وکیل و خانواده غنچه قوامی اعلام کردند که برخلاف ادعاها، او به دلیل حضور در مقابل ورزشگاه برای تماشای مسابقه والیبال تیم ملی والیبال ایران بازداشت شده و بازجویی ها و فشارهای دوران بازداشت بر او هم در ارتباط با همین قضیه بوده است.
سوسن مشتاقیان، مادر غنچه قوامی در مصاحبه با “روز” می گوید که در بازجویی ها به دخترش فشار می آوردند که قضیه والیبال را به خارج از کشور وصل کنند و بگویند که او برای ماموریتی مقابل استادیوم رفته.
محمود علیزاده طباطبایی، وکیل غنچه قوامی هم در مصاحبه با “روز” می گوید که موکلش به هیچ جرمی اعتراف نکرده و در دادگاه هم تاکید کرده است که هیچ کار غیرقانونی و هیچ جرمی مرتکب نشده است.
او بازگرداندن پرونده موکلش به دادسرا را بعد از صدور حکم و ختم دادرسی غیرقانونی می خواند و می گوید که برگردادندن پرونده به دادسرا هیچ مبنای قانونی ندارد.
غنچه قوامی سی خرداد ماه برای تماشای مسابقه والیبال ایران ـ ایتالیا در لیگ جهانی والیبال، به مقابل ورزشگاه آزادی در تهران رفت. او به همراه تعدادی دیگر از زنان و دخترانی که پشت درهای بسته ورزشگاه مانده بودند بازداشت و با تعهد آزاد شد اما ۹ روز بعد مجددا بازداشت و به زندان اوین منتقل شد. او که فارغ التحصیل دانشگاه لندن (مدرسه مطالعات خاورمیانه و آفریقا/ سواز) است به تازگی به ایران بازگشته بود و به گفته خانواده و دوستانش به کار با کودکان خیابانی و آموزش آنها علاقه زیادی داشت و در این زمینه فعالیت می کرد.
غنچه قوامی از سوی دادگاه انقلاب به اتهام تبلیغ علیه نظام به یکسال حبس تعزیری محکوم شده اما علیرغم رویت این حکم از سوی وکیل اش، حکم به او، وکیل و خانواده اش ابلاغ نشد و اعلام شد که پرونده مجددا به دادسرا بازگردانده شده است. از سوی دیگر مسولان قضایی ارتباط بازداشت خانم قوامی با مساله والیبال را تکذیب کردند و غلامحسین محسنی اژه ای، معاون رئیس قوه قضائیه اعلام کرد که بازداشت غنچه قوامی ربطی به ورزش ندارد. محمدجواد لاریجانی، دبیر ستاد حقوق بشر قوه قضائیه هم گفت که موضوع رفتن برای تماشای مسابقه نیست.
محمود علیزاده طباطبایی، وکیل غنچه قوامی در مصاحبه با “روز” در این زمینه توضیح می دهد: غنچه را در ارتباط با والیبال بازداشت کردند و تمام بازجویی ها و فشارهای دوران بازداشت به خصوص دوران انفرادی در ارتباط با والیبال بود. تمام تلاش ها این بود که ثابت کنند غنچه در ارتباط با والیبال، ماموریتی داشته که بیاید و کارهایی انجام دهد. در گردش کار هم همه اینها بود. ولی وقتی پرونده به بازپرس رسید بازپرس تمام اینها را رد کرد و منع تعقیب داد در این ارتباط اما در دادگاه هم در ارتباط با والیبال از غنچه سوال شد. او هم توضیحاتی داد و گفت من مرتکب هیچ عمل خلافی در ارتباط با والیبال نشده ام. اما انچه که من گفتم غنچه اشتباهات اش را پذیرفت. این بود که غنچه در دادگاه هم توضیح داد و گفت من در محیطی بودم که خیلی از مسائل را نمی دانستم رویش حساسیت است ولی هیچ جرمی مرتکب نشده ام و هیچ کار غیرقانونی انجام نداده ام.
اشاره آقای علیزاده طباطبایی به مصاحبه اش با وب سایت انصاف نیوز است که به نقل از او نوشته غنچه قوامی مرتکب تخلفاتی شده که دادسرا آن را جرم محسوب میکند و یکسری فعالیتهای اجتماعی در فضای مجازی داشته که غیر قانونی بوده و خودش هم پذیرفته و اظهار ندامت کرده.
انصاف نیوز همچنین به نقل از وکیل غنچه قوامی نوشته است که اصلا در پرونده بحث والیبال مطرح نیست و اصلا جزو اتهاماتش شرکت در سالن والیبال نیست ولی متاسفانه یکسری از رسانهها مسائلی را مطرح کردند و بزرگنمایی کردند.
آقای علیزاده طباطبایی می گوید که سخنان اش تحریف شده و توضیح می دهد که غنچه به هیچ جرمی اعتراف نکرده و نگفته من کار غیرقانونی کرده ام. من هم به هیچ عنوان نگفته ام غنچه کار غیرقانونی کرده و پذیرفته. گفتم غنچه گفته من اشتباهاتم را می پذیرم ولی به هیچ وجه ارتکاب جرم را نمی پذیرم و تاکیدکرد که مرتکب جرمی نشده ام.
سوسن مشتاقیان، مادر غنچه قوامی نیز در مصاحبه با “روز” توضیح می دهد: غنچه صرفا برای تماشای والیبال رفته بود. او پشت در استادیوم والیبال بازداشت شد بعد که دوباره او را خواستند به دلیل دو پاسپورته بودن او را گرفتند. بعد هم توی بازجویی ها می خواستند که جریان والیبال را به خارج وصل کنند و بگویند که از خارج برنامه ریزی شده بوده بیایی اینجا و پشت در استادیوم و..بیشتر بازجویی اش این بود حتی روز دادگاه هم آقای احمدزاده درباره والیبال سوال کرد که غنچه توضیح داد. پرسید چرا رفتی پشت در استادیوم و چرا می خواستی وارد ورزشگاه شوی؟ غنچه هم گفته بود تا دو سال پیش که ازاد بود و زنان می رفتند ما هم رفتیم که برویم والیبال ببینیم. بعد غنچه پرسیده بود که این چه عرفی است که تا دو سال پیش بوده ولی الان نیست.
مادر غنچه قوامی تاکید می کند که غنچه را به خاطر والیبال گرفتند: در ملاقات ها می گفت به من فشار می آورند که با برنامه ریزی قبلی رفتی پشت در استادیوم و تو را برای اینکار فرستاده اند.
بازگرداندن پرونده غنچه قوامی به دادسرا علیرغم صدور حکم و عدم الاغ حکم به او و وکیل و خانواده اش موضوعی است که از آقای علیزاده طباطبایی سوال می کنم. او توضیح می دهد: قسمت نون بند 3 ماده 3 قانون تشکیل دادگاه های عمومی و انقلاب می گوید بعد از صدور قرار منع تعقیب اگر دلایل جدیدی دادستان پیدا کرد می تواند این دلایل را برای یکبار به دادگاه اعلام کند و اگر دادگاه پذیرفت مجددا پرونده به بازپرسی برای تفهیم اتهام به استناد دلایل جدید ارجاع می شود. این زمانی است که پرونده مختومه نشده باشد. بحث ما این است که ختم رسیدگی اعلام شد و رای هم صادر شد. رای را به ما ابلاغ نکرده اند اما من خودم رای را دیده ام. به ایسنا و ایلنا هم گفته ام. اما حالا می گویند رای صادر نشده. بالفرض که رای هم صادر نشده باشد طبق ماده ۲۱۲ آئین دادرسی کیفری، تخلف است و خلاف قانون است چون ظرف یک هفته باید رای را صادر می کردند. ۲۲ مهر دادگاه بود و تا ۲۹ مهر باید رای صادر می کردند.اما آمدند پرونده را برگرداندند به استناد همان دلیل جدیدی که دادستان مدعی شده ولی ما می دانیم که هیچ دلیل جدیدی وجود ندارد. ادله قبلی را هم بازپرس دیده و همه آن ادله را رد کرده پس برگرداندن پرونده به دادسرا مبنای قانونی ندارد.
او می افزاید: ما نمی دانیم هنوز که دادستان چه دلیلی را به دادگاه ارائه کرده. آقای اژه ای هم ظاهرا گفته که مربوط به همین پرونده است. در این صورت دلیل جدید محسوب نمی شود چون این ادله ها را بازپرس قبلا دیده و نپذیرفته. بنابراین ما امیدوار هستیم که پرونده برگردد به دادسرا و حکم ابلاغ شود.
وکیل غنچه قوامی سپس می گوید که موکلش در ابتدا متهم به اجتماع و تبانی و تبلیغ علیه نظام شده بود که: ادله اجتماع و تبانی را بازپرس رد کرده بود ولی ادله تبلیغ علیه نظام را بازپرس پذیرفته بود. در دادگاه انچه که به عنوان تبلیغ علیه نظام بود مطرح و کیفرخواست صادر شده بود. ما هم دفاع کردیم نه غنچه قبول داشت نه ما. بعد هم که حکم صادر شد و گفتند صادر نشده. حالا امیدوار هستیم که حکم هرچه زودتر ابلاغ شود و مراحل قانونی باقی اش را انجام دهیم.
غنچه قوامی هفته گذشته از بند ۲ الف سپاه به زندان قرچک منتقل شده است. مادرش می گوید که او پس از انتقال به این زندان اعتصاب غذایش را شکسته. سوسن مشتاقیان توضیح می دهد: ما نمی دانیم چرا بردند قرچک. قرار بود از بند 2 الف جابجا کنند که به ما گفتند فرستادیم قرچک ورامین اما نمی دانیم به چه دلیل آنجا برده اند. تا روزی که فرستادند قرچک، اعتصاب غذا بود در آنجا هم سه روز انفرادی بود و بعد منتقل کردند خود بند. الان هم یک هفته است آنجا است.
بازداشت و برخورد با غنچه قوامی واکنش های بین المللی زیادی را به دنبال داشته است و هفته گذشته اعلام شد که فدراسیون جهانی والیبال میزبانی ایران برای مسابقات جهانی والیبال نوجوانان را لغو کردهاست. هرچند بی بی سی به نقل از فدراسیون جهانی والیبال اعلام کرد که ایران هیچ وقت به عنوان میزبان مسابقات نوجوانان جهان معرفی نشده بود.
فدراسیون جهانی والیبال در عین حال در بیانیه خود اعلام کرده بود که برای آزادی غنچه قوامی با دیگر سازمانها همکاری خواهد کرد و تلاش میکند با تغییر قوانین و سیاست ایران، زنان به حق برابر خود در ورزش دست پیدا کنند.
پیش از این رئیس فدراسیون جهانی والیبال در نامه ای خطاب به حسن روحانی، رئیس جمهور اسلامی ایران، خواستار آزادی غنچه قوامی شده بود.
اما واکنش ها به بازداشت و نوع برخورد با خانم قوامی به این نیز محدود نمانده. فدراسیون والیبال ایتالیا تصویب کرده است که در بازی های سوپرلیگ این کشور، هر دو تیم با شعار “غنچه قوامی را آزاد کنید” وارد زمین خواهند شد.