همزمان با آغاز ثبت نام نامزدهای انتخابات ریاستجمهوری، رسانههای جناح راست اقدام به انتشار انبوهی از خبرهای جعلی علیه رقبای اصلاحطلب محمود احمدینژاد کردند؛ از انتشار مصاحبه جعلی از زبان فرزند آیت الله خمینی،بنیانگذار جمهوری اسلامی تا خبرهایی که از یک سو از کنارهگیری کروبی خبر میدهند و از سوی دیگر نیمی از مدیران صداوسیما را متمایل به میرحسین موسوی معرفی میکند.
رئیس ستاد انتخابات دیروز از آغاز ثبت نام انتخابات ریاستجمهوری خبر داد و تهدید کرد که مستندات تخریب کاندیداها در اختیار شورای نگهبان قرار میگیرد. همزمان علی لاریجانی، رئیس مجلس نیز خواستار پایان درگیریهای سیاسی در آستانه انتخابات شد. پیش از این وزیر کشورهم از تخریب برخی نامزدهای انتخاباتی انتقاد کرده و خواستار توجه رسانهها به اخلاق سیاسی شده بود.
شاید در پیگیری همین اخلاق انتخاباتی بود که از دیروز رسانههای جناح دولتی پروژه تخریب نامزدهای رقیب احمدینژاد راکلید زدند؛از جمله این خبرها میتوان به گزارش دیرهنگام سایت جهان نیوز در خصوص “کف زدن حامیان موسوی در زمان پخش فیلم مربوط به درگذشت رهبر فقید انقلاب اسلامی” اشاره کرد که با توجه به حضور خبرنگاران دیگر رسانههای راستگرا در این مراسم، معلوم نیست چرا آنها این خبر را پیشتر آنها منتشر نکرده بودند.
نمونه دیگر خبر خبرگزاری فارس از قول یک عضو مجمع روحانیون است که در ارتباط با کروبی در متن آن تصریح شده “بسیار قاطع و محکم وارد صحنه شده و بعید است که انصراف بدهد”، اما در تیتر و در لید مطلب، از تعبیر “احتمال کنارهگیری کروبی به نفع میرحسین” استفاده شده است.
سایتهای جعلی مشغول کارند
حامیان احمدینژاد از چندی پیش اقدام به تأسیس سایتهایی کرده اند که با سوء استفاده از عنوان سایتهای حامی میرحسین موسوی، به انتشار اخبار دروغ به نام حامیان موسوی و علیه کروبی یا به نفع احمدینژاد می پردازند.
در همین راستا فعالان ستاد انتخاباتی احمدی نژاد با تأسیس سایتی تحت عنوان کلمه نیوز با سوء استفاده از نام سایت کلمه که متعلق به حامیان موسوی است، و نیز با راهاندازی سایت دیگری به نام قلم پرس که با تقلید آشکار از نام سایت رسمی ستاد موسوی (قلم نیوز) ایجاد شده، به طور مرتب اخباری را در ظاهر به نام حامیان این نامزدان اصلاحطلب اما در واقع علیه آنها منتشر می کنند.
این سایت ها که دو هفته پیش برای اولین بار خبر تاسیس شان در “روزآنلاین” فاش شد، از ابتدای هفته جاری با نقل خبرهای جعلی این سایتها در خبرگزاریهای ایرنا و فارس، روزنامههای اصولگرا و سایتهای شناخته شدهی حامیان دولت همچون رجانیوز، جهاننیوز، انصارنیوز، بولتننیوز و نیز دو سایت پیشتاز در خبرسازیها به نامهای پلاکنیوز و شبکه خبری ایران (وابسته به روزنامه دولتی ایران) وارد مرحله تازه ای شده است.
جالب اینجاست که اخبار جعلی این سایتها در خبرگزاری ها و مطبوعات حامی احمدینژاد با عنوان “سایت حامیان موسوی” منتشر میشود بی آنکه اشارهای به نام آنها شود.
اخباری همچون نظرسنجی به نفع احمدینژاد در محل سخنرانیهای موسوی، پیشتازی 70 درصدی احمدینژاد در نظرسنجیها، افزایش احتمال کنارهگیری کروبی در روزهای آخر انتخابات و انتقاد میرحسین موسوی از نهضت آزادی، از جمله اخباری هستند که در سه روز اخیر در این سایتها آمده و بلافاصله در خبرگزاریها و مطبوعات اصولگرا بازتاب یافتهاند.
مصاحبه جعلی
دیروز سایت محافظهکار تابناک اقدام به انتشار مصاحبهای با زهرا مصطفوی، فرزند بنیانگذار جمهوری اسلامی، کرد که در آن حمایت وی از میرحسین موسوی تکذیب شده بود. روتیتر این خبر “خانم مصطفوی در گفتوگو با تابناک” بود و محتوای آن نیز ناظر به تجدیدنظر مصطفوی در حمایتش از موسوی بود.
این خبر بلافاصله در همه سایتهای وابسته به دولت نیز تکرار شد و تیترهایی همچون “عقبنشینی مصطفوی از حمایت از موسوی” و “فرزند امام حمایت از موسوی را پس گرفت” و نظایر آن برای این خبر جعلی برگزیده شد.
اما ساعتی بعد که سایت تابناک مصاحبه خود را تکذیب کرد و ادعای گفتوگو با زهرا مصطفوی را نیز پس گرفت و نوشت که«منتشره در تابناک، برگرفته از عین اظهارات ایشان در دیگر رسانهها بوده» دیگر هیچیک از سایتهای اصولگرا این تکذیبیه را منتشر نکردند.
تابناک البته تقصیر را به گردن “اشتباه خبرنگار” خود انداخت، اما مصاحبه جعلی همچنان بین سایتهای اصولگرا گشت و در حالی که مصطفوی مصاحبه خود با تابناک را از اساس تکذیب میکرد و خواستار پیگیرد قانونی این دروغپردازی میشد، سایتهای اصولگرا همچنان مشغول آب و تاب دادن به محتوای این خبر جعلی در خصوص روابط موسوی با نهضت آزادی بودند.
دروغ شاخدار
دروغ دیگری که همزمان اما به چند شکل مختلف در سایتهای جناح دولتی بازتاب یافت، حاکی از تبلیغ به نفع میرحسین موسوی در صداوسیما بود.
این خبر در شرایطی منتشر شد که صبح دیروز گروهی از اعضای ستاد موسوی برای اعتراض به تبلیغات یکسویه صدا و سیمای جمهوری اسلامی به نفع احمدینژاد، در برابر ساختمان سازمان صداوسیما تجمع کردند تا خواستار پایان یافتن تبلیغات انتخاباتی برای رئیس دولت نهم شوند.
در چنین شرایطی، برگزاری یک برنامه تلویزیونی با اجرای سعید ابوطالب با اعتراض شدید سایتهای راستگرا روبهرو شد؛ حال آنکه در بسیاری از برنامههای تلویزیونی، نزدیکان احمدینژاد به عنوان کارشناس و نظریهپرداز حضور مییابند و هیچ سایت اصولگرایی نیز به اعتراض برنمیخیزد.
همچنین سایت رجانیوز ادعا کرد که: “گرایش تعدادی از مدیران ارشد این سازمان به موسوی، شائبه تبدیل این رسانه اثرگذار به رسانهای برای تبلیغ نرم نخستوزیر دهه 60 را ایجاد کرده است. اخیراً تعدادی از مدیران رسانه ملی به جمع ستاد میرحسین موسوی پیوسته و حتی گفته میشود معاون صدای سازمان صدا وسیما قرار است در یکی از همایشهای ستاد موسوی سخنرانی کند.“
سایت پلاکنیوز نیز ادعا کرد که اداره ارزیابی عملکرد مدیران صدا و سیما گزارش داده که از 25 مدیر ارشد صدا و سیما، 12 نفر حامی موسویاند و تنها 6 نفر از آنها حامی احمدینژاد هستند.
سایت تابناک نیز ادعا کرد که در روزهای گذشته مهمان یک برنامه رادیویی “با ارایه تحلیلی از فضای سیاسی و انتخاباتی کشور، به حمایت از میرحسین پرداخته و احمدی نژاد و دولت را آماج حملات خود قرار داده”؛ البته در این خبر هیچ اشارهای به نام این فرد، نام رادیوی مورد اشاره و زمان پخش آن برنامه نشده بود.
این در حالیست که روز گذشته مدیر دفتر ضرغامی در جمع تجمعکنندگان جلوی ساختمان صداوسیما، اعتراف کرد که زیر فشار مسئولان دولتی قرار دارند تا به خاطر “پرکاری احمدینژاد” فعالیتهای او را بیش از خاتمی و دیگران پوشش دهند.
با این حال نتایج یک نظرسنجی که دیروز منتشر شد، نشان میدهد که بیش از دو سوم شهروندان پایتخت، عملکرد صدا و سیما در قبال انتخابات را منفی ارزیابی میکنند. بر اساس این نظرسنجی که در روزهای هشتم و نهم اردیبهشت ماه جاری و بین افراد بالای 18 سال ساکن مناطق مختلف تهران انجام شده، 68 درصد تهرانیها این عملکرد را منفی ارزیابی کردهاند ـ حدود دو سوم آنها گزینه “کاملا منفی” را انتخاب کردهاند ـ و تنها 32 درصد تهرانیها ارزیابی مثبتی از رفتار انتخاباتی صدا و سیما داشته اند.
نکته جالب اینکه بر اساس همین نظرسنجی، 33 درصد تهرانیها از زمان انجام انتخابات و حتی از ماه برگزاری آن مطلع نیستند!