با علی مزروعی، عضو شورای مرکزی جبهه مشارکت ایران اسلامی، در باره روند انتخاب کاندیدای نهایی اصلاح طلبان در انتخابات ریاست جمهوری مصاحبه کرده ایم. وی روند موجود انتخاب کاندیدای نهایی هواداران اصلاحات را نگران کننده نمی داند و معتقد است: “حضور هم آقای خاتمی و هم آقای موسوی در انتخابات می تواند برای اصلاح طلبان امکان مانور بیشتری را ایجاد کند.” این گفت و گو در پی می آید.
آقای مزروعی، چندی است اصلاح طلبان در این سردرگمی به سر می برند که بالاخره آقای خاتمی وارد انتخابات می شوند یا آقای موسوی. از آخرین تحولات چه خبر؟
من تعبیر سردرگمی راقبول ندارم. من فکر می کنم آن هایی که دنبال بحث انتخابات هستند، کاملا از جریان خبر دارند. بحث طرح آقای موسوی هم نشان داد که ظرفیت اصلاح طلبان خیلی بیشتر از آن چیزی است که طرف مقابل فکر می کرد. الان هم خیلی اوضاع اصلاح طلبان نگرانی ندارد.
چرا؟
برای این که با اسامی ای که مطرح است، اصلاح طلبان به اندازه کافی می توانند در میدان انتخابات مانور بدهند. با اینکه فکر می کنم الان نشانه های بیشتری از علایم حضور آقای خاتمی در انتخابات وجود دارد، باز هم ما خیلی دنبال این نیستیم که قطعا تکلیف این کار روشن شود. فکرمی کنیم حضور هم آقای خاتمی و هم آقای موسوی در انتخابات می تواند برای اصلاح طلبان امکان مانور بیشتری را ایجاد کند. فکر می کنم هر دوی این دو نفر هم آمادگی حضور در صحنه را دارند و دوستان هم مشغول به انجام کارهای خود هستند.
یعنی وضعیت فعلی را مطلوب می دانید؟
من هیچ مشکلی در این مساله نمی بینم.
در این فاصله کمی که تا انتخابات باق یمانده است، فکر نمی کنید این وضعیت به اصلاح طلبان ضربه بزند؟
چرا ضربه بزند؟
بالاخره وضع کاندیدای نهایی مشخص نیست، ستادها تشکیل نشده و…
الان همه دارند کار خودشان را انجام می دهند. حتما نباید تابلو داشته باشد.
یعنی در حال حاضر اصلاح طلبان دارند به موازات هم برای آقای خاتمی و آقای موسوی فعالیت می کنند؟
موازاتی نیست. فکر نمی کنم هیچ تفاوتی وجود داشته باشد بین دوستانی که علاقه مندی به آقای خاتمی دارند یا به آقای موسوی. همه آن ها در یک مسیر با هم هم جهت هستند.
یعنی تحلیل شما این است که در صورت عدم حضور آقای خاتمی، همه اصلاح طلبان به سمت آقای موسوی خواهند رفت
برداشت من این است. درباره همه چیز می توان بحث کرد، اما مهم جهت گیری کلی و نگاهی است که این دو دارند و باید به آن نگاه کرد. در این زمینه من تفاوتی میان دو کاندیدا نمی بینم.
نظرات اصلاح طلبان نسبت به دهه 60 تفاوت های زیادی پیدا کرده است. آیا نظرات جدید اصلاح طلبان با نظرات آقای موسوی – اگر نگوییم منطبق – مشابه است؟
ببینید در یک مصاحبه این طوری که نمی توان دیدگاه و نظرات افراد را تحلیل کرد. مهم اصل و لب نظرات افراد است. آقایان خاتمی و موسوی هر دو به یک اندازه به مردم سالاری وآزادی و… اعتقاد دارند. مهم اهدافی است که در ذهن این هاست. ممکن است روش های متفاوتی داشته باشند، ولی در این که آرمان های اصلاح طلبی مشترک است، هیچ تردیدی وجود ندارد.
خب قبل از مطرح شدن آقای موسوی، کس دیگری نبود که در هدف با شما اشتراک داشته باشد، اما روش های مختلفی داشته باشد.
چرا، آن ها هم اگر آمده بودند خیلی خوب بود.
من درباره آقای کروبی صحبت می کنم. ایشان که زودتر از همه اعلام کاندیداتوری کرده بودند.
ما که از حضور آقای کروبی استقبال می کنیم. ایشان هم هست و ظرفیتی است برای اصلاحات.
چرا از ایشان حمایت نمی کنید. ایشان که بالاخره تجریه ریاست بر مجلس ششم هم داشتند.
بنده و دوستانمان با یک حرکت جمعی پیش می رویم. در آن حرکت جمعی، بحث هایی که شده است به این نتیجه رسیده اند که کاندیدای ما آقای خاتمی است، همان طور که جمع دیگری به این نتیجه رسیده اند که کاندیدای آنها آقای کروبی است. این ها به میدان آمده اند. هنوز تا ثبت نام و روز انتخابات هزار اتفاق ممکن است بیفتد. این ها همه نشان دهنده ظرفیت انتخاباتی اصلاح طلبان است. تصور من هم این است که اصلاح طلبان حتما با یک کاندیدا در انتخابات شرکت می کنند و ولی هیچ دلیل ندارد از الان بگوییم فقط یک نفر.
شاید درباره آقای خاتمی، حرکت جمعی بوده باشد، اما بحث آقای موسوی فقط از سوی آقای خاتمی و ناگهانی اعلام شد و نه از طرف شما یا جمع تان.
بله. ولی بعد که مطرح شد، بحث شد و دوستان ما این گزینه را کاملا پذیرفتند که اگر به هر دلیلی آقای خاتمی نیامد، گزینه ما آقای موسوی است.
اگر سکوت آقای موسوی را در نظر نگیریم، عده ای معتقدند در بحث اهداف و موضع گیری ها و نظرات آقای کروبی خیلی به شما نزدیک تر هستند تا آقای موسوی.
وقتی می خواهند نسبت به آدم ها تصمیم بگیرند، این تصمیم گیری بر می گردد به نوع شناخت، علایق، روابط و خیلی پارامترهای دیگر. دوستان ما در هنگام تصمیم گیری آقای خاتمی را انتخاب کردند – که آقای کروبی هم مطرح نبودند – و بعد هم بحث آقای موسوی مطرح شد، دوستان ایشان را پذیرفتند. اگر آقای خاتمی و آقای موسوی نبودند، شاید درباره آقای کروبی هم این بحث ها مطرح می شد.
آقای مزروعی، حالا تصور می کنید آقای خاتمی یا آقای موسوی قادر به پیروزی در انتخابات و پیش بردن ظرفیت های اصلاح طلبی هستند؟
هدف اولیه ما پیروزی اصلاح طلبان است. گفت چون که صد آمد نودهم پیش ماست. هدف نزدیک ما پیروزی در انتخابات است. فعلا هم که ما داریم ظرفیت های انتخاباتی خودمان را نشان می دهیم.
آقای مزروعی، حس می کنم شما از وضعیت فعلی و این بحث که هم آقای موسوی و آقای خاتمی فعلا در صحنه باشند و چند روز مانده به انتخابات وضعیت روشن شود، ناراضی نیستید.
من این طور باور دارم.