ان اسکات تایسون
رابرت گیتس، وزیر دفاع ایالات متحده در جریان یک کنفرانس امنیتی کشورهای حوزه خلیج فارس را تشویق کرد علیه تهدیدات مشترکی نظیر ایران، با یکدیگر همکاری کنند. به گفته مقامات ارشد دفاعی و نظامی، او در عین حال نسبت به ادامه حضور مستحکم نظامی ایالات متحده در منطقه تا سال ها پس از خروج از عراق، ابراز اطمینان خواهد کرد.
گیتس در مورد گزارشات اخیر امنیت ملی نیز که توقف برنامه سلاح های هسته ای ایران در سال 2003 را تخمین زده، به ابراز نظر خواهد پراخت. یک مقام ارشد وزارت دفاع گفت گیتس تاکید خواهد کرد که این گزارش لزوم شفاف تر بودن ایران در مورد برنامه هسته ای خود را مورد پافشاری قرار داده است. این مقام افزود: “ایران یک برنامه شفاف هسته ای را به منطقه و دنیا بدهکار است.“
مقامات ایران در واپسین لحظات قصد خود برای شرکت در این کنفرانس را که به گفتگوهای منامه معروف شده، تغییر دادند. قرار است گیتس صبح شنبه در این کنفرانس، مطالب مهمی ایراد کند.
مقامات ارشد وزارت دفاع که در این کنفرانس حاضر خواهند بود، روز جمعه گفتند تدارک تجهیزات، آموزش و پشتیبانی مالی ستیزه جویان عراقی و افغان از سوی ایران، برنامه هسته ای این کشور و نیز اظهارات جنگ طلبانه ایران، وضع منطقه را به هم ریخته است.
آدمیرال ویلیام فالوم، سرفرماندهی مرکزی ایالات متحده که منطقه خاورمیانه را تحت پوشش دارد، گفت: ”رفتار آنها واقعا” مشکل ساز بوده است. به حدی که منطقه را نا امن کرده است.“
فالون گفت رهبران منطقه خلیج فارس به طور فزاینده نگران تلاش های ایران برای کنترل منطقه شده اند. او گفت: “بزرگترین نگرانی آنها، آنطور که سعی کردند به من بفهمانند، فشاری است که از ایران تحمل می کنند زیرا این کشور خواستار برتری بر منطقه است.“
آدمیرال کوین جی کاسگریف، معاون فرمانده نیروهای دریایی ایالات متحده در سرفرماندهی مرکزی، می گوید یکی از نگرانی های اصلی نظامی در منطقه، از توان نظامی ایران در “تهدید به بستن تنگه هرمز به عنوان شاهراه عبور و مرور کشتی های تجاری” نشات می گیرد.
کاسگریف می گوید ایران که قدرتمند ترین نیروی نظامی منطقه است، بالقوه توان استفاده از مین های دریایی، موشک های ساحل به دریا، نیروی هوایی، زیر دریایی و کشتی های خود در تلاش برای بستن راه آبی هرمز دارد. این تنگه محل عبور 45 درصد جریان انتقال نفت دنیا است. در عین حال، کاسگریف در جریان سفر خود به منامه به همراه گیتس، به خبرنگاران گفت بعید به نظر می رسد که ایران دست به چنین اقدامی بزند. نه تنها به این خاطر که این اقدام نوعی رفتار جنگی به حساب می آید، بلکه با این کار به اقتصاد خود ضربه می زند.
کاسگریف گفت سخنانی که از تهران در مورد بستن تنگه هرمز به گوش می رسد “برای به هراس انداختن نه تنها کشورهای منطقه، بلکه کل تجارت جهانی است.“
یک مقام عالیرتبه وزارت دفاع که به خاطر حساسیت موضوع نخواست نامش فاش شود، گفت کشورهای منطقه خلیج فارس باید دربرابر تهدیدهای مختلف همکاری کنند. او گفت چنین همکاری هایی، خصوصاً از دو طریق سودمند است. ارتباطات موجود میان کشورها، و نیز مشارکت در سیستم هشدار دهنده سریع دربرابر موشک های بالستیک.
او گفت: “مساله موشک های بالستیک در این منطقه یک موضوع حاد است و به خاطر وسعت کم و تراکم نسبتاً زیاد این منطقه کاملاً بر آن تاثیرگذار است. او اضافه کرد یک سیستم هشدار دهنده سریع مستلزم داشتن یک تصویر مشترک از منطقه و وجود یک سیستم دفاعی مشترک است. این طور نیست که وقتی یک موشک بالستیک شلیک شد، تازه یک نفر گوشی تلفن را بردارد و بگوید خطر!“
مقامات ایالات متحده انتظار دارند ایران در درازمدت به چهارچوب امنیت منطقه ای ملحق شود.
در حال حاضر عمده ترین نیروی ایالات متحده در بحرین و منطقه خلیج فارس شامل نیروی دریایی و هوایی است که به عنوان بخشی از قوای چند ملیتی، مجهز به 45 کشتی برای مراقبت از منطقه است.
یک مقام ارشد نظامی گفت کشورهای منطقه در پی مراودات نظامی بیشتر با ایالات متحده هستند. او گفت یکی از فواید خروج برخی نیروهای زمینی ایالات متحده از عراق، شرکت دادن آنها در چنین مانورهایی است.
منبع: واشنگتن پست – 8 دسامبر