سرانجام بعد از یک هفته اعتصاب بازاریان در شهرهای بزرگ ایران به خصوص اصفهان تبریز مشهد و تهران دولت مجبور به عقب نشینی و توقف اجرای قانون سه درصد مالیات بر ارزش افزوده کالا شد. میتوان گفت این طی این سالها اعتراض گروههای مختلف مانند معلمان دانشجویان زنان کارگران و…. این دومین بار است که حکومت تن به خواسته معترضین میدهد ( مورد قبلی حذف دو ماده در لایحه حمایت از خانواده به دنبال اعتراضات گسترده بود).
محمود احمدی نژاد در نامه ای به وزیر اقتصاد و دارایی نوشته: به منظور اجرای صحیح قانون مالبات بر ارزش افزوده و بررسی موانع و مشکلات و رفع نگرانی ها و ایجاد رضایتمندی در مودیان محترم ضروری است با هماهنگی وزارت بازرگانی و سایر دستگاه ها و سازمان های ذیربط و به ویژه مشارکت و بهره گیری از نظرات نمایندگان اصناف مختلف ظرف مدت دو ماه برنامه عملیاتی و راهکارهای مناسب جهت اجرای قانون مذکور تهیه و به اینجانب ارائه نمایید. بدیهی است که تا زمان تهیه و ابلاغ دستورالعمل های لازم و تمهید شرایط مناسب، اقدامات مربوط به اخذ هر نوع وجوه در اجرای این قانون متوقف خواهد بود….
جدای از حرفها و حدیثهای فراوانی که در رابطه با قانون سه درصد مالیات بر ارزش افزوده گفته می شود، درستی یا نادرستی اجرای آن و محق بودن یا نبودن معترضان، آنچه در این میان جالب توجه است رفتار حکومت ودولت است با اعتصابیون واعتراضیون که بسیار، بسیار متفاوت از عکس العملهایی است که تا کنون در برابر دیگر گروههای معترض از خود نشان داده است. و علی رغم این که شنیده شد در برخی شهرها مانند اصفهان پلیس برخوردهایی با معترضان داشته است اما نه چندان شدید که خونی از بینی کسی ریخته شود یا منجر به دستگیری و صدور حکمهای آنچنانی شود، علی رغم تجمع معترضان در خیابانها و یا مقابل ساختمان ادارات دارایی شهرها اما به هیچ عنوان شاهد برخوردی که با زنان در خیابان هفت تیر از سوی پلیس روی داد نبودیم .
به عبارت بهتر طی این یک هفته ایران شاهد یک اعتراض جمعی دموکراتیک و مدنی با حداکثر تحمل ازسوی یک دولت اقتدارگرا ( با توجه به سوابق قبلی ) و حداقل اعمال خشونت دولتی بود، ، استاندار اصفهان و معاونانش چندین بار با بازاریان جلسه تشکیل داند و خود را آماده تعامل نشان دادند. معاون مالیاتی وزیر به شهرهای در اعتصاب سفر ( به خصوص اصفهان ) سفر کرد و دو جلسه چندین ساعته با بازاریان و نمایندگان اصناف برپا کرد. دولت خود را آماده شنیدن و تعامل نشان داد در حالی که در هیچ یک از موارد قبلی نه در تجمعات و اعتصابات معلمان نه در تجمعات زنان در میدان هفت تیر ونه در اعتصابات کارگری دولت هیچ علاقه ای به تعامل از خود نشان نداد.
این بار عرب مازار معاون وزیر اقتصاد و دارایی و رییس سازمانامور مالیاتی کشور گفت که “این سازمان آماده برطرف کردن مشکلات اجرایی قانون مالیات بر ارزش افزوده مطرح شده از سوی اتحادیهها و اصناف است”، استاندار اصفهان از بازاریان شهر خواست تا ضمن پیگیری مطالبات خود از طریق مجاری قانونی و ذی صلاح از ایجاد تنش در شهر پرهیزند “و اجازه سوء استفاده فرصت طلبان از این اعتراضات را ندهند”؛ و شخص رییس جمهور بر توقف اجرای قانون سه درصد مالیات بر ارزش افزوده برای “ایجاد رضایتمندی در مودیان محترم” تاکید کرد.
اما سوالی که باقی می ماند این است علت این برخورد دوگانه حکومت چیست؟ آیا اگر فردا دوباره معلمان دانشجویان یا کارگران یا هر گروه و صنف طبقه ای از مردم ایران دست به اعتراضی مدنی بزنند و خواسته ای را به حق از منظر خویش مطرح کنند حکومت همان رویه پیشین را دنبال خواهد کرد یا همانند مورد اخیر از در صلح وآشتی با آنان به گفت و گو برخواهد خواست؟ یا شاید هم آنجا که سمبه، پر زورتر (اقتصاد و پول) باشد حکومت عقب نشینی می کند! یا اینکه بازار همچنان پاشنیه آشیل حکومت است؟