خیلی به آقای احمدی نژاد نزدیک است توانسته با کمک او خیلی از مشکلات سازمان تامین اجتماعی و کارگران و بازنشستگان را رفع کند. من قبل از جلسه استیضاح حداقل در حوزه انتخابیه خودم سئوال کردم از مسئولان تامین اجتماعی و نهادهای مرتبط، همه راضی بودند. او کارهای خوب زیادی در این مدت انجام داده و قول داده که حقوق بازنشستگان را به ۷۰۰ هزار تومان برساند. بدهی های داروخانه ها را پرداخت کرده و خدمات قابل اعتنایی انجام داده که نمی توان نادیده گرفت.

 

هر فرد دیگری در این مسند از چنین حمایت هایی برخوردار باشد می تواند چنین خدماتی ارائه دهد.

سیاست به فعل درآوردن ارتباطات است و رابطه آقای مرتضوی با آقای احمدی نژاد بسیار نزدیک و خوب است و چنین خدماتی صورت گرفته. در چنین شرایطی استیضاح امروز واقعا جایی برای طرح نداشت.

 

آقای بخشایش، وزیر کار برکنار شد امروز در مجلس روسای دو قوه علیه هم افشاگری کردند و اتفاقاتی افتاد که تاکنون بی سابقه بوده. اینها هزینه های ماندگاری سعید مرتضوی در مسند تامین اجتماعی است. چرا این همه هزینه تحمیل می شود به خاطر فردی که یکی از متهمان اصلی پرونده کهریزک است و..

بعد از انتخابات فتنه ای ایجاد شد، هم سپاه و هم نیروی انتظامی وارد شدند و مرتضوی هم احکام قضایی صادر کرد. شما فرض کنید یک گروه آتش نشان برای خاموش کردن آتش می روند و در این میان شیشه ای را می شکنند آیا باید از آنها به خاطر خاموش کردن آتش تشکر کرد یا اینکه به خاطر شکستن شیشه مورد مواخذه قرارشان داد؟

 

قیاس شما درست نیست و..

بالاخره این بحث ها وجود دارد ما معتقدیم چون مرتضوی آرامش به وجود آورد در مملکت، حالا چوبش را میخورد. الان شما نگاه کنید مساله ستار بهشتی که مجلس هم وارد شد وپی گیری کرد. چرا فقط چند سرباز را گرفتند و تذکری به دادستان داده نشد؟ ولی در قضیه کهریزک از تذکرات شدید هم گذشت و حتی پرونده باز شد و دادستان آن موقع متهم شد؟

 

موضوع مورد بحث ما این نیست، لذا من برمیگردم به بحث اصلی مان. آقای بخشایش نظر شما چیست درباره اقدام اقای احمدی نژاد در پخش سی دی یا مسائلی که امروز در مجلس گذشت؟

هر کسی از زاویه دید و ذهن خودش با این مساله برخورد میکند. کسانی که طرفدار آقای لاریجانی هستند می گویند آقای احمدی نژاد بی اخلاقی کرد ولی من معتقدم اقای لاریجانی هم خیلی اخلاقی تر از آقای احمدی نژاد رفتار نکرد. احمدی نژاد فکر میکند برداشت او از قانون اساسی با برداشت مجلس متفاوت است. اختلافات و معارضاتی هست. اتفاقا یکی از دانشجویان من رساله ای که انتخاب کرده بود و از من کمک میخواست مبانی تعارضات مجلس و دولت بود. این بدین معنی است که تعارضات وجود دارد و همه متوجه هستند. من شخصا پیشنهاد میکنم برای اینکه این تعارضات کمتر شود در طی رفراندومی، سیستم را به سیستم پارلمانی تبدیل کنیم البته با نظرو صلاحدید مقام معظم رهبری.

 

یعنی شما معتقدید که هم رئیس جمهور و هم رئیس مجلس بی اخلاقی کردند.

من معتقدم آقای احمدی نژاد امروز حرف های منطقی میزد و اگر این حرف ها را در فضایی منطقی تر بیان میکرد و نماینده ها هیاهو نمی کردند بهتر می بود. ای کاش سیاست به خرج میداد و صبر میکرد استیضاح انجام و وزیر رای بیاورد.

 

یعنی با اصل کاری که آقای احمدی نژاد انجام داد در پخش سی دی و مباحثی که مطرح کرد مخالف نیستید و معتقدید فقط زمان درستی را انتخاب نکرده برای آن؟

بله باید زمان اش را عوض میکرد. این بحث ها نیاز جامعه ما است، واقعیت وجود دارد و باید مطرح شود. رئیس جمهور ترجمان اراده ملی کشور است و برداشت او از قانون هم تاثیر گذار است. همزمان مجلس هم راهکارهایی دارد که قوه مجریه باید ذیل آن حرکت کند و اختلاف ها به حداقل برسد. برداشت های متفاوت از قانون در دوره های قبل هم وجود داشته از زمان بنی صدر گرفته تا زمان هاشمی و خاتمی و مساله جدیدی نیست. اما نکته این است که آقای احمدی نژاد می توانست مساله را شخصی نکند. استیضاح را عبور کند و در وقت مقتضی و در جلسه دیگری این بحث را مطرح کند تا مجلس هم مثل امروز عکس العمل احساسی نشان ندهد. اما او سیاست به خرج نداد.

 

 برمیگردم به سئوال اول مصاحبه.اگر براساس قانون الان دولت از حدنصاب افتاده باشد با توجه به اینکه شما گفتید به نفع نظام نیست مجلس چه خواهد کرد؟

براساس قانون دولت دوباره می آید مجلس و رای اعتماد میگیرد و طبیعتا کار انجام می شود و رای اعتماد داده می شود.

 

“طبیعتا رای اعتماد داده می شود” به این معنی است که مجلس دوباره بررسی و در صورت داشتن کفایت لازم رای اعتماد میدهد یا اینکه نه رای اعتماد از قبل مشخص است که داده خواهد شد؟

مجلس که با رئیس جمهور پدر کشتگی ندارد. همین امروز هم اگر احمدی نژاد از وزیر دفاع نمیکرد و در دفاع از او رفتار امروز را نشان نمیداد وزیر رای می آورد اما معمولا مجلس بررسی میکند و در عین حال با مقداری تسامح بیشتر برخورد میکند برای اینکه نمی خواهیم وقت بیش از این گرفته شود. ما مشکلات اقتصادی زیادی داریم، گرانی روزانه شده و روزانه قیمت ها بالا می رود و باید به این مسائل پرداخت. همین امروز را ببینید همه هیات دولت ۶ ساعت تمام در مجلس بودند در حالیکه می توانستند به کار خود برسند.

 

با توجه به اتفاقاتی که امروز در مجلس افتاد فکر میکنید چه اتفاقاتی در پیش است؟ اختلاف شدید روسای قوا به کجا می کشد؟ طرح عدم کفایت رئیس جمهور در دست بررسی قرار میگیرد؟

ما در کشورمان ولی فقیه داریم. به طور مسلم ولی فقیه تذکر میدهند و به آرامش دعوت و مساله را حل می کنند. مقام عظمای رهبری قطعا خواهد خواست هر دو طرف کشور را به سمت آرامش ببرند. ایشان علاقه مندست دولت تا پایان راه برود و عدم کفایت و این مسائل درست نیست.

 

آقای بخشایش مسائلی که امروز در مجلس اتفاق افتاد برای مدتها خوراک خبری به رسانه های خارج از کشور داد و با رفتار آقای احمدی نژاد هیچ نیازی به سیاه نمایی علیه جمهوری اسلامی نیست اما سئوال من این است که چرا روزنامه نگاران به دلیل بیان واقعیت و انجام حرفه خود به زندان کشیده می شوند و متهم به سیاه نمایی می شوند اما..

در جمهوری اسلامی درست است بین سران ما هم اختلاف وجود دارد و میدانیم که اتفاق امروز یک هفته خوراک به مثلا بی بی سی داده است. ما موافق این تنش ها نیستیم ولی همین تنش ها آگاهی مردم را بیشتر میکند هرچند ضررش بیشتر است.

 

ولی آگاهی مردم رسالتی است که روزنامه نگاران با بیان و گزارش واقعیت و خبررسانی انجام میدهند و به همین دلیل مثلا ۱۶ روزنامه نگاری که از شنبه هفته گذشته بازداشت شده اند زندانی می شوند و همکاران شما در مجلس آنها را بدون اینکه دادگاهی در میان باشد مجرم و خائن می خوانند.

اینها از یک جنس نیست و نمی توان مقایسه کرد. ما هم موافق این تنش ها و این برخوردها نیستیم. درباره این روزنامه نگاران هم در کمیسیون امنیت ملی مجلس بررسی و پی گیری میکنیم. این بازداشت ها به نوعی پیشگیری از ایجاد فتنه در آستانه انتخابات بعدی بوده ولی هیچ یک از این روزنامه نگاران مجرم نیستند و دادگاه هست که در این زمینه می تواند نظر دهد. قطعا پی گیری خواهیم کرد تا اگر این روزنامه نگاران جرمی مرتکب نشده اند آزاد شوند.