لی کیت
تندروهای ایران در حالی به استقبال انتخابات مجلس در روز جمعه می روند،که مسئولیت اجرای آن با رییس جمهور بی اعتبار از اقتصاد بیمار کشور است. معذالک آنها در وضعیت مطمئنی هستند چرا که بهترین نامزدهای اصلاح طلب رقیب آنها توسط رهبران روحانی،مورد قلع و قمع قرار گرفته اند.
همه جناح ها توافق کرده اند که اکثریت مجلس باید در اختیار محافظه کارها باقی بماند. اما احتمالاً این انتخابات پرده از حد و حدود حمایت محافظه کاران از احمدی نژاد برخواهد داشت؛ حمایتی که بعضی از حامیان وی اکنون نیز نسبت به آن تردید دارند.
هم قطاران احمدی نژاد پس از صعود چشمگیر نرخ تورم در سال گذشته،با وعده اقتصاد بهتر دست به کار جلب حمایت ها شده اند.
شعارهای مذهبی که روزگاری زینت بخش ادبیات انتخاباتی محافظه کاران بود،امروز دیگر دیده نمی شوند. در پوسترهای انتخاباتی نامزدهای طرفدار احمدی نژاد،به رای دهندگان وعده مجلسی را می دهند که “درد شما را حس می کند.“
احمدی نژاد در سال 2005 با یک نمایش عوامگرایانه و با وعده آوردن درآمد نفت به سر سفره های مردم،کمک به فقیران و حل مشکل بیکاری انتخاب شد. امروز معتقدند نرخ بیکاری به بالای 20 درصد رسیده است. ایران با دولت او،شاهد رشد چشمگیر قیمت ها در زمینه مسکن و مایحتاج اولیه بوده است. بر اساس آمار رسمی،نرخ تورم 17 درصد است اما برآوردهای غیر رسمی آنرا بسیار بالاتر از این رقم تخمین می زنند.
محمد رضا باهنر،یک نامزد تندروکه به عنوان یک معمار کلیدی درانتخاب احمدی نژاد در سال 2005 محسوب می شود،در جلسه مناظره با یکی از بزرگان اصلاح طلب در آخر همین هفته به روند صعودی تورم اعتراف کرد. در عین حال،او گفت رییس جمهور دستاوردهای دیگری- از جمله پیشرفت در برنامه هسته ای- داشته است.
باهنر به عنوان نایب رییس مجلس فعلی به دفاع از حمایت های خود از احمدی نژاد پرداخت. او گفت: “من معتقدم هیئت رییسه مجلس نباید جلوی حرکت دولت را بگیرد.“
هنوز نامزدهای گروه طرفدار احمدی نژاد،موسوم به جبهه فراگیر اصولگراها،به عنوان قوی ترین گروه محسوب می شوند. لیست آنها شامل برخی از شناخته ترین چهره های سیاسی ایران است و بزرگترین نیرو در این رقابت ها را تشکیل می دهند. نام “اصولگراها” به پایبندی آنها به انقلاب اسلامی – در مقایسه با اصلاح طلب ها که به دنبال تغییر در ساختار تحت حاکمیت روحانیون در سیستم اسلامی ایران هستند- باز می گردد.
شورای نگهبان،جزیی از بدنه روحانیون تندروی کشور که نامزدها را از نظر وفاداری به انقلاب محک می زند- بیش از 1700 نامزد را که اغلب شان اصلاح طلب – شامل برخی از رهبران معروف از دور خارج کرده است.
قهرمان صفوی،یک روحانی اصلاح طلب در انتخابات تهران،گفت: “در حال حاضر،بنیادگراها صاحب قدرت بیشتری هستند. آنها از قدرتشان در کنترل انتخابات استفاده می کنند و از نفوذشان در روند انتخابات سود می برند.“
صفوی می گوید ایران به آزادی بیشتر در داخل و تشنج زدایی با غرب نیاز دارد. او قبلاً هرگز صاحب منصب نبوده و 12 سال در انگلستان زندگی کرده است. او،با توجه به نوشته هایش بیشتر در میان فیلسوفان شناخته شده است تا در بین اهل سیاست.
محمد رضا خاتمی از جبهه اصلاح طلبان و برادر رییس جمهور سابق ایران،می گوید به خاطر رد صلاحیت ها،اصلاح طلبان امکان رقابت برای 200 کرسی از 290 کرسی مجلس را از دست داده اند.
اصلاح طلبان امیدوار بودند به دنبال از دست دادن اکثریت مجلس در سال 2004،دوباره به صحنه بازگردند. در آن انتخابات،خیلی از قانونگذاران اصلاح طلب از سوی شورای نگهبان از رقابت کنار گذاشته شدند تا تندروها اختیار مجلس بعدی را در دست بگیرند.
حالا اصلاح طلب ها امیدوار هستند با گسترش کرسی های خود در مجلس،اقلیت فعال تری را تشکیل دهند.
اما دنباله روهای احمدی نژاد بیشتر نگران لیست نامزدهای محافظه کار خود هستند و این در حالی است که ائتلاف فراگیر اصولگراها تحت استیلای منتقدین رییس جمهور قرار گرفته است.
سعید ابوطالب،نماینده فعلی مجلس و نامزد انتخابات دور بعد از تهران و عضو ائتلاف فراگیر می گوید: ”روش احمدی نژاد اشتباه بوده است. در زمینه اقتصاد،شیوه او تاسف بار بوده است… در سیاست خارجی هم بسیار پر هزینه بوده اند.“
آیت الله خامنه ای،رهبر عالی ایران،که حرف آخر را در کشور می زند،همواره از محافظه کاران در برابر اصلاح طلبان پشتیبانی کرده است،اما او سعی کرده به دور از اختلافات موجود در اردوگاه تندروها قرار بگیرد. او به طرز غیر معمولی درباره مساله هسته ای از احمدی نژاد ستایش کرد،اما در عین حال به طور ضمنی او را مورد سرزنش هم قرار داده است.
همایش های انتخاباتی گنگ و بی سر و صدا انجام می شود. مجلس جلوی استفاده از هرگونه پوستر تبلیغاتی بزرگتر از اندازه یک کارت بازی شامل عکس نامزد را گرفته است. علت آن هم صرفه جویی در مصرف کاغذ اعلام شده است.
در تهران هر برگه رای برای انتخاب 30 نام از میان 800 نامزد برای پر شدن 30 کرسی مجلس درنظر گرفته شده است. هر کسی می تواند همه نامها را از یک لیست انتخاب کند،اما خیلی از رای دهندگان از چندین لیست استفاده خواهند کرد. یا اینکه به طور مستقل و یا اغلب براساس نام هایی که می شناسند به پر کردن برگه رای خواهند پرداخت.
به نظر می رسد ایرانی ها نسبت به خرید نوروزشان – مصادف با 20 مارس- توجه بیشتری نشان می دهند تاانتخابات.
رضا امیری 41 ساله،یک کارگر راه آهن که در شهر کرج به خرید عید مشغول است،می گوید: “ظرف چند ماه گذشته،قیمت برنج دوبرابر شده است. قانون گذارها هم هیچ کاری نکرده اند. چرا باید رای بدهم؟”
اصلاح طلب ها می گویند از پشتیبانی اکثریت خاموش برخوردار هستند و این خونسردی،بیش از هر چیز دیگر به آنها لطمه می زند. برای ایجاد شور و هیجان،پوستر های اصلاح طلبان خطاب به رای دهندگان می گوید: “همره شو عزیز. که این درد مشترک هرگز جدا درمان نمی شود.“
منبع: کرونیکل – 10 مارس