ساموئل لوران
بازی کامپیوتری “عملیات ویژه 85: نجات گروگان ها” که توسط اتحادیه انجمن اسلامی دانشجویان ساخته شده برگرفته از رویدادهای واقعی است و بازیکن را در بطن تنش های بین ایران و امریکا قرار می دهد.
این بازی که به صورت “شلیک کننده شخص اول” [FPS] طراحی شده به بازیکن این امکان را می دهد تا یک کماندو بسیار مسلح را برای شلیک به روی نیروهای دشمن هدایت کند. نام بازی “عملیات ویژه 85: نجات گروگان ها” که بسیار خاص به نظر می رسد و به نجات گروگان های ایرانی اختصاص دارد، گروگان های دیگری را در ذهن ناظر امر تداعی می کند. این بازی توسط اتحادیه انجمن اسلامی دانشجویان برای اشاعه عقاید و افکار خود ساخته شده است.
بازی در عراق شروع می شود و نوشته هایی در خصوص آدم ربایی و گروگانگیری بر روی صفحه ظاهر می شود: یک زوج جوان ایرانی و در عین حال دانشمند هسته ای در زمان زیارت خود در کربلا توسط نیروهای امریکایی ربوده می شوند. بازیکن در نقش افسر بهمن ناصری، یکی از اعضای نیروهای ویژه ایران، بازی را ادامه می دهد. وظیفه او چیست؟ نجات این زوج جوان که در زندان بسر می برند… در کجا؟ در اسراییل.
مفقودالاثرهای واقعی
در هشت مرحله بازی، یک هدف دنبال می شود. بازیکن باید به کشور یهود نفوذ، محل زندان را شناسایی و دو دانشمند جوان را آزاد کند. در این راه مجبور است سربازان اسراییلی و امریکایی بسیاری را که مانع انجام این کار می شوند از پا درآورد. در سناریوی داستان چندین ظرافت سیاسی نیز گنجانده شده. بهمن ناصری نه تنها دو دانشمند هسته ای را در زندان می یابد، بلکه 4 ایرانی دیگر راکه در سال 1982 در شمال لبنان ناپدید شده اند نیز پیدا می کند. این درحالی است که دولت تهران از زمان ربایش آنها به این مظنون بوده که آنها از سوی اسراییل ربوده شده اند.
این بازی رایانه ای با بار معنایی بسیار واضح، اولین بازی از این دست نیست که توسط ایران ساخته شده. در سال 2006 یک برنامه اضافه برای نصب روی بازی کماندویی و معروف “کانتر استرایک” [Counter Strike] ساخته شد که امکان غرق کردن نفت کش های امریکایی را در تنگه هرمز می داد.
گفتگویی بر پایه بازی کامپیوتری
با این حال باید خاطرنشان کرد که بازی رایانه ای “استراتژیکی” و “ژئوپلیتیکی” مختص تهران نیست. شرکت امریکایی کوما که در زمینه ساخت بازی هایی با داستان واقعی تبحر دارد نیز یک سری بازی تحت عنوان “حمله به ایران” روانه بازار کرده. بازیکن باید در این سری بازی ها عملیات نیروهای ویژه امریکایی را هدایت کند تا بدین ترتیب اجازه دستیابی به سلاح هسته ای را به تهران ندهد.
از دیگر بازی های مشابه می توان به آخرین آنها تحت عنوان “اخاذی در عراق” اشاره کرد که در واقع “پاسخی” است به این بازی ایرانی. این بازی دقیقاً از جایی آغاز می شود که بازی ایرانی تمام شده که آن نیز به نوبه خود از مرحله ای آغاز شده که بازی “حمله به ایران” خاتمه یافته. از دید شرکت کوما، این بازی “پینگ پونگ” اجازه خواهد داد تا بین دو کشور “گفتمانی بر پایه بازی های کامپیوتری” آغاز شود.
حال باید دید که آیا عملکرد صفحه کلید و ماوس بهتر از عملکرد دیپلمات ها خواهد بود یا خیر…
منبع: فیگارو، 19 ژوئیه 2007
مترجم: علی جواهری