انتقاد به رانت خواری
به نام دفاع مقدس

نویسنده
فیروزه متین

» ده نمکی نویسنده هم شد!

مسعود ده نمکی، یکی از سرکردگان گروه های فشار در دهه هفتاد که با حمله به تجمع مخالفان و به نام “حزب الله” شهرت یافت، هم اکنون بعد از فیلم سازی، حرفه کتاب سازی را برگزیده و در گزارشی که از کتاب ۸۰ جلدی او منتشر شده، “کمک دولتی” به وی برای تهیه این کتاب با عنوان “فرهنگ نامه اسارت” ۶ میلیارذد تومان عنوان شده است.

او چند سالی است که با ارقام میلیاردی سر و کار دارد. هر یک از فیلم های او که با هزینه محافل شبه دولتی ساخته شده نیز با ارقام میلیاردی به فروش رفته اند. فیلم هایی که بسیاری از منتقدان سینمایی، آنها را فاقد ارزش هنری می دانند و حتی معتقدند که وی در جریان ساخت آنها “کارگردان اسمی” بوده و فیلم ها را کارگردانانی که به مسائل تکنیکی و هنری اشراف داشته اند، ساخته اند.

او در پروژه فیلم “اخراجی ها” بالغ بر ۱۲ میلیارد تومان درآمد داشته است. در آمدی که بخش زیادی از آن نه به دلیل استقبال تماشاگران که ناشی از حمایت های دولتی در زمان محمود احمدی نژاد بوده است.

بنا بر این زارش، ده نکی حالا خود را در عرصه “کتاب” نیز صاحب نظر دانسته و مدعی شده است که مجموعه ای‌ ۸۰ جلدی به نام “فرهنگ‌نامه اسارت و آزادگان” را که احتمالا به ماجرای جنگ ۸ ساله و بودجه های تبلیغاتی وابسته به نهاد های متولی آن ارتباط دارد، را تهیه کرده است.

او در حالی دست به انتشار مجموعه ای ۸۰ جلدی زده است که تیراژ کتاب در ایران در بهترین حالت حداکثر ۱۰۰۰ نسخه است و مشخص است که این مجموعه، سوای کیفیت و محتوا و موضوع اش، چیزی جز یک “امتیاز ویژه مالی” به فردی که مدعی حمایت از مستضعفان را داشته، نیست.

در اینباره خبرگزاری مهر در گزارشی از رونمایی این مجموعه، به نقل گفته های ده نمکی پرداخته است.

او می گوید: “در کل حدود ۴ میلیارد تومان برای این کار صرف شد که نیمی از آن به عهده بخش خصوصی و نیم دیگر هم توسط نهاد کتابخانه‌ها تقبل شد. آن‌چه از سینما آورده داشته‌ام، هزینه‌ انتشار این کتاب کرده‌ام و این برای من افتخار است و به این‌که انتشار کتاب برای من آورده خواهد داشت هم برایم مهم نبوده است”.

او افزودهه است: “از همان سال ۷۳- ۷۴ به صورت شخصی تحقیق و پژوهش این مجموعه را شروع کردم. وقتی وارد کار مطبوعات شدم تحقیقات ستادی پیش از آن را رها و به صورت شخصی تحقیقاتم را ادامه دادم و به صورت پراکنده ۱۵۰ نفر در طول بیست سال با من همکاری داشتند که ۵۰ نفر آنها به صورت متمرکز همکاری کردند. بیش از ۶۰۰۰ ساعت نیز مصاحبه برای نگارش این کتاب انجام شد. تمام آن ۵۰۰ جلد کتاب جمع آوری شد و همه اسناد و مطالبی که در مطبوعات در خصوص آزادگان نگاشته شده بود نیز دسته بندی و جمع آوری شد. اسناد صلیب سرخ تهیه و ترجمه شد تا در نهایت این اسناد و مطالب با هم تلفیق و بر اساس آن سه عنوان کلی و مختلف تولید شد: قسمت اول مجموعه کتب مرجع است که کتابشناسی و مرجع شناسی اسارت و آزادگان را به صورت موضوعی مورد مطالعه قرار می دهد. تصاویر بیش از ۴۲۰۰۰ آزاده در این کتاب دیده می شود. لازم به ذکر است، تنها گروهی از ایثارگران که اطلاعات شناسنامه ای ایشان موجود است در این کتاب ها آمده اند.- قسمت دوم مجموعه کتب اسارت و آزادگان که ۶ جلد است، در برگیرنده تمام مطالبی است که در جراید تا سال ۸۵ منتشر شده و محققین را از رجوع به آرشیو های ناقص روزنامه ها بی نیاز می کند. چه بسا برخی از مطالب موجود در روزنامه ها اصلا آرشیو نشده باشند.- اسلام و اسارت بخش دیگری است که ۳ جلد دارد و در حدود ۴۰۰۰ صفحه از این کتاب را پوشش می دهد. مجموعه اسناد تفسیری، چندین آیه که در مورد اسارت وجود دارد با تفاسیر آنها، مطالب روایی و فقهی که در زمینه اسارت وجود دارد در این بخش دیده می شود. بر اساس همه اینها می توان منشور اسلام و اسارت را نوشت که متولی این مورد دانشگاه ها و حوزه های علمیه هستند. ولی وقتی این کار نگاشته شد نشان داده شد که نگاه اسلام به مقوله اسارت و تقسیم بندی انواع آن و حقوق اسارت و شرایط اسیری که به دست دشمن گرفتار شده بسیار مترقی تر از قوانین ژنو و سایر قوانین است که امروز متاسفانه کار زیادی روی آها انجام نشده”.

او افزوده است: “بعد از این یک اردوگاه را در نظر گرفتیم و بین ۵۰ تا ۶۰۰ آزاده به عنوان شاخص در هر اردوگاه انتخاب کردیم و ۱۱ سرفصل کلی برای هر اردوگاه در نظر گرفتیم. از وجه تسمیه، ساختار فیزیکی و موقعیت جغرافیایی اردوگاه تا فرماندهی عراقی اردوگاه، مجموعه گزارشات صلیب سرخ و همچنین سرفصل مهم روزشمار اردوگاه که بر اساس اظهارات راویان معتمد آنها را توانستیم تنظیم کنیم. بخشی هم از اسارت تا رسیدن به اردوگاه اسرای ما را پوشش داده بود که آنها هم یک آلبوم اختصاصی عکی به صورت جداگانه دارد. حدود ۶۰ جلد از آن مجموعه شامل کتب اردوگاهی است و هر جلد حدودا شامل ۱۰۰۰ صفحه شد. مجموعاً فاز اول و دوم یعنی مجموعه کتب مرجع و مجموعه کتب اردوگاهی حدود ۷۸- ۸۰ جلد است همراه با مقدمه ای که کل اثر را معرفی می کند. فاز سوم که مجموعه کتب موضوعی است، انشالله تا ۵ سال آینده انجام خواهد.- تحقیق و نگارش این مجموعه در بخش خصوصی انجام گرفت و بخشی از هزینه که مربوط به مقوله پژوهش بود توسط نهاد کتابخانه های عمومی کشور تقبل شد. قسمت دیگر این کار از بخش خصوصی تامین شد. اگر این همت، دغدغه و شجاعت در دوست عزیزمان آقای مهندس واعظی نبود شاید این مجموعه حالا حالاها به چاپ می رسید، چرا که متولی چنین کاری که حدود ۱۰۰ هزار صفحه است، نمی تواند بخش خصوصی باشد و به میدان آمدن نهاد کتابخانه های عمومی کشور جای تقدیر و تشکر دارد”.

سایت “روز نو” هم بابرجسته کردن رانت اعطاء شده به این عامل سابق گروه های فشار نوشته است: “مسعود ده‌نمکی در کنفرانس مطبوعاتی مراسم رونمایی از مجموعه «فرهنگ نامه اسارت و آزادگان» اگرچه از هزینه تولید مجموعه ۸۰ جلدی «فرهنگ‌نامه اسارت و آزادگان» سخن گفت اما پورتال نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور به عنوان اسپانسر این اثر در گزارش تنظیمی خود صلاح ندیده از رقم ۴ میلیارد تومانی این مجموعه و کمک ۲ میلیارد تومانی نهاد کتابخانه‌ها به مسعود ده‌نمکی برای تولید این اثر خبری منتشر کند!”.

در همین بار ابولفضل درخشنده که سایت “تریبون مستضعفین” وی را “نویسنده دفاع مقدس” معرفی کرده با انتقاد از ده نمکی و کارهای سینمایی او و ورود او به حوزه کتاب نوشته است: “مسئولین فرهنگی در نهاد های نظامی و سازمان تبلیغات به جای آنکه از عناصر خاصی حمایت کنند که دست و چپ و راستشان را هم بلد نیستند، از کسانی حمایت کنند که در این عرصه با دست خالی کار می کنند. این عرصه هم شده فضای مناسبی برای رانت خواری یکسری افراد که فقط رانت خواری می کنند و هیچ تولیدی هم ندارند”.