گوگل و جی‌میل فیلتر شدند

نویسنده
نیما فرح آبادی

» جرم: فیلم ضد پیامبر

خبرگزاری های رسمی و سایت های خبری داخل کشور از فیلتر شدن موتور جستجوگر گوگل و سرویس ایمیل پرطرفدار این موتور یعنی جیمیل در ایران خبر می دهند.

عبدالصمد خرم آبادی، دبیر کارگروه مصادیق محتوای مجرمانه (نهادی دولتی که وظیفه شناسایی و فیلترینگ محتوای اینترنت را بر عهده دارد) شب دیشب به خبرنگار وبگردی بخش خبری ۳۰: ۲۰سیمای جمهوری اسللامی گفت که این فیلترینگ از ساعت های دیگر در سراسر کشور آغاز می شود.

وی دلیل این مسئله را “درخواست های مکرر مردمی” اعلام کرد.

خرم آبادی تأکید کرد که گوگل و جی میل تا “اطلاع ثانوی” در کشور فیلتر خواهند بود.

سایت باشگاه خبرنگاران جوان زیر نظر معاونت سیاسی سازمان صدا و سیما هم در این خصوص نوشت که “این اقدام برای آن صورت گرفته که سایت یوتیوب، متعلق به سایت گوگل با وجود گذشت ۱۳ روز از اعتراضات مسلمانان در سراسر جهان و درخواست آنها برای حذف فیلم موهن علیه پیامبر اعظم در روزهای گذشته” همچنان “سیاست آمریکایی خود در عدم برداشتن این فیلم” را ادامه می دهد.

ایسنا، خبرگزاری دانشجویان ایران هم گزارش داده که از صبح روز یکشنبه اخباری در مورد فیلترینگ گوگل و جی میل ازسوی کارگروه مصادیق محتوای مجرمانه منتشر شده بود.

این گزارش افزوده علت این کار، “حذف نشدن ویدئوی فیلم ضداسلامی از سایت یوتیوب، وابسته به شرکت گوگل” بوده است. این در حالی است که سایت یوتیوب از چند سال پیش در ایران فیلتر است و امکان دسترسی آزاد به آن وجود ندارد.

ایسنا گزارش داده که از شامگاه یکشنبه دوم مهرماه در تهران، استفاده از این سایت‌ها دست‌کم برای مشترکان تهرانی دیگر ممکن نیست.

مقامات جمهوری اسلامی پیش از این نیز محدودیت‌های زیادی برای دسترسی کاربران ایرانی به اینترنت ایجاد کرده‌اند، اما فیلتر کردن جی‌میل و گوگل یکی از شدیدترین این محدودیت‌ها خواهد بود.

سایت بازتاب امروز که در داخل کشور منتقد سیاست های حکومتی به شمار می آید، در واکنش به این مسئله نوشت: “در شرایطی که دشمنان ملت ایران تمام تلاش های خود را برای بستن راه های پیشرفت علمی و اقتصادی مردم و نخبگان کشورمان به کار گرفته اند، برخی دوستان نادان هم راستا با این دشمنان به خودتحریمی دست زده و پازل دشمنان کشور را تکمیل می کنند و جیمیل سرویس جهانی ایمیل که از امنیت نفوذی بالایی در قبال هک و نفوذ برخوردار است فیلتر شد و اگر وعده مسئول فیلترینگ تحقق یابد، گوگل نیز فیلتر خواهد شد.”

این سایت با انتقاد شدید از دبیر کارگروه تعیین مصادیق محتوای مجرمانه افزود که “به لطف نگاه بسته” وی در دوران مسئولیت، سایت پیوندها (صفحه فیلترینگ) بعد از گوگل و یاهو و بلاگفا به رتبه چهارم ارتقا یافته، احتمالا در نظر دارد رتبه بازدید این سایت را به رتبه اول برساند.

به نوشته بازتاب امروز، “تلخ تر از همه آنکه این اقدام نابخردانه در جهت فشار بر نخبگان علمی کشور به اسم دفاع از دین صورت می گیرد و به این بهانه که سایت گوگل ارتباطات اقتصادی با سایت یو تیوب دارد، این فیلترینگ توجیه می شود.”

در همین حال یک مقام آگاه در کمیته تعیین مصادیق مجرمانه در فضای مجازی در گفتگو با نسیم عنوان کرد: “صفحه جستجوی گوگل فیلتر نمی‌شود و تنها سرویس پست الکترونیک گوگل (جی‌میل) تا ساعتی دیگر از دسترس کاربران خارج می‌شود که فیلتر جی میل نیز به نظر نمی رسد روش معقولانه برای مبارزه با فیلم موهون باشد، به خصوص آنکه یکی امن ترین سرویس ایمیل به واسطه کد کردن اطلاعات جیمیل محسوب می شود و در خصوص عدم امنیت ایمیل های ملی نیز بارها توسط کارشناسان هشدار داده شده است.”

بازتاب امروز هم در خبری تکمیلی گزارش داد که سرویس جیمیل از نیمه شب فیلتر شد اما به نظر می رسد هنوز تصمیم برای فیلتر سرویس جستجوی گوگل به اجرا در نیامده است تا عملاً بخش بیشتری از مخاطبان فارسی زبان مقیم ایران وادار به استفاده بیش از پیش از فیلترشکن شوند و جایگاه صفحه فیلترینگ در میان پربیننده ترین وب سایت های فارسی زبان تثبیت شود.

سایت کلمه، نزدیک به میرحسین موسوی، رهبر زندانی جنبش سبز هم احتمال داد که “فیلترینگ ناگهانی گوگل و جی میل، با طرح شبکه ملی اطلاعات یا همان اینترانت ملی مرتبط باشد که دولت اعلام کرده در همین روزها افتتاح خواهد شد.”

شبکه ملی اطلاعات عنوان طرحی است که پیشتر با عنوان “اینترنت پاک” و “اینترنت حلال” از آن یاد می‌شد. دولت جمهوری اسلامی از حدود دو سال پیش به دلایل امنیتی و همچنین نظارت بر محتوای سایت‌هایی که نامناسب می‌داند، در پی اجرای این طرح است.

 کاربران ایرانی نگران هستند که اجرای این طرح در فازهای بعدی، به اعمال محدودیت‌های بیشتر بر اینترنت یا حتی قطع دسترسی به اینترنت منجر شود.

وزیر ارتباطات پیش از این گفته بود که با جداسازی شبکه اطلاعات داخلی از شبکه اینترنت جهانی “قادر به مهار صد در صدی حملات سایبری خواهیم بود و دیگر بدافزاری وارد نخواهد شد. مگر برخی شیطنت‌ها که ممکن است از داخل کشور منشا بگیرند.”

رضا تقی پور روز سه شنبه گذشته از آغاز به کار شبکه ملی اطلاعات تا هفته آینده در کل کشور خبر داد.

وی گفت: “حدود ۴۲ هزار دستگاه دولتی تمامی ارتباطاتشان از شبکه اینترنت به شبکه ملی منتقل می‌شود.”

تقی پور گفت: “این پروژه تا هفته دیگر در کل کشور و در تمامی مراکز استانی، یعنی ۳۱ استان عملیاتی می‌شود.”

وزیر ارتباطات با اشاره به جزئیات اجرا و زمان بندی این پروژه گفت: “هم اکنون تفکیک شبکه اینترنت از شبکه ملی اطلاعات برای دستگاههای دولتی در ۲۹ استان انجام شده است.”

به گفته او، شبکه اطلاعات داخلی ایران در فاز اول این پروژه از شبکه جهانی اینترنت جدا می شود.

تقی پور پیشتر گفته بود که راه اندازی شبکه اینترنت ملی به معنی دسترسی نداشتن به اینترنت نیست، بلکه این دو شبکه در کنار یکدیگر قابل استفاده خواهند بود.