هیات نظارت نمی تواند در انتخابات انجمن اسلامی دخالت کند

نویسنده


کیانوش ابراهیمی

انتخابات شورای مرکزی انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه صنعتی امیرکبیر [پلی تکنیک تهران] علیرغم مشکلات بسیار برگزار شد. در مورد این انتخابات با محمد رضا سرلک، عضو انجمن اسلامی دانشجویان و دبیر هیات نظارت بر انتخابات انجمن اسلامی دانشجویان به گفتگو نشستیم.

آیا هیئت نظارت بر تشکل های دانشجویی می تواند در امر انتخابات انجمن اسلامی دانشجویان نظارت کند؟

در اساسنامه انجمن اسلامی دانشجویان در هیچ بندی این مورد ذکر نشده است. در سال های گذشته هم که درخواستی از طرف انجمن اسلامی دانشجویان به رئیس دانشگاه به عنوان رئیس هیات نظارت بر تشکلهای دانشجویی برای نظارت بر انتخابات انجمن اسلامی ارائه می شده بیشتر در جهت هماهنگی مسئولین دانشگاه بوده تا امور پس از آن، مانند شروع به کار انجمن اسلامی دانشجویان با سرعت بیشتری انجام شود.

نظارت ناظر دانشگاه، استطلاعی است یا استصوابی؟

استطلاعی. یعنی ایشان موظف است که روند انتخابات را در نظر بگیرد و بدون دخالت در روند اجرایی تنها بر این مقوله نظارت کند و در نهایت گزارش خود را به هیات نظارت بدهد. در صورت بروز تخلف، هیئت نظارت موظف است که تخلف را جهت رسیدگی به هیات منصفه دانشگاه اعلام نماید تا آن هیات در این مورد بررسی های لازم را انجام دهد و در صورت نیاز حکم صادر کند.

ناظری که از سوی دانشگاه در سالیان گذشته تعیین می شد، در انتخابات امسال هم حاضر بود؟

نخیر، با اینکه امسال درخواستی به رئیس دانشگاه مبنی بر معرفی ناظر داده شده بود، مدیریت کسی را معرفی نکرد. جالب اینجاست که ناظر سال گذشته دانشگاه - رئیس کارگزینی فعلی - که مدعی بی طرفی در انتخابات بود، امسال می خواست از دانشجویان به نیروهای انتظامی شکایتی کند مبنی بر اینکه دانشجویان، ماموران انتظامات دانشگاه را مضروب کرده اند.

یکی از مسائلی که توسط بعضی افراد مطرح می شد این است که انجمن اسلامی از سال 1380 به این طرف غیرقانونی بوده و در نتیجه انتخابات های برگزار شده در سال های گذشته فاقد اعتبار است. آیا این درست است؟

متاسفانه به نظر می رسد این مساله نیز همچون مسائل دیگری باشد که این روزها جریانات وابسته به مدیریت در دانشگاه مطرح می کنند. باید از کسانی که چنین حرفهایی می زنند پرسید مدارک آنها برای چنین ادعایی چیست؟ بعد از اختلافات سال 1380 در نهایت هیاتی متشکل از سه نفر از اساتید دانشگاه با گرایش های مختلف مسئول نظارت بر برگزاری انتخابات انجمن اسلامی شدند و در نهایت در انتخاباتی که با نظارت این اساتید برگزار شد، شورای مرکزی جدید انجمن اسلامی دانشجویان بر سر کار آمد و از طرف دانشگاه نیز مورد تائید قرار گرفت. در سالهای بعد نیز به همین شکل بود که ناظری از طرف دانشگاه برای هماهنگی های بیشتر معرفی می شد و بر روند انتخابات نظارت می کرد و در پایان گزارشش را به هیات نظارت می داد. هیات نظارت، که یکی از اعضای آن رئیس فعلی نهاد رهبری است که در آن زمان نیز همین سمت را داشت، انتخابات انجمن اسلامی دانشجویان را مورد تائید قرار می داد.

پس قطعا در هر دوره انتخابات به تایید دانشگاه می رسیده و پذیرش انجمن اسلامی از سوی مدیریت و انجام مکاتبات از سوی مدیریت های وقت با آن هم می تواند آشکارا نقض چنین ادعایی را برساند.

یکی دیگر از نکاتی که مطرح می شود رد صلاحیت 50 نفر در انتخابات سال گذشته انجمن اسلامی است و اینکه عده ای آنرا غیر دموکراتیک می دانند.

سال گذشته تعداد کثیری از دانشجویان عضو تشکل بسیج و سایر نهادهای شبیه به آن فرم کاندیداتوری انتخابات انجمن اسلامی را تکمیل کردند که بدلیل عدم عضویت در انجمن اسلامی دانشجویان از سوی دبیر تشکیلات وقت رد صلاحیت شدند و هیئت نظارت نیز آنرا مورد تائید قرار داد.هدف آنها این بود که دموکراتیک بودن انتخابات انجمن اسلامی دانشجویان پلی تکنیک را با اعلام اینکه انجمن اسلامی، در انتخابات خود دانشجویان دانشگاه را رد صلاحیت می کند به زیر سئوال ببرند. جالب توجه اینکه تعدادی از همین افراد که فرم پر کرده بودند از سوی کسانی که چنین پروژه ای را طراحی کرده بودند، درست توجیه نشده بودند. تعدادی از آنها در فرم کاندیداتوری در پاسخ به سئوالی که پرسیده بود آیا عضو انجمن اسلامی دانشجویان هستید گفته بودند خیر! و در پاسخ به سئوالی که آیا عضو تشکل دیگری در دانشگاه هستید نوشته بودند: عضویت در بسیج.در ضمن در همان سال هیات نظارت دانشگاه رد صلاحیت ها رابدون اشکال دانست.

با توجه به شلوغی روزهای برگزاری انتخابات این دوره چه تمهیداتی برای نظارت بر انتخابات اندیشیده شده بود؟

به نظرم با توجه به شرایط و فضای ملتهب دانشگاه، ظریفترین و حساسترین بخش انتخابات، رای گیری بود که در هر دو سال به خوبی برگزار شد. سال گذشته که هنوز مدیریت دانشگاه امکان جلوگیری از برگزاری را نداشت، انتخابات همچون سالهای قبل بصورت گسترده در دانشکده ها برگزار شد. امسال نیز با توجه به محدودیتهای بسیاری که مدیریت دانشگاه برای جلوگیری از برگزاری انتخابات لحاظ کرده بود، انتخابات بسیار عالی برگزار شد. سوای برنامه زمان بندی انتخابات، رای گیری انتخابات بدون اطلاع قبلی و با تمرکز در یک نقطه در دانشگاه شروع و با استقبال گسترده دانشجویان مواجه شد. بطوریکه تعرفه انتخابات تمام شد و دانشجویان منتظر اخذ تعرفه های جدید مانده بودند. پس از آن نیز آرا انتخابات توسط ناظران انتخابات به جای امنی منتقل شد و هیچ یک از آرا به دست انتظامات یا بسیجیان نیفتاد. علاوه بر این ایستادگی دانشجویان در حفاظت از صندوقهای رای در برابر انتظامات و نیروهای بسیجی بسیار قابل تحسین بود.نزدیک به 2000 نفر در انتخابات شرکت کردند که آمار بسیار قابل توجهی است.

یکی دیگر از مسائلی که مطرح می شود این است که بسیاری از اعضای انجمن به اساسنامه و مرامنامه پایبند نیستند.

متاسفانه این مساله هم از آن دسته دروغهایی است که از سوی افرادی مطرح می شود که نه سن و سالشان به این حرفها می خورد و نه سوابق حضور آنها در انقلاب.افرادی که نه خودشان و نه پدر خوانده های آنها، زمانی که این مرامنامه نوشته شد و اساس آن مشخص گردید نه اعتقادی به آن داشتند و نه ارتباطی با تدوین کنندگان آن. شبهه افکنی در مورد اساسنامه و مرامنامه دفتر تحکیم وحدت از سوی افرادی مطرح می شود که نه شناختی از امام راحل دارند و نه در آن سالهای نخستین انقلاب سنخیتی با آنچه امام می گفت داشتند. اینها پیش از انقلاب نیز که پایه گذاری انجمنهای اسلامی آغاز شد، در حاشیه قرار داشتند. نه توان حضور در صحنه را داشتند و نه جرات آنرا ولی حالا امروز ادعای همسو بودن با انقلاب 57 را دارند و ما را منحرفان این انقلاب می خوانند.

آیا شکایتی هم ازسوی کاندیداها مطرح شه؟ چون در بعضی از سایت ها اعلام شد که 3 نفر از کاندیداها در انتخابات شرکت نکرده بودند و به صورت صوری شرکت کرده بودند؟

این هم از دیگر دروغهای این افراد است. امسال بخاطر آنکه بهانه ای برای سر و صدا کردن در دانشگاه از سوی هیچ کسی فراهم نباشد، شورای عمومی انجمن اسلامی دانشجویان حق کاندیداتوری در انتخابات را به عموم دانشجویان تفویض نمود تا دیگر کسی با ادعای رد صلاحیت در انتخابات غائله به پا نکند. بسیجیان هم که از این مساله آگاه نبودند، تعدادی را کاندیدا کردند که وقتی با تایید اسامی خود روبرو شدند از هراس در به رای گذاشتن اندیشه خود در انتخابات، حضورشان را در انتخابات تکذیب کردند و این در حالی بود که هیات نظارت فرم کاندیداتوری آنها را با امضای خودشان در دست داشت.