وحید ثابتیان
یک ماه پس ازحمله آشکار وزیرارشاد به مطبوعات، جدال برسر وجود داشتن و یا توهم بودن کودتای خزنده مطبوعاتی، همچنان ادامه دارد. صفار هرندی که این روزها مواضع ضدرسانه ای اش صدای برخی محافظه کاران و نمایندگان مجلس را نیزدرآورده است دراواسط تیرماه گذشته گفت: “بسیاری از نشانههای موجود بیانگر وجود کودتای خزنده در مطبوعات است. تعبیر کودتای خزنده متناسب با موضوع است. وقتی میگوییم کودتای خزنده در رسانه یعنی این که شخصی در چارچوب یک اقدام براندازانه حرکت می کند، تعبیر ما از کودتا اینگونه نیست که عدهای در پادگان جمع شدهاند و قصد حمله دارند.”
وزیرارشاد به اینکه چه کسانی دست اندرکار این کودتا هستند و چگونه قراراست نیات خود را عملی کنند واینکه برنامه دولت برای مقابله با آنها چیست، هیچ اشاره ای نکردو نیزنگفت که چرا دولتی که می داند کودتاچیان درحال تدارک کودتا هستند، برای مقابله با آنهاکاری نمی کند. اظهارات هرندی که موجب به وجود آمدن اعتراضاتی درسطح جامعه مطبوعاتی وروشنفکری شده بود، به فرستادن علائمی برای افزایش بیشتر برمطبوعات تعبیرشد.
شمقدری: کودتای خزنده مطبوعاتی وجود دارد
وزیرارشاد دوهفته پس ازآن اظهارات خود را - که در کیهان، روزنامه ای که وی پیش از وزارت سردبیرش بود نیز منتشر شده بود - تکذیب کرد. او درمشهد گفت که آنچه به وی نسبت داده می شود دروغ محض است. به گزارش واحد مرکزی خبر، صفار هرندی ادعای کودتای خزنده مطبوعات علیه دولت از سوی خود را “دروغ محض” خواند و افزود “الان هم می گویم هر کس برای آنچه به عنوان کودتای خزنده به من نسبت داده اند، یک کد یا شاهد شفاهی! بیاورد که من این حرف را زده ام، به او جایزه می دهم و او را به عنوان روزنامه نگار واقعی معرفی می کنم”.
اما حتی تکذیب نامتعارف وزیرارشاد نیز کافی نبود تا جریانی که توسط محافظه کاران دولتی برای مقابله با مطبوعات به راه افتاده است، متوقف شود. درواقع دراین مسیر، صفارهرندی وزیرارشاد تنها نبود. یک روز پس از ادعای “کودتای خزنده مطبوعات” از سوی صفار هرندی روزنامه دولتی ایران بیانیه شدید الحن محمد جعفر بهداد معاون ارتباطات احمدی نژاد و همکار قبلی صفار هرندی در روزنامه کیهان را در همان راستا انتشار داد. در این بیانیه معاون ارتباطات رئیس جمهور خبر داد “دفتر رئیس جمهور از لاک سکوت خارج شده و تهاجم بدخواهان علیه دولت را بی پاسخ نخواهد گذاشت”. بهداد تصریح کرد “هم اکنون با بهره گیری از روش های قانونمند و حرفه ای به اتخاذ مواضع فعال در برابر دشنام گویان و عوامل تبلیغات سیاه علیه دولت مردمی و مکتبی روی آورده و به صیانت از دولت در برابر دروغ پردازی ها و انگاره سازی های کثیف ادامه خواهیم داد.”
در اظهار نظری دیگر، جواد شمقدری، مشاورهنری محمود احمدی نژاد نیز طی روزهای گذشته با اعلام اینکه کودتای خزنده مطبوعاتی وجود دارد، موج اتهامی را که صفار هرندی به راه انداخته بود مورد تاکید قرار داد. او درمصاحبه ای گفت که معتقد است رسانهها از ابزارهای کودتا و انقلاب رنگین هستند و در حال حاضر کودتای خزنده مطبوعاتی وجود دارد.
بلافاصله بعد ازوی، فروزنده ازجمعیت ایثارگران به عنوان یکی ازگروههای سیاسی نزدیک به دولت به “آفتاب” گفت: “این که کودتای خزنده مطبوعاتی وجود دارد و مورد استفاده قرار میگیرد، نباید شک کرد اما این که در مطبوعات ما، این موضوع دنبال میشود، آن را نه رد میکنم و نه تایید و باید آن را بررسی کرد هر چند احتمال وقوع آن هست.” وی پا را فراتر گذارد تا خط کودتای خزنده را نشان دهد: “تخریب محورهای اساسی دولت در مسیر کودتای خزنده است… کسانی که دولت را تخریب میکنند، دنبال کودتای خزنده هستند. متاسفانه بعضی از روزنامهها استراتژی تخریب دولت را در دستور کار دارند و حتی در بحث مسائل ملی مانند بنزین که معضل نظام است از آن برای تخریب دولت استفاده میکنند.”
پیش ازآن محمود شمس الواعظین، سردبیرروزنامه های های توقیف شده اصلاح طلب درگفت وگویی با روز دراعتراض به اظهارات صفارهرندی گفت: “اگرکودتاچی هستیم بگیرند ما را! وقتی درخیابان به خاطر بدحجابی خانم ها را دستگیر می کنند، آن موقع کودتاچی ها همین طوری باید درخیابان آزاد باشند؟ یا این آقا درست گفته که باید بیایند ما را بگیرند، اگرنادرست گفته که باید بروند او را بگیرند. ما خواهان این هستیم که این اتفاق هرچه سریعتر بیافتد.”
جزییات کودتای خزنده را افشا کنید!
اظهارات صفارهرندی وهمفکران نزدیک به وی ازجمله جواد شمقدری، بدون آنکه ازمشخصات چنین جریاناتی نام ببرند، حتی موجب اعتراض محافظه کاران شده است. از جمله چنین اعتراضاتی می توان به اظهارات روزگذشته عمادافروغ اشاره کرد که از کسانی که کودتای خزنده مطبوعاتی در کشور را طرح کردهاند خواست در جهت جلوگیری از ایجاد بیاعتمادی و بدبینی به رسانهها و مخدوش شدن جریان آزاد اطلاع رسانی ادعای خود را ثابت نمایند. اوگفته بود که کودتا خزنده را قبول دارد اما انقلاب مخملین را قبول ندارد: “اصل کودتای خزنده را قبول دارم و معتقدم کودتای نرم یا استحاله از درون در دنیای امروز وجود دارد اما انقلاب واژه مقدسی است و انقلاب مخملین را قبول ندارم.”
افروغ درواکنش به سخنان شمقدری گفت: “کودتای خزنده مطبوعاتی در ایران را قبول ندارم و معتقدم مطبوعات نقش مثبتی در روند اطلاع رسانی و آگاهی بخشی به افکار عمومی ایفا می کند که البته این کار فراز و نشیب دارد و گاهی درست و گاهی با اشکالاتی انجام می شود اما کسانی که معتقدند مطبوعات ما کودتای خزنده انجام می دهند، اسناد مدارک آن را جهت اثبات ادعای خود ارائه کنند و اگر مشخص شود که این موضوع صحت دارد، با آن برخورد شود ما خوشحال می شویم. اگر کودتای خزنده در کشور ما وجود دارد باید حکومت به طور مستقیم با آن برخورد کند و جزییات آن افشا شود و ارتباطات و جلسات شبانه ای که در این زمینه برگزار می شود به اطلاع افکار عمومی برسد. نمی توان کودتای خزنده را با روش کودتایی آرام کرد و برخورد ها باید باعوامل کودتا مستقیم و قانونی باشد و نباید از این برخورد از جنس کودتا باشد.”
این درحالی است که هم اکنون برخی ازنمایندگان مجلس تلاش می کنند تا با اعتراض به محدویت های ایجاد شده برای مطبوعات منتقد دولت تحت عناوین مرعوب کننده ای چون کودتای خزنده ویا مواردی ازاین دست، وزیرارشاد را به مجلس بکشاند. آنها درنامه ای به رییس جمهوری نسبت به محدودیت های یاد شده اعتراض کرده اند. اگر چه نمایندگان اقلیت وبرخی ازمحافظه کارانی که به دنبال چنین طرحی هستند، به سختی خواهند توانست نظر اکثریت مجلس را جلب کنند، اما چنین موضع گیری نشان دهنده نتیجه بی تحملی دولتی است که با شعار مهرورزی به صحنه آمد ولی هم اکنون بسیاری ازاقشار جامعه مطبوعاتی، روشنفکری ودانشجویی دربرابر انتقاداتی که به عملکرد دولت وارد می کنند، با فشارطاقت فرسایی دست وپنجه نرم می کنند.
صفارهرندی، مردی که ازکودتای خزنده نام برده، طی دوسال گذشته نسبت به رسانه هایی که منتقد بوده اند، بسیار ناشکیبا بوده است. تعطیلی سال گذشته سایت بازتاب وایران نیوز وهمچنین تعطیلی خبرگزاری ایلنا وروزنامه هم میهن ازجمله مواردی بوده است که نشان می دهد که وزارت ارشاد عملا علاقه ای به تحمل نشریات غیرهوادار دولت ندارد.