صادق زیبا کلام استاد علوم سیاسی دانشگاه تهران، درگفت وگو با روز پیش بینی می کند که احمدی نژاد درسفرهفته آینده خود به نیویورک برمواضع قبلی خود پافشاری کند. وی در عین حال تاکید دارد رییس جمهور، به عنوان درسی که ازسه سال گذشته باید گرفته باشد، بهتر است از به کار گیری ادبیات تند ورادیکال و طرح بحث هایی مانند نابودی کشورهای دیگر پرهیز کند. این گفت وگو را می خوانید.
آقای احمدی نژاد به زودی برای سومین بار وارد نیویورک خواهد شد تا در سازمان ملل سخنرانی کند. فکر می کنید مهمترین پیام سفر رییس جمهوری چه خواهد بود؟
عمده مواردی که آقای احمدی نژاد مطرح خواهند کرداحتمالا این است که ایران از مواضع خودش عقب نخواهد نشست
.
با توجه به بحث هایی که پیشتر در خصوص دفتر حفاظت منافع آمریکا در ایران در جریان بوده، ممکن است آقای احمدی نژاد چراغ سبزی دراین زمینه نشان دهد؟
تصور نمی کنم. من فکر می کنم با توجه به اینکه به ماه های آخر ریاست جمهوری بوش رسیده ایم، وی به چراغ سبزهای واشنگتن اعتنایی نخواهد کرد و صبر می کند تا ببیند نتیجه انتخابات آمریکا چگونه خواهد بود.
آیا حضور احمدی نژاد ممکن است روی انتخابات آمریکا تاثیربگذارد؟
تصورنمی کنم. ولی به هرحال ایشان تلاش خواهند کرد همان ادبیات همیشگی را به کار بگیرند و گمان نمی کنم که صحبت هایشان حاوی مطالب و پیشنهادات جدیدی باشد. الا اینکه بگویند ما حاضر هستیم با هر کس که مردم آمریکا انتخابش می کنند مذاکره کنیم و از مذاکره گفت وگوی مستقیم با رهبران آمریکا برای حل مساپل منطقه و جهان رویگردان نیسیتم. ممکن است چنین موضوعی مطرح شود. اما روی مواضع قبلی ایران همچنان پافشاری خواهند کرد
.
حضور آقای مولانا به عنوان مشاور آقای احمدی نژاد، آیا تاثیری در نحوه حضور وی درنیویورک خواهد گذاشت؟
نه. قاعدتا آقای مولانا نکته جدیدی را برای آقای احمدی نژاد مطرح نخواهد کرد که روی آن بخواهد پافشاری کند. ممکن است که آقای مولانا به ایشان بگوید که یک مقداری روی انتخاب مردم آمریکا صحبت کند و اینکه مردم هر که را برای رییس جمهوری آمریکا انتخاب کنند ایران حاضر است بدون هیچ پیش شرطی برای حل مساپل دوجانبه با وی گفت وگو کند
.
سه سال از دوره آقای احمدی نژاد گذشته است. به نظر شما چه درس هایی ازسفرهای متوالی رییس جمهور به سازمان ملل طی این مدت می توان گرفت؟
مهمترین درسی که آقای احمدی نژاد باید گرفته باشد این است که اولا باید از طرح بحث نابودی هرکشوری پرهیز کند. این که برای مردم دیگر -ولو اینکه حکومتشان با ایران دشمن باشد- احترام قاپل باشد و در مورد نظرات ودیدگاه های خودش در خصوص کشورهای دیگر جهان تعصب نشان ندهد. در مجموع، ایشان بیشتر باید از ادبیاتی که به سمت وسوی تنش زدایی می رود استفاده کند و از ادببات تند و رادیکال استفاده نکند.