بیست و پنجمین جشنواره فیلم فجر امروز با مراسم عزاداری که جانشین جشن هرساله شده، آغاز می شود. سیاهپوشانی که به بهانه ماه محرم نوحه می خوانند و سینه می زنند، رسیدن فصل بلند عزاداری در سینمای ایران را اعلام می کنند که باید مجری سیاست دولت احمدی نژاد و وزارتخانه ارشادش باشند که توسط سردار حسین صفار هرندی، سردبیر سابق کیهان فرماندهی می شود.
هنر روز دو گزارش از آغاز جشنواره دارد. کامبیز رحیمی از حضور نشانه های چشمگیر سیاست جدید می نویسد و مهدی شکیبائی آخرین اطلاعات جشنواره رادر اختیار خوانندگان روز می گذارد.
نمایش فیلم ها از فردا شروع می شود و هنر روز در گزارش ها، مصاحبه ها ونقدهای روزانه به آنها خواهد پرداخت.
گزارش اول- کامبیز رحیمی
عکس های یک فیلم پاره پاره شده
عکس هائی که د راین صفحه دیده می شود برای اولین بار در مطبوعات انتشا رمی یابد. این عکس ها مروبط به علی سنتوری آخرین فیلم ساخته مهر جوئی است که بعد از توقیف وکشاکش بسیارٍ سرانجام با حذف بخش عمده تصاویر گلشیفته فراهانی در برنامه جشنواره قرار گرفت.
داستان تکه پاره کردن فیلم علی سنتوری یکی از نشانه های متعددی است که خبر اش برگزاری جشنواره ای دولتی بادیدگاهی طالبانی می دهد. جشنواره ای که درآن بسیاری از فیلمسازان بزرگ سینمای ایران در آن غائبند و آنان هم که حضور دارند با کلی اما و اگر و وساطت مسئولین مختلف فیلم هایشان به نمایش در می آید.
جشنواره امسال برآیند سینمای دولت نهم است. تمام فیلم هایی که تولید شده است از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی صفار هرندی مجوز گرفته اند. در این میان تکلیف فیلمسازان همسو با نظام روشن است.
امسال سینماگرانی چون داریوش مهرجویی، مسعود کیمیایی، رخشان بنی اعتماد، خسرو سینایی، کیومرث پور احمد و…. از نام های آشنا جشنواره بیست و پنجم هستند. اما اینکه فیلم هایشان قرار است با چه قیمتی در جشنواره به نمایش درآید خود بحثی است جدا. برای مثال فیلم خون بازی ساخته رخشان بنی اعتماد را قصد داشتند با هزار ترفند از بخش مسابقه کنار بگذارند. کار به جایی رسید که خانه سینما به عنوان یک نهاد صنفی پادرمیانی کرد و فیلم به بخش مسابقه راه یافت.
امسال مسئولین دولتی سینمایی در مصاحبه های مختلفی اشاره کرده اند که جشنواره امسال نشانی های تازه ای را پیش روی سینماگران قرار خواهد داد. سیاست های سینمایی امسال به شکلی کامل در قالب جشنواره تبلور خواهد یافت. به همین دلیل جشنواره امسال مهم است. آنگونه که از روایات به نظر می رسد هیات انتخاب و داوران نقش چندانی در جشنواره ندارند و جوایز از هم اکنون توزیع شده است.
شنیده می شود فیلم پاداش سکوت (مازیار میری) فیلمی دیدنی شده است و فیلم سنتوری قرار است با بی مهری روبه رو شود. امسال 10 فیلم دفاع مقدس در جشنواره حضور دارد و 6 فیلم هم از سینمای کودک و نوجوان. مسعود رایگان با داشتن چهار فیلم در بخش مسابقه جشنواره فیلم فجر و یک فیلم در بخش مسابقه فیلمهای اول و همچنین یک فیلم در بخش خارج از مسابقه به عنوان پرکارترین بازیگر این دوره جشنواره محسوب میشود.
این بازیگر در بیست و سومین جشنواره بینالمللی فیلم فجر برای فیلم «خیلی دور خیلی نزدیک» کاندید دریافت سیمرغ بهترین بازیگر نقش اول مرد بود.
مریلا زارعی نیز با بازی در 3 فیلم «اخراجیها»، «آفتاب بر همه یکسان میتابد» و «دستهای خالی» به عنوان پرکارترین بازیگر زن در این دوره جشنواره حاضر است. اکبر عبدی هم پس از سالها کم کاری امسال با 3 فیلم «قاعده بازی»، «گوشواره» و «اخراجیها» حضور پررنگی در بیست و پنجمین جشنواره فیلم فجر دارد. این بازیگر نیز در جشنواره هشتم فیلم فجر برای بازی در فیلم «مادر» برنده سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش دوم مرد شد و در دوره یازده و بیست نیز برای فیلمهای «اجاره نشینها»و«نان و عشق و موتور هزار»کاندید دریافت همین سیمرغ بود.
درکنار عبدی، مهران رجبی نیز با فیلمهای «روز برمی آید»، «قاعده بازی» و «مینای شهرخاموش» با 3 فیلم از دیگر بازیگران پرکار این دوره از جشنواره محسوب میشود. در این دوره جشنواره بازیگرانی هم با دو فیلم در بخش مسابقه حضور دارند که از میان آنها میتوان به خسرو شکیبایی «اتوبوس شب» و «دستهای خالی»، امین تارخ « پا برهنه تا بهشت» و «رئیس»، محمدرضا شریفینیا «اخراجیها» و «پارک وی»، مهتاب کرامتی «آدم» و «پاداش سکوت»، پوریا پور سرخ «روز سوم» و «مصائب دوشیزه»، حامد بهداد «روز سوم» و «آدم»، داریوش ارجمند اشاره نمود.
«رئیس» و «قاعده بازی»، نیوشا ضیغمی «اخراجیها» و «پارک وی»، پانته آبهرام «اقلیما» و «بچههای ابدی»، سعید پورصمیمی «تک درختها» و «قاعده بازی»، رویا تیموریان «سنتوری» و «گوشواره»، مائده طهماسبی «سنتوری» و «پارک وی»، امین حیایی «سنگ کاغذ قیچی» و «اخراجیها»، شهرام حقیقت دوست با «سنگ کاغذ قیچی» و «مخمصه»، جمشید هاشمپور «سنگ کاغذ قیچی» و «قاعده بازی»، لاله اسکندری «مخصمه» و «آفتاب بر همه یکسان میتابد»، مهدی پاکدل «مصائب دوشیزه» و «مخمصه»، افشین هاشمی «پابرهنه تا بهشت» و «آنکه دریا میرود» و مهدی احمدی «پارک وی» و «تک درختها» اشاره کرد.
همچنین امین تارخ با فیلم «ساعت 25» در بخش میهمان، ضیغمی با «گناه من» در بخش مسابقه فیلمهای اول، اسکندری با «راننده تاکسی» در بخش میهمان، احمدی با «سینه سرخ» در بخش خارج از مسابقه و هاشمپور با «چهار انگشتی» در بخش میهمان جشنواره نیز حضور دارند.
از بازیگران پر کار دوره قبل جشنواره نیز رضا کیانیان تنها با فیلم «پاداش سکوت» در بخش مسابقه حاضر است و هانیه توسلی و نیکو خردمند دیگر بازیگران پر کار جشنواره بیست و چهارم در این دوره جشنواره غایب هستند. در میان کارگردان ها نیز سعید سهیلی با دو فیلم سنگ، کاغذ، قیچی در جشنواره حضور دارد و فریدون جیرانی کارگردان سه فیلمی سال قبل امسال فیلم پارک وی را به نمایش می گذارد.
علی نصیریان و ید الله صمدی تجلیل می شوند. محمد داودی فیلمبردار نیز قرار بوده که در لیست تجلیل قرار گیرد، اما برای دومین بار این تجلیل را نپذیرفته است.
جشنواره فیلم فجر با مراسم عزاداری در روز 12 بهمن آغاز می شود و فیلم ها از 13 بهمن به نمایش در می آیند. بنابراین امسال جشنواره یک روز کمتر از سال های دیگر خواهد بود. افتتاحیه رسمی جشنواره هم روز 15 بهمن برگزار می شود.
گزارش دوم- مهدی شکیبائی
فیلم ها، بخش ها، داوران و…
داوران بخش مسابقه سینمای آسیا
چهارکارشناس وهنرمند خارجی فیلم بخش جلوگاه شرق “مسابقه سینمای آسیا” بیست وپنجمین جشنواره بین المللی فیلم فجرراداوری می کنند. “ایوتور آوال”، “ یاسمین احمد”، “مالتی ساهای” و “اسد فولاد کار” داوران بخش خارجی هستند. دراین بخش 10 فیلم خارجی از10 کشورآسیایی به همراه آثارایرانی روی پرده می رود.
ایو تورآوال متولد سال 1947 دراستراسبورگ، منتقد ونویسنده سینمایی که مقالات وی درنشریات معتبرسینمایی ازجمله لوموند، ژون سینما، اوسیانزسینه یاما چاپ شده است.
ازداوری های مهم وی می توان به عضویت درهیات داوری فیپرشی درجشنواره فیلم کن وریاست هیات داوران فیپرشی درجشنواره کارلوویواری اشاره کرد. تورآوال هم اکنون
علاوه برنقد سینمایی، درمقام مشاورارشد کتابخانه ملی فرانسه نیزفعالیت می کند.
“مالتی ساهای” متولد 1944 هندوستان، هم اکنون مشاوردرحوزه های فیلم، فرهنگ وارتباطات درعرصه بین الملل است، دبیراسبق جشنواره های فیلم هند که هر ساله در دهلی وسایرمراکزسینمایی هند برگزارمی شود. وی نویسنده کتابهایی درباره سینمای هند است که امروزبعنوان متون دانشگاهی مورد استفاده قرارمی گیرند. ساهای درسمینارهای متعددی درباره سینما بعنوان سخنران شرکت کرده ودرخلال این سالها درهیات داوری جشنواره های بسیاری ازجمله کارلو ویواری حضورداشته است.
“یاسمین احمد” متولد 1958 جوهورکشورمالزی، دانش آموخته رشته روانشناسی است که در سال 2006 درجشنواره بین المللی فیلم توکیو بخشی ویژه به مروری برآثاراو اختصاص یافته بود. اوعلاوه برساخت فیلمهای سینمایی درعرصه فیلمسازی تبلیغاتی نیزشهرت بسزایی دارد ودرجشنواره فیلم های تبلیغاتی شیرطلا که هرسال درکن برگزارمی شود چهارجایزه ازجمله یک شیرطلا برای بهترین فیلم تبلیغاتی راازآن خود کرده است.
“اسد فولادکار” متولد بیروت درسال 1961، دانش آموخته رشته تئاتروسپس سینما در دانشگاه بوستون آمریکا، بعنوان تهیه کننده وکارگردان تعداد زیادی فیلم کوتاه داستانی ومستند ساخته است، فیلم کوتاه وی با عنوان “ خدایا مارا ببخشای” درسال 1990 ازفرهنگستان علوم وهنرهای سینمایی آمریکا نامزد بهترین فیلم دانشگاهی شد. نخستین فیلم بلند این کارگردان باعنوان “ آنگاه که مریم سخن گفت” نیز21 جایزه ازجشنواره های مختلف جهانی دریافت کرد از آخرین فعالیت های اوعلاوه برتدریس فیلمنامه نویسی وتولید دردانشگاه بیروت، می توان به عضویت درهیات داوران بخش بین الملل درجشنواره فیلم قاهره 2006 اشاره کرد.
یک داورایرانی نیزبه چهارداورخارجی این بخش اضافه می شود که این داورهنوزازسوی روابط عمومی جشنواره معرفی نشده است. سه سیمرغ بلورین به بهترین فیلم، کارگردان و فیلمنامه بخش مسابقه سینمای آسیا “ جلوه گاه شرق” بیست وپنجمین جشنواره بین المللی فیلم فجراهدا می شود.
10 فیلم خارجی بخش مسابقه سینمای آسیا به شرح زیرمی باشد:
1- “تحصیل دار”، جفری جت ائورین – فیلیپین
2- “ پرستوی آبی “، جونگ چانگ یون- جمهوری کره
3- “برخورد حساس”، سگارداس- هندوستان
4- “انتخابات”، جانی تو- چین وهنگ کنگ
5- “روزهای آتش”، بنمئی تاکاهاشی- ژاپن
6- “جی”، ویری ریزا- اندونزی
7- “پنج مبارز”، بهاندیت ریتی کول- تایلند
8- “خوشحالی ساکائیس”، می پو اوه- ژاپن
9- “عبورازغبار”، شوکت امین کورکی- عراق
10- “چهاروسی دقیقه”، رویستون تان- سنگاپور
همچنین اسامی فیلم های ایرانی این بخش بزودی اعلام می شود.
داوران بخش مواد تبلیغی
ازمیان 220 اثررسیده به دبیرخانه بیست وپنجمین جشنواره بین المللی فیلم فجر، 63 اثربرای حضوردربخش مسابقه انتخاب شده اند که توسط 8 هنرمند وکارشناس سینمای ایران داوری می شوند. امیراثباتی- محمد احمدی- بهرام دهقانی- امیرعابدی- سیف ا… صمدیان- مجید مسچی- علی نیک رفتاروعلی وزیریان داوران بخش مواد وتبلیغی واطلاع رسانی سینمای ایران هستند که درچهاربخش عکس، تیزروآنونس، پوستروگرافیک محیطی به ارزیابی آثار منتخب می پردازند.
عکس و پوستر
1- “ به نام پدر”، گلاره کیازند 2- “ تقاطع”، مقداد شمس الواعظین 3- “حکم”، بابک برزویه 4- “چند میگیری گریه کنی”، نادرفوقانی 5- “رویای خیس”، نعیم صیرفی 6- “ستاره است”، احمد احمدی 7- “شام عروسی”، احمد احمدی 8- “گرگ ومیش”، عبدا… عبدی نسب، وحید دشت یاری 9- “ گیس بریده”، بهرنگ دزفولی زاده 10- “ وقتی همه خواب بودند”، علی زارع 11- یک بوس کوچولو 12- یک تکه نان
پوسترفیلم های “ ابراهیم خلیل ا… ” – “ اینجا چراغی روشن است” – “ به آهستگی” – “ به نام پدر”- تقاطع ( 2 پوستر) “- ” چه کسی امیررا کشت”- “ چهارشنبه سوری”- “حکم”-
” زمستان است”- “ سوغات فرنگ”- “ عروسک فرنگی” – “ کافه ستاره” و” گرگ ومیش”
از8 هنرمند دربخش مسابقه با یکدیگررقابت می کنند.
آنونس وتیزر
آنونس وتیزر12 فیلم ازجمله “تقاطع”، “زیر درخت هلو”، “به آهستگی”، “وقتی همه خواب بودند”، “باغهای کندلوس”، “کافه ستاره”، “رویای خیس”، “ چند میگیری گریه کنی”، “ آتش بس”، “ میم مثل مادر” و”یک تکه نان” از9 هنرمند به بخش داوری نهایی راه یافته اند. همچنین دربخش آثارگرافیک محیطی نیزآثاری مربوط به فیلم های “ آتش بس”، “اینجا چراغی روشن است”، “برباد رفته”، “ شام عروسی”، “عروسک فرنگی”، “کافه ستاره”، “گرگ ومیش”، “گیس بریده”، “وقتی همه خواب بودند” و “هشت پا” از6 هنرمند با یکدیگربه رقابت می پردازند.
داوران
نعدادی از داوران و فیلم های ایرانی بخش های بین الملل جشنواره از این قرارند؛ داوران سینمای ایران محمد رضا هنرمند، علی نصیریان، جواد طوسی، عبد الحمید قدریان، شهریار بحرانی و محمد داوودی هستند که از این میان آنها علی نصیریان یکی از تقدیر شدگان امسال است که برای او برنامه بزرگداشت برگزار خواهد شد. حضور جواد طوسی این حدس و گمان را که امسال بر خلاف همیشه قرار است فیلمی از مسعود کیمیایی مورد توجه قرار گیرد تقویت می کند. بر اساس این شنیده ها کمال تبریزی داور بخش مسایقه سینمای آسیا و مجید مجیدی یکی از داوران بخش بین الملل جشنواره فیلم فجر خواهند بود. فیلم های ایرانی حاضر در بخش مسایقه سینمای آسیا، «رئیس» و «اتوبوس شب» هستند و همچنین فیلم های « آفتاب بر همه یکسان می تابد» و «پابرهنه در بهشت» در بخش معناگرا حضور دارند.
یک سینماگر ایرانی و چهار داور خارجی فیلمهای حاضر در بخش “جام جهاننما” مسابقه سینمای بینالملل بیست و پنجمین جشنواره بینالمللی فیلم فجر را داوری میکنند. روابط عمومی جشنواره فیلم فجر اعلام کرد ووتر بارندرخت هلندی، توفیق اسماعیلف آذربایجانی، تسی تسی دانگارمبا زیمبابوهای، بیجایا جنا هندی و مجید مجیدی داوران بخش مسابقه بینالملل هستندووتر بارندخت متولد 1965 هلند، تهیهکننده و رئیس شرکت تهیه و توزیع فیلم فورتیسیمو و از صاحب نظران پیشگام در دنیای سینماست. وی سال 2005 یکی از اعضا هیئت داوری جشنواره برلین بوده و در تولید بیش از 20 فیلم سینمایی شرکت داشته که از مهمترین آنها می توان به “الهه 1967”، “هیولای مهمانی”، “بوسه خرس”، “هنگام بهار در شهری کوچک” و سه گانه پیتر گرینوی اشاره کرد. پرفسور توفیق اسماعیلف متولد 1939 باکو، دارای مدرک دکترا از موسسه تاریخ سینمای اتحادیه جماهیر شوروی، 22 فیلم بلند سینمایی را در پرونده کاری دارد. اسماعیلف با “آوازهای ماگومایف مسلمان” در 1971 جوایزی را از جشنواره های تهران، پراگ و تاشکند به خود اختصاص داد و این فیلم در 85 کشور جهان به نمایش درآمد. وی فیلمهای “درخت گیلاس”، “من آوازی می سرایم”، “ثریا”، “معلم موسیقی” را در پرونده دارد و کتاب سه جلدی “تاریخ سینمای آسیای میانه در کشورهای ترک زبان” را نگاشته است. تسی تسی دانگارمبا متولد 1959 زیمبابوه، در آکادمی سینما و تلویزیون برلین تحصیل کرد و رمان “شرایط پراضطراب” را نوشت که دوریس لسینگ آن را به عنوان یکی از مهمترین رمان های قرن بیستم ستود. دانگارمبا دبیر جشنواره فیلم زنان حراره است و شرکت فیلمسازی نایریا را تاسیس کرد. وی آثاری چون “نریا” پرفروشترین فیلم تاریخ سینمای زیمبابوه، “زمان بیشتر”، “شعله” و “فرزند همه” را در پرونده کاری دارد. یجایا جنا متولد 1959 هند، بازیگر پرآوازه این کشور و برنده جایزه ملی برای بهترین بازیگر در سینمای هند است. از جمله فیلمهای وی می توان “حکیم بابو” را نام برد. جنا در آثار کارگردانان بزرگی از قبیل اسماعیل مرچنت نیز نقش آفرینی کرده است. این بازیگر همچنین در جشنواره فیلم قاهره مورد تحسین منتقدان قرار گرفت. داوری جشنواره فیلم های بلند ملی هند در 1993 و عضویت در هیئت موسس سینمای هند از 1992 تا 1995 از دیگر فعالیت های این بازیگر و کارگردان هندی است. مجید مجیدی متولد 1338 تهران، فعالیت هنری خود را به عنوان بازیگر آغاز کرد و پس از بازی در بیش از 10 فیلم سینمایی به کارگردانی روی آورد. نخستین فیلمش را به نام “بدوک” در سال 1371 ساخت که جایزه اول جشنواره فیلم فجر را نصیب وی کرد. مجیدی با “بچه های آسمان” نامزد دریافت جایزه اسکار بهترین فیلم خارجی زبان شد.
اسامی نهایی فیلمهای سینمای ایران
علیرضا رضاداد اعلام کرد که در فهرست نهایی آثار بلند داستانی ایرانی جشنواره، 26 فیلم در بخش مسابقه سودای سیمرغ و 3 فیلم در بخش خارج از مسابقه سودای سیمرغ، 20 فیلم در بخش میهمان و 17 فیلم از مجموعه دو بخش مسابقه و میهمان در بخش مسابقه فیلم های اول به روی پرده می رود.
برپایه این گزارش فیلم های “آدم” ( عبدالرضا کاهانی)، “آن که دریا می رود” ( آرش معیریان )، “آفتاب بر همه یکسان می تابد” ( عباس رافعی)، “اخراجی ها” ( مسعود ده نمکی)، “اقلیما” (محمد مهدی عسگرپور)، “اتوبوس شب” ( کیومرث پوراحمد)، “بازهم سیب داری” ( بایرام فضلی )، “بچه های ابدی” (پوران درخشنده)، “پابرهنه در بهشت” ( بهرام توکلی)، “پارک وی” ( فریدون جیرانی )، “پاداش سکوت” (مازیار میری)، “تک درختها” (سعید ابراهیمیفر)، “دست های خالی” (ابوالقاسم طالبی)، “روز برمیآید”(بیژن میرباقری)، “روز سوم” (محمدحسین لطیفی)، “رئیس”( مسعود کیمیایی)، “سبیل مردونه”(جواد اردکانی)، “سنتوری”(داریوش مهرجویی)، “سنگ، کاغذ قیچی”(سعید سهیلی)، “قاعده بازی” (احمدرضا معتمدی)، “قفلساز” (غلامرضا رمضانی)، “گوشواره” ( وحید موسائیان)، “مثل یک قصه” (خسرو سینایی)، “مخمصه” (محمدعلی سجادی)، “مصائب دوشیزه” (مسعود اطیابی ) و “مینای شهر خاموش” ( امیر شهاب رضویان) در بخش مسابقه سینمای ایران حضور دارند.
همچنین فیلم های “فرش ایرانی” (کار گروهی)، “سینه سرخ” (پرویز شیخ طادی) و “خون بازی” ( رخشان بنیاعتماد) در بخش خارج از مسابقه سینمای ایران به نمایش در می آید.
بیست فیلم بخش میهمان عبارتند از، “آرامش در میان مردگان” (مهرداد فرید)، “آخرین ملکه زمین” (محمدرضا عرب)، “آن سه” (نقی نعمتی)، “پایان راه” (افسانه منادی)، “پاپیتال” ( اردشیر شلیله)، “تصمیم کبری” (سیروس حسنپور)، “خدا نزدیک است” (علی وزیریان)، چهار انگشتی (سعید سهیلی )، خاک سرد ( رضا سبحانی )، رامی (بابک شیرینصفت)، “راننده تاکسی” (مهدی صباغزاده)، “رمز” (محمدعلی سجادی )، “روایتهای ناتمام” (پوریا آذربایجانی)، “روز باران” (اسماعیل براری) “گاهی واقعی” (رامین لباسچی)، گناه من (مهرشاد کارخانی)، “ساعت 25” (مسعود آب پرور)، “من و دبورا” (سیدضیاء دری)، “نیما یوشیج” (نادر کجوری) و “همیشه سربلند” (سعید تهرانی) نیز در بخش میهمان به روی پرده می روند.
از مجموعه فیلمهای مسابقه و میهمان در بخش مسابقه فیلمهای اول 17 فیلم به این شرح حضور دارند، “آدم” (عبدالرضا کاهانی)، “آخرین ملکه زمین” (محمدرضا عرب)، “آن سه” ( نقی نعمتی)، “آرامش در میان مردگان” (مهرداد فرید)، “اخراجی ها” (مسعود ده نمکی )، “باز هم سیب داری” (بایرام فضلی)، “پایان راه” (افسانه منادی)، “پاپیتال” ( اردشیر شلیله)، “پابرهنه در بهشت” (بهرام توکلی)، “خدا نزدیک است” (علی وزیریان)، “روایتهای ناتمام” (پوریا آذربایجانی)، “رامی” (بابک شیرین صفت)، “گاهی واقعی” (رامین لباسچی)، “گناه من” (مهرشاد کارخانی )، “مصائب دوشیزه” (مسعود اطیابی ) و “نیما یوشیج” (نادر کجوری) و “همیشه سربلند”(سعید تهرانی) فیلمهای اول فیلمسازان در این بخش رقابت میکنند.
نمایشهای ویژه
13 فیلم مطرح سینمای جهان در بخش نمایشهای ویژه ( فیلم های روز ) بیست و پنجمین جشنواره بین المللی فیلم فجر به نمایش در میآید. در این بخش از جشنواره که به صورت غیررقابتی برگزار می شود، فیلم هایی از 9 کشور جهان به روی پرده می رود. فیلمهای “دلهای تنها” ساخته تاد رابینسون محصول آمریکا، “کینه 2” ساخته تاکاشی شیموزو محصول آمریکا، “بدنام” ساخته داگلاس مک گراث محصول آمریکا، “مرگ یک رئیس جمهور”ساخته گابریل رینج محصول انگلستان، “فرانسه جدید” ساخته ژان بودن محصول مشترک انگلستان، فرانسه و کانادا، “هفت شمشیر” ساخته تسوئی هارک محصول مشترک چین، هنگ کنگ و کره، “خشم” ساخته جاگ موندرا محصول انگلستان و هند، “سرد و تاریک” ساخته اندرو گوت محصول انگلستان، “ادیسون” ساخته دیوید جی بورک محصول آمریکا، “پایان بازی” ساخته اندی چنگ محصول آمریکا و کانادا، “گمشده در آمریکا” ساخته گابریل ساویج داکترمن محصول آمریکا و کانادا، “عشق نوین” ساخته آلکس فراین محصول استرالیا و “خانه اشباح” ساخته کورتنی سالامان در این بخش حضور دارند.
بزرگداشت “ماریو مونیچلی”
13 فیلم سینمایی در بخش بزرگداشت “ماریو مونیچلی ؛ برآمده از سینمای اجتماعی ایتالیا” در بیست و پنجمین جشنواره بین المللی فیلم فجر به نمایش در می آید.
در این بخش فیلم های “توتو به دنبال خانه میگردد” محصول 1949، “زندگی سگی” محصول 1950، “دزد و پاسبان ها ” محصول 1951 “توتو به رم می رود” محصول 1951، “توتو و خانم ها” محصول 1952( این 5 اثر با همکاری استنو ساخته شدهاند )، “دردسر بزرگ در خیابان مادونا” محصول 1958، “جنگ بزرگ” محصول 1959، “ یک بورژوای کوچک کوچک” محصول 1972، “ما سرهنگ را می خواهیم” محصول 1973، “دوستان من” محصول 1975، “سفر با آنیتا” محصول 1979، “دوستان من 2” محصول 1982 و “برتولدو برتولدینو و کاسکاسنو” به نمایش در میآید.
مونیچلی متولد 1915 توسکانی ایتالیا، با مشارکت در کارگردانی فیلم “پسران ویاپاتال” در سال 1935 جایزه جشنواره ونیز را به خود اختصاص داد و این آغاز راهی طولانی شد که در ادامه آن و در سن 91 سالگی شصت و ششمین فیلم خود را با نام “گلهای سرخ صحرا” آماده اکران جهانی کرده است.
مونیچلی برای رسیدن به عنوان یکی از سلاطین کمدی ایتالیایی راهی طولانی را طی کرد، راهی که با دستیاری بسیاری از معروف ترین فیلمسازان اروپایی از جمله “پیترو جرمی” و “گوستاو ماچاتی” آغاز شد و پس از آن همکاری با نویسنده مشهور کمدی “استفانو وانزینا” حرکت وی را هموار کرد.
مونیچلی در سال 1959 به خاطر فیلم “جنگ بزرگ” جایزه شیر طلایی جشنواره فیلم ونیز را دریافت کرد، جشنواره ای که 32 سال بعد یعنی در سال 1991، شیر طلایی یک عمر فعالیت هنری را به این فیلمساز اعطا کرد، مونیچلی همچنین در سال 1957 جایزه بهترین کارگردانی جشنواره فیلم برلین را برای فیلم “پدران و پسران” به خود اختصاص داد.
مونیچلی سینماگری است که در رشد و شکوفایی تاریخ این هنر، سهم به سزایی داشته چرا که همواره از عمق وجودش به سینما عشق ورزیده است به گونه ای که هنگام دریافت جایزه شیر طلایی یک عمر فعالیت هنری گفت : سینما هرگز نخواهد مرد، او متولد شده و نمی تواند بمیرد، سالن های سینما شاید بمیرند اما این موضوع اصلا برای من مهم نیست.
مونیچلی در طول فعالیت فیلمسازی خود با بسیاری از مشهورترین بازیگران ایتالیایی از جمله ویتوریو گاسمن، مارچلو ماستریانی، مونیکا ویتی، آنا مانیانی، جیانکارلو جیانینی، ویتوریو دسیکا، سوفیا لورن، نینو مانفردی و جیان ماریا ولونته همکاری داشته است.