ناصر ایرانی
مصباح یزدی در دیدلار با جمعی از مسوولان آموزش و پرورش، در بیانی مبهم از تامین منافع ملی گراها با ترویج بخشی از سخنان آیت الله خمینی سخن گفت.
در همین ارتباط، سایت فردا دو روز پیش به نقل از سایت مرکز خبر حوزه علمیه، خبر دیدار آیت الله مصباح با مسئولان ستاد همکاری حوزه و آموزش و پرورش را برروی خروجی خود قرار داد. آیتالله مصباح یزدی در این دیدار با طرح این ادعا که نیروهای ملیایران می خواسته اند در نهایت ایران را مانند یکی از ایالت های آمریکا بسازند اظهار داشت: “ملی گرایان معتقد بودند در نهایت باید ایران مانند آمریکا شود با این تفاوت که مردم آمریکا مسیحی هستند اما مردم ایران مسلمان اند”. او افزود: “ملی گرایان به این دلیل از امام حمایت کردند که دیدند بخشی از منافعشان با ترویج افکار و نظرات امام تأمین می شود”. عضو مجلس خبرگان رهبری همچنین با بیان اینکه ملی گرایان اعتقاد به امام زمان را خرافه می پندارند تاکید می کند که ”اینان توسعه در صنعت و اقتصاد را اصل قرار داده و توجهی به دین و مذهب ندارند و متأسفانه تعدادشان هم کم نیست”.
انتشار سخنان اخیر مصباح یزدی، این سوال را مطرح کرده است که مشخصا، کدام بخش از دیدگاه های آیت الله خمینی است که به عقیده آقای مصباح، با “منافع” ملی گرایان همخوانی داشته است؟ برخی ناظران معتقدند اشتراک مواضع در مخالفت با دیدگاه های مصباح و همفکرانش (از جمله منسوبان انجمن حجتیه) در باب امام زمان، محور اصلی انتقاد این روحانی تندرو در اظهارات اخیرش باشد. چرا که هم امثال مهندس بازرگان و هم آیت الله خمینی، در زمان فعالیت سیاسی خود، همواره از مخالفان سرسخت جریاناتی بودند که گسترش ظلم بر روی زمین را برای مقدمه سازی ظهور امام دوازدهم لازم می دانستند. آیت الله خمینی درارتباط با همین دیدگاه ها بود که از جمله در سخنرانی معروف عید فطرسال 1362 گفت: “یک دسته دیگر هم که تزشان این است که بگذارید که معصیت زیاد بشود تا حضرت صاحب بیاید، حضرت صاحب مگر برای چه می آید؟ حضرت صاحب می آید معصیت را بردارد. ما معصیت کنیم که او بیاید؟ این اعوجاجات را بردارید و این دسته بندی ها را برای خاطر خدا اگر مسلمید… بردارید. در این موجی که الان این ملت را به پیش می برد در این موج خودتان را وارد کنید و بر خلاف این موج حرکن نکنید که دست و پایتان خواهد شکست.”
نوع برداشت مصباح و همفکرانش - از جمله احمدی نژاد - از مقوله “موعودگرایی”، در سال های اخیر یکی از نقاط افتراق میان اصولگرایان نیز محسوب شده است. در همین ارتباط بود که زادسر جیرفتی، نماینده مجلس و عضو فراکسیون اصول گرایان مجلس، چندی پیش در نامه ای به احمدی نژاد چنین نوشت: “احمدی نژاد خود را منتخب امام زمان (ع) می داند…از آیت الله مصباح یزدی دستور می گیرد…حامی و مروج انجمن حجتیه می باشد…متحجرین را مورد توجه قرار می دهد…مداحان خرافه پرور را پر و بال داده است… جدا تقاضا دارد که به هر نحو که صلاح می دانید یک بار و برای همیشه مواضع اعتقادی و مدیریتی خود و دولت را راجع به چنین مباحثی به استحضار مردم برسانید.” (ایلنا، 28 آبان 84)
باز در همین ارتباط بود که در 24 خرداد 1384 ، درپاسخ به سخنان آیت الله مشکینی درنماز جمعه درباره مجلس هفتم، مبنی براین که برگزیدگان مجلس هفتم کسانی هستند که نامشان برای انتخاب شدن به امضای امام زمان رسیده، حجت الاسلام کروبی در گفت وگو با ایسنا به واکنش پرداخت. او گفت: من به یاد دارم که در زمان حیات حضرت امام (ره) برخی مسائل مشابه مطرح شد از جمله عدهای میگفتند حضرت امام زمان (عج) در جبههها دیده شدهاند. امام بلافاصله دستور دادند اگر کسی با چنین ادعایی در جبهه ظاهر شد، او را دستگیر کنند. در یک مورد دیگر، دو نفر ادعا کرده بودند که حامل پیام امام زمان (عج) برای امام خمینی (ره) هستند. جالب است که بعضی مسؤولان هم تحت تاثیر این افراد قرار گرفته بودند و از امام خواسته بودند که با این دو نفر ملاقات کنند. امام ابتدا از پذیرش ملاقات خودداری کردند اما پس از اصرار برخی مسؤولان، آنها را پذیرفتند و ضمن طرح یک سئوال فلسلفی به آن دو نفر گفتند که من برخی یادداشتهای قدیمی خود را گم کردهام. شما پاسخ سئوال فلسفی و آدرس اوراق مفقودشده را برای اینجانب بیاورید. آنها هم رفتند و یک نامه سراسر اهانت برای امام (ره) ارسال کردند…
در هر صورت، به نظر می رسد روی کار آمدن یکی ازشاگردان آیت الله مصباح در راس قوه مجریه کشور، زمینه ای مجدد را برای طرح بحث های مرتبط با “موعود گرایی” در لایه های سیاسی کشور ایجاد کرده است. به نظر می رسد گریز اخیر مصباح به سوء استفاده نیروهای هوادار آمریکا از شعارهای آیت الله خمینی، مرحله ای جدید از این بحث باشد.