اروپا روز دوشنبه 23 ژوئن تحریم های جدید علیه ایران را تحت فشار آمریکا تصویب کرد. این تحریم ها در درجه اوّل بانک ملّی ایران را که با حدود 3100 شعبه، از جمله 16 شعبه خارجی، بزرگترین مؤسسه مالی ایران محسوب می شود، نشانه گرفته اند.
به گفته مقامات اروپائی به محض انتشار خبر تصویب تحریم ها در روزنامه رسمی اتحادیه اروپا، که قاعدتاً باید در شماره روز سه شنبه چاپ شود، فعالیت شعبه های بانک مذکور در هامبورگ، لندن و پاریس ممنوع اعلام خواهد شد. فهرست اشخاص و مؤسسات ایرانی مشمول تحریم های جدید حدود سی عنوان را شامل می شود. کسانی که نامشان در این فهرست آمده اشخاصی هستند که “به عنوان مرتبطین با برنامه هسته ای و موشکی ایران شناسائی شده اند” و به همین علّت ویزا برای آن ها صادر نخواهد شد و دارائی هایشان در اروپا توقیف خواهد شد. امّا در این فهرست نام هیچیک از رهبران سیاسی ایران دیده نمی شود زیرا به گفته یک دیپلمات” اروپا می حواهد باب گفت و گو با مقامات سیاسی را باز بگذارد”.
آمریکا از انتشار این خبر ابراز خرسندی کرده است. زیرا از ماه ها پیش در انتظار پاسخ مثبت اروپا به درخواست تشدید تحریم ها علیه ایران بود به طوریکه جورج بوش در سفر اخیر خود به اروپا مکرراً این درخواست را مطرح کرد. به این ترتیب اروپا به هدف راهبردی سال 2006 وفادار مانده است یعنی تصویب تحریم ها علیه برنامه هسته ای ایران برای توقف غنی سازی اورانیوم ضمن ارائه پیشنهاد گفت و گو و همکاری در زمینه سیاسی و اقتصادی و تجاری به تهران.
اروپا اعلام این خبر را تا بازگشت خاویر سولانا دیپلمات ارشد اتحادیه اروپا از ایران به تعویق انداخت: وی روز 14 ژوئن بسته پیشنهادی” گروه شش” مبنی بر همکاری های گسترده، از جمله در زمینه انرژی هسته ای صلح آمیز را به تهران برده بود.
امّا به نظر آنجلیکا بیر، نماینده سبزهای آلمان و رئیس هیئت نمایندگی اتحادیه اروپا و ایران در پارلمان اروپا، اتحادیه اروپا بسته پیشنهادی خودش را “قبل از اینکه ایران آن را بررسی کند ضایع کرد”.
سخنگوی هیأت سیاسی ایران، محمد علی حسینی، در واکنش به این خبر گفت: “برخورد غیر قانونی، تبعیض آمیز و متناقض[ اتحادیه اروپا] در حالیکه پیشنهادات[ برای حلّ بحران] در دست بررسی بوده است فاقد ارزش است و ما قاطعانه آن را رد می کنیم”. از نظر وی تحریم های اتحادیه اروپا” اراده ملّت و حکومت ایران را برای دفاع از حقوق حقّه خود راسخ تر خواهد کرد و به منافع اروپائیان آسیب خواهد رساند”.
منبع: لوموند 24 ژوئن