تجلیل از قربانیان در منزل خودشان هم ممنوع شد

فرشته قاضی
فرشته قاضی

» در یازدهمین سالگرد قتل های زنجیره ای

نیروهای انتظامی و امنیتی دیروز از حضور مردم در مراسم بزرگداشت پروانه و داریوش فروهر جلوگیری کردند.

روز گذشته، یازدهمین سالروز قتل فجیع داریوش فروهر و پروانه اسکندری بود و فرزندان رهبر حزب ملت ایران از مردم ایران دعوت کرده بودند در این مراسم شرکت کنند. اما نیروهای امنیتی از ساعات اول صبح راههای منتهی به منزل فروهرها را با نرده های آهنین بسته و مانع از حضور مردم در این مراسم شدند.

شاهدان عینی به “روز” گفتند که خیابان هدایت و خیابان های موازی آن کاملا در اختیار نیروهای امنیتی بود و ماموران امنیتی و انتظامی که لباس های شخصی برتن داشتند، از ورود مردم به کوچه ای که منزل فروهر ها در آن قرار داشت ممانعت به عمل آورده اند.

پیش از این برخی اخبار از لغو مراسم بزرگداشت فروهر ها حکایت داشت اما فرزندان فروهر ها با انتشار اطلاعیه ای از مردم خواسته بودند که آنها را تنها نگذارند.

پرستو فروهر، دختر داریوش و پروانه فروهر که هر سال برای برگزاری مراسم بزرگداشت پدر و مادرش به ایران سفر می کند اعلام کرده بود که “تحت هر شرایطی مراسم امسال را مانند سال‌های پیش برگزار خواهد کرد. چراکه کسی برای گرفتن مراسم در خانه نیازی به گرفتن مجوز ندارد”.

بر اساس  گزارش  خبرنگاران “روز” نیروهای انتظامی از ساعات نخستین صبح دیروز در دو طرف کوچه نرده گذاشته و مانع از عبور و مرور مردم از این کوچه شده و مردمی را که برای شرکت در مراسم به خیابان هدایت می رسیدند، متفرق می کردند.

این گزارش حاکی است لباس شخصی ها از مردم و رهگذران فیلمبرداری می کردند.

سایت تابناک، متعلق به محسن رضایی نیز از از حضور “پررنگ پلیس” در اطراف منزل داریوش و پروانه فروهر همزمان با یازدهمین سالگرد قتل آنان توسط افراد وزارت اطلاعات جمهوری اسلامی خبر داد و نوشت: “حضور پر رنگ پلیس در اطراف پیچ شمیران، پل چوبی، خیابان انقلاب و اطراف آن مشهود بوده و پس از اعلان برگزاری مراسم سالگرد مرگ داریوش فروهر و پروانه اسکندری از سوی بازماندگان آنان صورت گرفته است”.

با این حال مراسم بزرگداشت فروهرها، دیروز با حضور جمع کوچکی از اعضای خانواده و دوستان نزدیک این خانواده برگزار شد. تنها کسانی که امکان شرکت در این مراسم را پیدا کردند، از بستگانی تشکیل می شدند که از شب گذشته در خانه فروهرها حضور داشتند و نیز تعداد انگشت‌شماری که از صبح زود خود را به منزل آنان رسانده بودند.

 

یازده سال ممانعت از بزرگداشت قربانیان قتل های زنجیره ای

این اولین بار نیست که نهادهای امنیتی از برگزاری مراسم بزرگداشت قربانیان قتل های زنجیره ای جلوگیری می کنند. سال گذشته حتی از حضوراقوام و نزدیکان فروهر ها در منزل آنها نیز جلوگیری به عمل آمد.

29 آبان سال گذشته  پرستو فروهر را احضار کرده‌ و به طور رسمی به او ابلاغ کرده بودند که در صورت برگزاری مراسم، نیروی انتظامی از ورود مهمانان به خانه فروهرها جلوگیری خواهد کرد.

 حکومت ایران که تاکنون از معرفی و مجازات آمران و عاملان این قتل ها خودداری کرده، طی یازده سال گذشته تمام تلاش خود را به کار برده است تا از برگزاری هرگونه مراسمی برای مقتولان قتل های زنجیره ای جلوگیری کرده و پرونده این قتل ها را که سالها پیش در دستگاه قضایی بسته است برای همیشه بایکوت کند. اما خانواده های این قربانیان و مردم ایران، هر سال مصادف با سالگرد این قتل ها در صدد برگزاری مراسم بزرگداشت برای قربانیان هستند.

پرستو فروهر که در کشور آلمان زندگی می کند، هر سال در آذر ماه به ایران سفر می کند. او در ابتدا مراسم بزرگداشت پدر و مادرش را در خانقاه صفی علیشاه، در نزدکی منزل پدر و مادرش برگزار میکرد، اما برخوردهای دستگاه امنیتی و ممانعت از برگزاری مراسم در این خانقاه موجب شد، خانم فروهر مراسم را در مسجد فخر برگزار نماید. در سال 83 این مراسم در حسینیه ارشاد برگزار شد اما ناصر میناچی، مدیر مجموعه حسینیه ارشاد، از سوی دستگاه امنیتی تهدید شد که حق برگزاری این مراسم در این مکان را ندارد.

 از سال 83 به بعد، هرگز اجازه برگزاری مراسم بزرگداشت قربانیان قتل های زنجیره ای در اماکن عمومی داده نشد و پرستو فروهر تصمیم گرفت مراسم بزرگداشت والدین خود را در منزل آنها برگزار کند. اما ماموران امنیتی هر ساله با مسدود کردن راههای منتهی به منزل فروهر ها از حضور مردم در این مراسم جلوگیری به عمل می آورند و در سال 85 تعدادی از مردم را که خواهان حضور در مراسم فروهر ها بوده اند را بازداشت کردند.

پرستو فروهر، جلوگیری از برگزاری مراسم پدر و مادرش را عین بیداد می داند. او سال گذشته به دویچه وله گفته بود: “مسلم است که این ناحق است. این ناحق است که ما نتوانیم دو ساعت در سال، یاد آن دو عزیز را در خانه‌ی خودشان گرامی بداریم، در حالی که هیچ‌کس نیاز به مجوز برای برگزاری مراسم در خانه‌ی خود ندارد. این ناحق است که ما حتا این امکان را هم نداشته باشیم. این ناحق است و بسیار تلخ”.

خانم فروهر، سال 85 نیز در خصوص ابلاغ رسمی ممنوعیت برگزاری مراسم برای پدر و مادرش گفته بود: “دو آدم را به آن شکل کشتند، آنچه از اسناد سیاسی زندگی‌شان بود، دستنوشته‌هایشان بود از خانه‌‌ی‌شان غارت کردند و بردند، هر چه من دوندگی کردم پس ندادند، پرونده قتل‌شان به چنان سرانجامی رسید که هیچیک از عاملین قضیه معرفی نشدند، حتا، یک کتاب ما خواستیم در مورد زندگی اینها چاپ بکنیم، بعد از سانسورهای متعدد  آخرسرهم به ما مجوز ندادند. آخر نام اینها باید پاک بشود از صحنه‌ی تاریخ این مملکت؟ این آدمهایی که صرفا برای سربلندی و آزادی این مملکت زندگی کردند و جانشان را دادند، حتا دو ساعت در طول سال حق این را که در خانه‌ی خودشان بزرگ داشته بشوند، ندارند”.. منهم واقعا نمی‌دانم که در مقابل این ظلم چه باید بگویم

روایت رسانه های حکومتی از مراسم بزرگداشت فروهرها

رسانه های دولتی جمهوری اسلامی که طی سالیان گذشته تلاش کرده اند قتل های زنجیره ای را به بیگانگان نسبت دهند در مورد برگزاری مراسم بزرگداشت قربانیان این قتل ها نیز رویه بایکوت خبری را در پیش گرفته اند. این رسانه ها در معدود اخبار منتشره خود از این مراسم ها نیز با وارونه جلوه دادن مسائل، ادعا کرده اند که به دلیل “عدم حضور مردم” مراسمی برگزار نشده است.

خبرگزاری دولتی ایرنا، دیروز در خبر کوتاهی عنوان کرد که “ مراسم سالگرد داریوش و پروانه فروهر به علت عدم استقبال هواداران آنها و ممانعت ماموران انتظامی برگزار نشد”.

این خبرگزاری ادعا کرد:“از میان افرادی که هر سال در این مراسم شرکت می کردند تنها سیمین بهبهانی(نویسنده) برای شرکت در این مراسم مراجعه کرد که با توضیحات ماموران نیروی انتظامی محل را ترک کرد. پس از وی نیز تنها چند تن از عناصر ملی - مذهبی -که شاخص هم نبودند- از سر کوچه فروهرها رد شدند و حتی خواستار ورود به کوچه هم نشدند.

بنا بر ادعای ایرنا، “تعداد مراجعان برای حضور در سالگرد فروهرها حتی به تعداد انگشتان یک دست هم نمی رسید”.

روزنامه جمهوری اسلامی نیز در سال 84 که مردم بسیاری برای بزرگداشت فروهرها، راهی منزل آنها شده بودند، در خبر کوتاهی مدعی شده بود: “ کمتر از 200 نفر که بیشتر آنها افراد سالخورده بودند , عصر دیروز به مناسبت هفتمین سالگرد داریوش فروهر و همسر وی در خانه فروهرها تجمع کردند. مردان سالخورده و پیر زنان بدحجاب ضمن خواندن سرود  “یار دبستانی من” شعار “درود بر مصدق”  سرمیدادند.

این روزنامه در ادامه ادعای خود افزوده بود: “دختر فروها ضمن آنکه خواستار روشن شدن تکلیف پرونده قتل فروهرها شد  سعی در تهیج حاضران داشت ولی شرکت کنندگان به دلیل اینکه سالخورده بودند به هیجان نیامدند”.