ممنوعیت رسانه‌ای خاتمی نشانه بازیچه شدن قوه قضاییه است

نویسنده

» گزارش بهمن ماه کانون مدافعان حقوق بشر

کانون مدافعان حقوق بشر در ادامه گزارش‌های ماهانه خود به بررسی‌ وضعیت حقوق بشر در ایران در بهمن ماه 1393 پرداخت.

کانون مدافعان حقوق بشر که ریاست آن‌ بر عهده شیرین عبادی است در گزارش خود با اشاره به سخنان سخنگوی قوه قضاییه جمهوری اسلامی  مبنی بر ممنوعیت رسانه‌ای سید محمد خاتمی، این موضع را نشانه بازیچه شدن قوه قضاییه در دستان اقلیتی تمامیت‌خواه عنوان کرد.

کانون مدافعان حقوق بشر با اشاره به اصل24 قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران در خصوص نشریات و همچنین ماده 6 قانون مطبوعات که حدود آزادی بیان مطبوعات را مشخص می‌سازد، اعلام کرده است که سخنان دادستان تهران را فقط می‌توان حافظ منافع اقلیتی دانست که مطامع سیاسی و منافع گروهی خود را عین امنیت ملی دانسته و قوه قضاییه را ملزم به رعایت آن می‌کنند.  

به این ترتیب این سازمان مردم نهاد در گزارش خود هشدار داده است: «کسانی که سعی در آلوده کردن قوه قضاییه به اهداف سیاسی دارند، صدمه جدی به دموکراسی و حاکمیت مردم زده و آخرین امید مردم برای اجرای عدالت را برباد می دهند.»

در گزارش کانون مدافعان حقوق بشر که به دو زبان فارسی و انگلیسی منتشر می شود، همچنین در سه بخش “حقوق مدنی و سیاسی و فرهنگی”، “حقوق اقتصادی و اجتماعی” و “میراث فرهنگی و محیط زیست” به بررسی وضعیت حقوق بشر در ایران پرداخته شده است.

به گزارش سایت کانون مدافعان حقوق بشر، متن گزارش ماه بهمن 1393 کانون مدافعان حقوق بشر که در سی‌ام بهمن ماه 1393منتشر شده، به شرح زیر است:

 

گزارشی مختصر از وضعیت حقوق بشر در ایران در ماه بهمن 1393

مقدمه

سخنگوی قوه قضاییه در نشست خبری در تاریخ 27 بهمن ماه 1393 اظهار داشت که حسب دستور دادستان تهران، رسانه‌ها حق ندارند تصویر یا مطلبی از سید محمد خاتمی منتشر کنند و در صورت تخلف با آنها برخورد خواهد شد.

اظهارات فوق یک‌بار دیگر انحراف قوه قضاییه از جاده بی‌طرفی را نشان داده و ثابت می‌کند که این قوه، به بازیچه‌ای در دستان اقلیتی تمامیت‌خواه تبدیل شده است.

آنچه که دادستان تهران گفته، مغایر اصل 24 قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران است که مقرر می‌دارد: «نشریات و مطبوعات در بیان مطالب آزادند مگر آن‌که مخل به مبانی اسلام یا حقوق عمومی باشند.» همچنین مخالف با ماده 6 قانون مطبوعات است که حدود آزادی بیان مطبوعات را مشخص می‌سازد.

حال باید پرسید که چگونه ممکن است چاپ و حتی بازنشر تصویر فردی که هشت سال رییس جمهور ایران بوده است و تمامی نشریات و رسانه‌ها او را در کنار و هم‌ردیف رهبر جمهوری اسلامی ایران نشان داده‌اند، عملی مغایر با امنیت ملی باشد؟ آیا امنیت کشوری که دولتمردانش آن را مقتدرترین کشور خاورمیانه می‌نامند، آنقدر صدمه‌پذیر است که انتشار یک سخنرانی یا بازنشر یک عکس می تواند منجر به آشوب‌های کور خیابانی و یا حمله دشمن فرضی شود؟

از همین رو سخنان دادستان تهران را فقط می‌توان حافظ منافع اقلیتی دانست که مطامع سیاسی و منافع گروهی خود را عین امنیت ملی دانسته و قوه قضاییه را ملزم به رعایت آن می‌کنند.

این چنین برداشتی از امنیت ملی مسلماً نادرست و نشانه ای از ورود سیاست به عرصه قضاوت است که باعث بی‌اعتمادی مردم به دستگاه قضایی می‌شود.

در گزارش ماه بهمن 1393 همچنین خلاصه ای از وضعیت نقض حقوق بشر در ایران در بهمن ماه ۱۳۹3 در پی می آید. این گزارش بر مبنای اطلاعاتی است که در سایت ها و رسانه های مختلف درج شده و صحت آن به احراز رسیده است و در سه بخش و به دو زبان فارسی و انگلیسی منتشر می شود.  

وضعیت حقوق بشر در ایران در ماه بهمن 1393

بخش اول – حقوق مدنی، سیاسی و فرهنگی

الف- وضعیت فعالان سیاسی، اجتماعی و فرهنگی

1) در این ماه حدود پنجاه نفر بازداشت شدند که بازداشت شدگان عبارتند از: محمد مظفری- فعال سیاسی-، شهاب دهواری- دانشجو-، حاتم صمدی، زانیار باغیان- 2 فعال کارگری-، علی شریعتی، علی رضایی- 2 فعال مدنی- و قاسم ابیات- فعال مذهبی.

از سوی دیگر برخی خبرها از بازداشت ﺳﯿﺪ ﺟﻠﯿﻞ ﺑﺪﻭﯼ، ﻣﺤﺴﻦ ﺩﺭﯾﺎﻧﻮﺵ، ﻣﻨﺼﻮﺭ ﻧﺎﺩﺭﯼ، ﺷﻬﺎﺏ ﺯﺭﯾﻦ، ﻣﺠﯿﺪ ﺧﺎﮐﺪﺍﻥ، ﺭﺿﺎ ﺳﻠﻄﺎﻧﯽ ﺁﺫﺭ، ﮐﺎﻣﻞ ﻧﺠﺎﺗﯽ، ﺭﺿﺎ ﻣﮑﺮﯼ، ﻧﺎﺩﺭ ﺭﺳﻮﻟﯽ، ﻣﻨﺼﻮﺭ ﺣﺴﯿﻦﺯﺍﺩﻩ، ﺻﺪﯾﻖ ﮐﺎﮐﻪﻣﻤﯽ، جلیل ﺑﺪﻭﯼ ﻭ ﺍﺣﻤﺪ ﺩﻫﻨﺎﺩ- 13 شهروند مهابادی-، ناصر عبدالحسین‌زاده، اسلام علی اکبرلو، آراز خاصه تراش و امین حاجیلو-4 فعال مدنی-، الهام کرم پیشه، مونا محرابی، خانم اکبری، صفا فرقانی، مهرداد فرقانی، نیکا رجبی، مونا اقدسی، شیوا اغصانی٬ نگار سبحانیان، کاویان دهقان، عارف دهقان، شایان کوثر، پیمان عاطفی و کوشا رحیمی- 14 شهروند بهایی- حکایت دارد.

همچنین سپاه پاسداران از بازداشت ۱۲ نفر و احضار ۲۴ نفر بدون ذکر نام به دلیل مدیریت تعدادی از صفحه‌های فیس‌بوک خبر داد.

لازم به تذکر است که چند نفر از افراد بازداشت شده پس از چند روز با تودیع وثیقه بصورت موقت تا روز محاکمه از زندان آزاد شدند.

2) محمدرضا روئین عطوفت- فعال ملی، مذهبی- برای گذراندن ده سال حبس، فرح باغی- شهروند بهایی-برای گذراندن یک سال حبس، نوید حقیقی- شهروند بهایی- برای گذراندن سه سال حبس، شهرام فلاح- شهروند بهایی- برای گذراندن سه سال حبس و رامین رضایی- فعال مدنی- برای گذراندن 91 روز حبس، بازداشت و به زندان منتقل شدند.

3) حکم نفی بلد مادام‌العمر کاظم دهقان، حمیدرضا آرایش و محمدعلی شمشیر زن-3 درویش گنابادی- و حکم ۷ سال تبعید محمدعلی دهقان، محمدعلی صادقی، ابراهیم بهرامی، محسن اسماعیلی- 4 درویش گنابادی- در دیوان‌عالی کشور تأیید شد. همچنین دادگاه تجدید نظر، فریبرز کاردار را به ۷ سال حبس، مهدی ری‌شهری را به ۵ سال حبس، مسعود طالبی را به ۷ سال حبس- محکوم کرد. هر سه فرد محکوم شده، فعال در فضای سایبری بودند.

از سوی دیگر ریبوار عبداللهی- فعال کارگری- به یک سال حبس تعزیری، سید احمدرضا حائری- فعال سیاسی- به سه سال و نیم حبس، و منوچهر خلوصی- شهروند بهایی- به شش سال حبس تعزیری محکوم شدند. همچنین مهدی فراحی شاندیز که در زندان به‌سر می‌برد، بار دیگر به ۳ سال حبس و اکبر امینی ارمکی که در زندان به‌سر می‌برد، بار دیگر به 5 سال حبس محکوم شدند.

4) جلسه رسیدگی به اتهامات رضا شهابی، کامران ایازی و امید زارعی‌نژاد که هر سه نفر دوران محکومیت خود را در زندان می‌گذرانند و جمیل محمدی- فعال کارگری- برگزار شد. مظفر صالح‌نیا- فعال کارگری- نیز به وزارت اطلاعات احضار و بازجویی شد. همچنین جعفر عظیم‌زاده، مهرداد امین وزیری- 2 فعال کارگری- و محمد ایوب کاظمی- فعال مذهبی- به دادگاه احضار شدند.

5) نیروهای امنیتی با بازداشت چهار ساعته نرگس محمدی- نایب رییس کانون مدافعان حقوق بشر-، مانع دیدار او با نائب رییس مجلس آلمان شدند.

ب- وضعیت حقوق فرهنگی

1) روزنامه  اینترنتی «هما»، هفته نامه «ستاره صبح» و نشریه «رمز عبور» با حکم دادستانی تهران و هفته‌نامه «۹ دی» با حکم هیأت نظارت بر مطبوعات توقیف شدند. همچنین سایت علی مطهری- نماینده مجلس شورای اسلامی- فیلتر شد.

2) فروزنده ادیبی، مدیرمسئول نشریه «مهرنامه» به پرداخت سه میلیون تومان جریمه و دو سال محرومیت از فعالیت مطبوعاتی محکوم شد. همچنین هیأت منصفه مطبوعات، علی صالح‌آبادی- مدیر مسئول هفته‌نامه «ستاره صبح»- را مجرم شناخت.

3) عباس سلیمی‌نمین- فعال فرهنگی- به ۶ ماه حبس تعزیری محکوم شد. همچنین احمد ستاری- مدیر مسئول روزنامه «مردم امروز»- پس از بازپرسی در دادسرا با قرار وثیقه یکصد میلیون تومانی آزاد شد.

4) مدرسه دینی «سنت نبوی» اهل سنت توسط مقام‌های مسئول، تعطیل و اساتید آن ممنوع التدریس شدند. همچنین دیوان عدالت اداری درخواست عده ای از جوانان بهایی برای بررسی مدارک آنها جهت ادامه تحصیل در دانشگاه های دولتی ایران را رد کرد.

5) گذرنامه حسن دمیرچی- مدرس موسیقی- پس از ورود به ایران ضبط شد.

پ- سایر موارد نقض حقوق بشر

1) در این ماه  حداقل تعداد 22 نفر اعدام شدند. اسامی اعدام شدگان که نام کامل برخی از آنان مشخص نشده است ولی مقام های قضایی یا رسانه های وابسته به دولت ایران یا سایت های خبری اعدام آنها را تأیید کرده اند، به شرح زیر است: «میلاد.ز» و «علیرضا.الف» در اراک، «ع.م»، «ی.ق»، «ح.ت»، «س.ق» و «م.ب» در رشت اعدام شدند. رسانه‌های وابسته به دولت ایران، اتهام این افراد را حمل و نگهداری مواد مخدر اعلام کردند. «محمدرضا.پ» در شیراز و منصور میرلوحی در گلپایگان اعدام شدند. رسانه‌های وابسته به دولت ایران، اتهام این افراد را سرقت مسلحانه و قتل  اعلام کردند. سه نفر در بناب اعدام شدند. مقام قضایی اتهام این افراد را گروگان‌گیری و قتل عمد عنوان کرد. «شایان (آرش)» در کرج، «م.پ» در رشت و یک نفر در مشهد اعدام شدند. رسانه‌های وابسته به دولت ایران، اتهام این افراد را قتل عمد اعلام کردند. علی کمالوند در تهران و سه نفر در همدان اعدام شدند. مقام‌های قضایی اتهام این افراد را تجاوز به عنف اعلام کردند.

همچنین برخی خبرها از اعدام افرادی به‌نام‌های حامد کهرازهی و مبشر میر بلوچ زهی در چابهار و رضا بی‌غم در بم، به اتهام حمل و نگهداری مواد مخدر حکایت دارند.

2) سخنگوی قوه قضائیه از صدور حکم اعدام برای یک روحانی با هویت «م.ج.ت» خبر داد.

3) رسانه‌های وابسته به دولت ایران از گرداندن سه متهم بدون ذکر نام در مشهد به اتهام شرارت خبر دادند.

4) وضعیت زندانیان سیاسی هم چنان ناگوار گزارش می شود، به گونه ای که تعدادی از آنان مانند علی‌اصغر محمودیان و سید سراج الدین میردامادی بیمار هستند که نسبت به درمان و معالجه آنها اقدامی جدی صورت نگرفته است. همچنین ساجده عرب سرخی، سعید رضوی فقیه، افشین کرم‌پور، مصطفی دانشجو، حمیدرضا مرادی و فخرالدین فرجی بدون پایان فرآیند لازم درمانی به زندان بازگردانده شدند. لازم به توضیح است که برخی از زندانیان از جمله سعید رضوی فقیه با وجود بیماری سخت، با دستبند به تخت بیمارستان وصل شده‌اند.

5) همایش بزرگداشت مهندس بازرگان- نخست وزیر دولت موقت پس از پیروزی انقلاب در سال 1357- به دستور مقام‌های مسئول لغو شد.

6) تجمع هواداران «عرفان حلقه» با ممانعت نیروهای انتظامی و امنیتی روبه‌رو شد.

7) پیمان میرزایی به زندان رجایی شهر کرج، علی احمد سلیمان- زندانی محکوم به اعدام- به زندان مرکزی تبریز، رهام برکی‌زاده، علی نوری و محمد سعید حسین‌زاده موحد به بند ۷ زندان اوین و زینب جلالیان به زندان مرکزی خوی منتقل شدند. لازم به توضیح است که این انتقال‌ها بدون ذکر علت مشخص و خلاف آیین نامه امور داخلی زندان‌ها صورت گرفته است.

8) بهفر خانجانی- زندانی بهایی- در پی نگارش نامه به مقام‌های مسئول، ممنوع الملاقات شد.

9) علی‌اصغر محمودیان، زندانی سیاسی اجازه نیافت تا در مراسم ختم مادرش حاضر شود. لازم به توضیح است که این ممانعت، خلاف مقررات قانونی است.

10) مشاور وزیر صنعت، معدن و تجارت در امور زنان و خانواده از آمار ۳۵ هزار نفری دختران بازمانده از تحصیل در کشور خبر داد.

11) 46 پسر و دختر در شهرستان نظرآباد به اتهام شرکت در یک مهمانی بازداشت شدند.

بخش دوم – حقوق اقتصادی و اجتماعی

وضعیت اقتصادی در ایران همچنان نامناسب گزارش می شود، به گونه ای که مشاور وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی گفت که ۱۰ درصد جمعیت کشور زیر خط فقر شدید هستند و دبیرکل کانون عالی شوراهای اسلامی کار کشور نیز از زیر خط فقر بودن بیش از 70 درصد از کارگران خبر داد.

1) پرداخت‌های حقوق و مزایای کارگران معدن «طرزه» برای سه ماه و کارگران فولاد و چدن «دورود» برای چهار ماه به تعویق افتاده است.

2) با تعطیلی کارخانه‌ «مس کاران» سمنان، ۸۰ کارگر و با تعطیلی کارخانه «قند ورامین»، ۴۰۰ کارگر بیکار شدند. همچنین ۱۰۰ کارگر شرکت «دربال» در استان مازندران و ۱۱۲ کارگر کارخانه «پارس‌سرام» در قرچک ورامین از محل کار اخراج شدند.

3) جلسه رسیدگی به اتهامات امیرحسین کارگران، علی صبری، رضا خواجه زاده، محمدرضا ایرانی، علی‌محمد تشکری، رضا دهستانی، کاظم کارگران، جلیل کمالی و محمدحسن تشکری- 9 کارگر- در دادگاه برگزار شد.

بخش سوم- میراث فرهنگی و محیط زیست

اخبار منتشر شده از میراث فرهنگی و محیط زیست در بهمن ماه نیز همچنان نشان از نامناسب بودن وضعیت این حوزه دارد.

1) فراگیری پدیده گرد و غبار در استان خوزستان و گسترش این پدیده به سایر استان‌های غربی، جنوبی و حتی مرکزی ایران، مشکلات زیادی را برای شهروندان این مناطق به‌وجود آورد.

2) وزارت بهداشت از احتمال آلوده بودن آب برخی از مناطق حاشیه‌ای تهران به دلیل عدم اتصال به شبکه آب کشور خبر داد.

3) دبیر ستاد احیای دریاچه ارومیه اعلام کرد که ۶۰۰ دریاچه رو زمینی و زیر زمینی در ایران در حال خشک شدن است. همچنین مقام مسئول در سازمان حفاظت محیط زیست از خشک شدن ۶۷ درصد مساحت تالاب های کشور خبر داد. 

4) نور علی صفری- شهروند اهل قصرشیرین- بر اثر برخورد با مین کشته شد و علی مولائی- شهروند اهل شهرستان مهران- بر اثر برخورد با مین مجروح شد.

5) دیوار الحاقی «قاجاری- پهلوی» حرم دانیال شوش فروریخت.

6) زباله‌های شهری و بیمارستانی در استان تهران به چراگاه گوسفندان تبدیل شده و سالانه یک میلیون کیلوگرم گوشت از دام‌هایی که زباله مصرف کرده‌اند، تولید و روانه بازار می‌شود. یکی از دلیل‌های این اتفاق، محصور نبودن و رعایت نشدن موارد ایمنی و بهداشتی سایت‌های انباشت و دپوی زباله عنوان شده است.

خاتمه         

کانون مدافعان حقوق بشر در پایان گزارش ماه بهمن 1393 بار دیگر بر ضرورت استقلال قوه قضاییه که در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران نیز بر آن صحه گذاشته شده، تأکید می کند؛ زیرا این امر را تضمین کننده دموکراسی در کشور می‌داند. ازهمین‌رو کسانی که سعی در آلوده کردن قوه قضاییه به اهداف سیاسی دارند، صدمه جدی به دموکراسی و حاکمیت مردم زده و آخرین امید مردم برای اجرای عدالت را برباد می دهند.

توضیح: علاقه مندان می توانند برای کسب اطلاعات بیشر در خصوص این گزارش به سایت ها و خبرگزاری های زیر مراجعه کنند: خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، خبرگزاری رسمی ایران (ایرنا)، خبرگزاری کار ایران (ایلنا)، خبرگزاری فارس، خبرگزاری مهر و باشگاه خبرنگاران جوان  و سایت های کانون مدافعان حقوق بشر، مرکز حامیان حقوق بشر، جرس، الف، کمیته گزارشگران حقوق بشر، ندای آزادی، بازتاب، هرانا، قانون، کلمه، محبت نیوز، سنی آنلاین، کمپین بین المللی حقوق بشر در ایران، مجذوبان نور، ملی- مذهبی، موکریان، ندای سبز آزادی، رادیو زمانه، رادیو فردا و بی بی سی.