این گفتگوها که هیلاری رودهام کلینتون وزیر خارجه آمریکا در سفر خاورمیانه ای خود از آن خبر داده، بر روی روابط با سوریه متمرکز می شود، هرچند هدف بزرگتر آن دور شدن دمشق از ایران است.
خانم کلینتون با اعلام خبر “مذاکرات مقدماتی” با سوریه، از نفوذ سوریه در منطقه سخن گفت. البته این بار تأکید بر روی دمشق بود و نه تهران. کارشناسان خاورمیانه از مدت ها پیش عقیده داشتند تماس با سوریه به عنوان یک بازیگر کلیدی در منطقه، راهی برای کاهش وابستگی آن کشور به ایران محسوب شده و به این ترتیب سبب مهار نفوذ فزاینده تهران در منطقه می شود.
آرون دیوید میلر ناظر مرکز بین المللی ووددرو ویلسون در واشنگتن می گوید، حتی اگر دور کردن کامل دمشق از تهران واقع گرایانه نباشد، تماس با سوریه می تواند باعث اعمال فشار بر بازیگران غیر دولتی نظیر حزب الله و حماس شود که در مقابل منافع آمریکا ایستاده اند. وی گفت: “اگر بوسیله تماس با سوریه بتوانید صلح را در میان دو کشور سوریه و اسرائیل منعقد کنید، گزینه های بسیار مشکلی را پیش روی حزب الله و حماس قرار می دهید و آنها به طور چشمگیری ضعیف می شوند.“
این اقدام در راستای تغییر سیاست خارجی ایدوئولوژیک کاخ سفید در دوره بوش به یک سیاست خارجی عمل گرا در دولت اوباما محسوب می شود. تماس با سوریه در همراهی با تقویت فرآیند صلح اسرائیل- فلسطینیان و نیز تلاش های بین المللی برای مهار برنامه هسته ای ایران، رویکرد آمریکا برای دست یافتن به چندین هدف می باشد. صلح سوریه- اسرائیل و یا اضافه کردن بر نقش سوریه در لبنان می تواند به باز شدن دست مشکل ترین رژیم منطقه منجر شود.
”گفتگوهای مقدماتی” با سوریه توسط دانیل شاپیرو عضو شورای امنیت ملی رئیس جمهور و نیز جفری فلدمن مشاور فعال وزیر خارجه آمریکا در امور خاور نزدیک صورت می گیرد.
آقای فلدمن که سفیر سابق آمریکا در لبنان نیز بوده، در ژانویه گذشته هدف اصلی بمب گذاری در یک ماشین بود که به کشته شدن سه نفر انجامید. آمریکا به نقش داشتن سوریه در این حادثه مشکوک شد، همانطور که به دست داشتن این کشور در ترور رفیق حریری نخست وزیر فقید لبنان مشکوک بود. آمریکا از زمان کشته شدن رفیق حریری، سفیر خود در لبنان را فراخوانده و هنوز سفیر دیگری به آنجا نفرستاده است.
کارشناسان خاورمیانه می گویند به دلایل متعددی، تماس با سوریه منطقی به نظر می رسد. آقای میلر می گوید دستیابی به صلح میان سوریه و اسرائیل بر سر مناقشه بلندی های جولان، اتفاق قابل توجهی در اولین دوره ریاست جمهوری آقای اوباما محسوب می شود. ضمناً می تواند آغازی برای “تغییر ساختار منطقه” در جهتی باشد که سرانجام ایران را نیز دربرگیرد.
منبع: کریستین ساینس مانیتور- 5 مارس