مانیا، رکسانا و نگار نام دختران جوانی است که در حادثه روزجمعه ۱۹ اردیبهشت پارک ارم به شدت مصدوم شدند. تنها شهربازی پایتخت میزبان خوبی برای مهمانان روز تعطیلش نبود و خارج شدن دستگاهی به نام “موش دیوانه” (کریزی موس) از ریل و سقوطش حادثهای تلخ رقم زد. آسیبدیدگی شدید کمر و گردن، شکستن دنده، خونریزی شدید ریه و… ارمغان گذراندن یک روز تعطیل در پارک ارم تهران برای سه دختر ۲۳، ۲۵ و ۲۸ ساله بود.
پس از رسانهای شدن این حادثه، انگشت اتهام به سمت گردانندگان پارک ارم رفت؛ مسئولانی که حتی پس از این اتفاق پارک را تعطیل نکردند و به فعالیت خود ادامه دادند. بعد از آن اعضای شورای شهر به موضوع ورود کردند و از دادستانی خواستند به عنوان مدعی العموم به مساله سقوط در پارک ارم وارد شود. دادستان عمومی و انقلاب تهران هم پس از حدود پنج روز دستور رسیدگی به این پرونده را صادر کرد و در همین راستا پروندهای در دادسرای ناحیه پنج تهران تشکیل شد.
به گفته معصومه آباد، رئیس کمیته ایمنی و مدیریت بحران شورای اسلامی شهر تهران این شهربازی تجهیزات فرسودهای دارد و با توجه به حوادثی که دراین پارک رخ میدهد، شورا میتواند درخواست متوقف شدن فعالیت این شهربازی را بکند. آباد همچنین عدم ایمنی لازم و فرسودگی دستگاههای تنها شهربازی پایتخت را موجب بروز حوادث مشابه این حادثه بیان کرد و گفت: “متأسفانه کنترل و نظارت درستی نیز بر این تجهیزات وجود ندارد.” سردار مرتضی طلایی، نائب رئیس شورای شهر هم خواستار پلمب این شهربازی شده بود.
ایرج جهانگیر، مدیر عامل “شرکت ارم سبز” اما از ابتدا بارها تاکید کرده این شرکت مقصرنیست. او با انتقاد از اظهارات اعضای شورای شهر به “تدبیر” گفته است: “وقتی در شورای شهر این مملکت پیش از اینکه بررسی ها لازم انجام شود آقای سردار فلان می گوید باید کل مجموعه پارک ارم پلمب شود نشان می دهد در این مملکت با همه چیز برخورد احساسی و سیاسی می شود. اجازه دهید فرهنگ ما هم به کشورهای دیگر نزدیک شود. در کشورهای دیگر حادثه ای که پیش می آید همه سکوت می کنند تا مراجع قانونی بررسی کنند و کارشناسی های لازم صورت بگیرد و کتبی و رسمی اعلام شود، بعد موضع گیری می کنند. بعد شروع می کنند گوسفندی را که آب دادند سر میبرند.”
اما مسلم بیات، مدیر موسسه استاندارد تهران به ایسنا گفته است پارک ارم پیشتر به دلیل غیراستاندارد بودن” پلمپ شده بود، اما بعد از رفع نقص، مجوز بازگشایی گرفت.”
مهر استاندارد، قابل اعتماد است یا نه؟
علت دقیق حادثه تا کنون مشخص نشده است. طبق روال معمولِ پس از وقوع حوادث در ایران، هنوز هیچ کس مسئولیت حادثه را به عهده نگرفته است. جهانگیر، مدیر عامل شرکت ارم سبز هم بارها تاکید کرده که مجموعه تحت مدیریتش مقصرنیست اما اگرمشخص شود مقصر است استعفا خواهد داد: “کل پارک زیر نظر بخش خصوصی نیست بلکه بیشتر قسمت های پارک همچنان تحت مالکیت و اداره بنیاد مستضعفان است؛ بنده هم به عنوان مدیر مجموعه هستم. کل مجموعه اجاره داده نشده و مالکیت دستگاه ها هم برای افراد حقیقی است که این دستگاه ها را در پارک ارم قرار داده و محلی را از ما اجاره کرده اند. بنابراین دستگاه ساز و مالک دستگاه است که مورد اتهام قرار میگیرد که البته مربوط به بخش خصوصی هم هست. متاسفانه در این مملکت هر اتفاقی هم که میفتد یا سیاسی با آن برخورد می کنند یا احساسی؛ که هر دو اشتباه است.”
نظرخانوادههای دختران آسیبدیده اما متفاوت است، پدرِ نگار، برخی اظهارات مطرح شده درباره بی تقصیری پارک ارم در جریان این حادثه را قبول ندارد و به روزنامه اعتماد گفته است: “نمیشود که حادثه ای در پارک ارم رخ دهد و این پارک مسئولیتی در قبال آن نداشته باشد. به نظر من تا زمانی که نتایج قطعی تحقیقات اعلام نشده کسی حق ندارد درباره مقصر اظهارنظر کند و حتی اگر پیمانکار هم مقصر باشد، پارک ارم هم به نوعی مقصر خواهد بود چون در انتخاب پیمانکار باید دقت بیشتری به خرج می داد. من در دیدار با آقای جهانگیر هم این موضوع را گفتم که باید بازرسیهایشان را افزایش داده و آن را محدود به بازرسی های موسسه استاندارد نکنند.”
پیش از آن یوسفینژاد، پدر یکی دیگر از مصدومان با بیان اینکه وقتی این حادثه رخ داد، همراه با آمبولانس به بیمارستان رسیدم، به یکی از خبرگزاریها گفت: به جرأت میتوانم بگویم که اگر خودم همراه با فرزندم در بیمارستان نبودم، شاهد مرگ حتمی او میبودیم.”
او با بیان اینکه نباید همیشه به دنبال مقصر باشیم، گفت: “باید به دنبال چرایی حادثه بگردیم و مسئولان باید به این سؤال پاسخ دهند که ملاک دادن آرم استاندارد در کشور ما چیست و آیا این ملاکها قابل قبول است یا خیر. ما نباید به مهر استاندارد اطمینان داشته باشیم چرا که این دستگاه در حدود ۵ یا ۶ ماه است که کار میکند اما بعد از این مدت دچار حادثه شده است.”
وی با بیان اینکه پارک ارم در سال ۹۱ آرم ایزو ۹۰۰۱ را دریافت کرده است، گفت: “باید از مسئولان پرسید، آیا پایشهای مداوم در خصوص پارک ارم انجام میشود؟”
یوسفینژاد همچنین گفته: “به اذعان افرادی که قبل از دختران ما سوار آن دستگاه بودهاند، دستگاه لق میزده است، اما از طرف مسئولان به آن رسیدگی نشده است.”
قربانی، پدر دیگر دختر مصدوم هم با اشاره به اینکه راضی نیست کل این مجموعه (پارک ارم) تعطیل شود، گفته: “زندگی، کار، شادابی و فعالیت باید توسط مسئولان تشدید شود، بنابراین تنها راه این است که کنترلها را افزایش دهیم و من خواهش میکنم که به جای یک شرکت دو شرکت را برای بررسی دستگاهها و بازرسی دعوت کنید چون هیچ راهی جز این وجود ندارد.”
بیش از دو سوم وسایل استاندارد نیستند
اما حادثه پارک ارم اولین اتفاق تلخ درپارکها و شهرهای بازی کشور نیست. فروردین ماه بود که دو کودک براثر ترکیدن سرسره بادی، در شهر کاخک گناباد جان باختند. یکی از کودکان به ۱۶متر دورتر پرتاب شد و دردم جان باخت و دیگری در بیمارستان تسلیم مرگ شد. روزنامه جامجم پیشتر در گزارشی آورده بود از سال ۱۳۸۷ تا پایان ۱۳۹۱، موسسه استاندارد ۶۰۶ شهربازی و بیش از ۶۴۰۰ وسیله بازی را در سراسر ایران بررسی کرده که از این تعداد، بیش از ۴۹۰۰ وسیله بازی غیراستاندارد تشخیص داده شدند. این درحالی است که بر اساس قانون استاندارد تجهیزات زمین بازی و وسایل شهربازی اجباری است.
معصومه آباد رئیس کمیته ایمنی و مدیریت شورای شهر هم در بازدید از مجموعه ارم با اشاره به اینکه در این جا دو فرضیه مطرح است گفته : “یا این دستگاه به واسطه عدم استفاده از مواد اولیه مناسب استاندارد نبوده که سازنده باید پاسخگو باشد و یا اینکه شاخصه های استاندارد را رعایت کرده که در این صورت باید گفت شاخصههای استاندارد ما احصا کننده ایمنی نیستند.”
برخی از اتفاقات رخ داده در شهربازیها – منبع: خبرآنلاین
مکان حادثه
تلفات
شهر بازی کاخک گناباد
مرگ دو کودک
ائل گلی تبریز
مصدومیت دو جوان
ائل گلی تبریز
مرگ مادر و فرزند ۱۳ ساله ومصدومیت پدر
شهر بازی پاداد اهواز
مصدومیت ۹ نوجوان
پارک شورابیل اردبیل
مرگ دو نفر و مصدومیت ۱۲ نفر
شهر بازی شاهین شهر
مصدومیت ۲۵ نفراز جمله چند کودک