متولیان ورزش در کردستان می گویند اعضای شورای اسلامی شهر سنندج، حمایت از ورزش را به حمایت از آنان در انتخابات سال آینده مشروط کردهاند. این درحالیست که برخی صاحب نظران برگزاری انتخابات گرم و پرشور را در مناطق کردنشین محتمل نمی داند؛ نظری که یک تحلیل گر مسائل سیاسی کردستان هم در مصاحبه با روز آن را مورد تایید قرار می دهد.
یازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری ۲۴ خرداد سال آینده برگزار می شود. این انتخابات، نخستین انتخابات ریاست جمهوری است که پس از انتخابات مناقشه برانگیز و جنجالی ۱۳۸۸برگزار خواهد شد.
چهارمین دوره انتخابات شوراهای اسلامی شهر و روستا در همین تاریخ و همزمان با انتخابات ریاستجمهوری یازدهم برگزار خواهد شد.
هر چند هنوز زمان زیادی به برگزاری این دو انتخابات مانده است اما اظهارات مسئولان درکردستان حکایت از آغاز زودهنگام تحرکات انتخاباتی در کردستان و مناطق کردنشین دارد.
روز یکشنبه، ۲۴ دی ماه، نایب رئیس هیات ورزشهای پهلوانی و زورخانه ای استان کردستان، درمصاحبه با خبرگزاری فارس گفت: ”۹ نفر اعضای شورای اسلامی به دنبال راههایی برای جذب آرا در انتخابات سال آینده هستند و این بد ترین موقع درخواست حمایت از آنان برای کمک به ورزش است چرا که هر کدام شاید خواسته خود را در این بخش مطرح میکنند.“
به گفته رضا غلامی: “هر کدام از اعضای شورای اسلامی سنندج شرط حمایت از ورزش را حمایت از آنان در انتخابات سال آینده میگذارند.“
کردستان از جمله مناطقی است که به علت حضور اطرافیان محمد رضا رحیمی، معاون اول احمدینژاد در چند انتخابات گذشته همواره محل توجه بوده است. رحیمی از سوی اصولگرایان منتقد دولت متهم است به دست داشتن در اختلاسهای کلان مالی و بخشی از ”جریان انحرافی” محسوب میشود.
پیش از این عبدالله سهرابی، نماینده سابق مریوان در مجلس ششم در مصاحبه با روز گفته بود که نزدیکان محمد رضا رحیمی برای تاثیر گذاری بر انتخابات در کردستان اقدام به برگزاری ”جلسات سری”کرده اند.
به غیر از معاون اول دولت، برخی دیگر از یاران محمود احمدینژاد به ویژه اسفندیار رحیم مشایی در سه دهه گذشته از افراد و مسئولان اصلی دستگاههای امنیتی و اداری مناطق کردنشین بودهاند.
اسفندیار رحیم مشایی، از سوی برخی از رسانههای داخلی به عنوان کاندیدای اصلی محمود احمدینژاد برای انتخابات دور یازدهم ریاست جمهوری در خرداد ماه آینده معرفی شده است.
در زمان مطرح شدن نام مشایی به عنوان گزینه احتمالی نزدیکان دولت در انتخابات یازدهم، استاندار کردستان، در مصاحبه با سایت روزنامه ایران درباره “چرایی تعلق خاطر عمده مردم کردستان به اسفندیار رحیم مشایی” گفته بود: “مشایی تنها فردی است که در بحبوحه انقلاب، بهترین راهکار برای رفع تنشهای به وجود آمده در کردستان را اقدامات فرهنگی، به ویژه شناساندن فرهنگ غنی کرد به مردم دانست.“
به گفته او: “فعالیتهای مشایی در شرایطی صورت میگرفت که ضد انقلاب به درگیری و ایجاد تنش در شهرها و روستاهای این خطه مشغول و وضعیت کردستان را به لحاظ امنیتی نامناسب کرده بود و همزمان بسیاری از مدیران محلی، چاره مقابله با ضد انقلاب را صرفا در مبارزه مسلحانه میدیدند.“
سایت اصولگرای ”زلال نیوز” اظهارات استاندار کردستان و انتشار آن در موسسه ایران را حمایت از اسفندیار رحیم مشایی برای حضور در انتخابات سال آینده و نوعی ”تست افکار عمومی” در مورد انتخابات خوانده بود.
هنوز زمان زیادی به انتخابات دور یازدهم ریاست جمهوری باقی است و احزاب و تشکلهای سیاسی کُرد مواضع خود را در ارتباط با این انتخابات روشن نکردهاند.
با این همه خالد توکلی، جامعهشناس، تحلیلگر سیاسی و کاندیدای انتخابات دور ششم مجلس شورای اسلامی در مورد تحرکات اطرافیان محمود احمدینژاد، خصوصا استاندار سابق کردستان و معاون فعلی او میگوید: “فکر نمیکنم موفقیت زیادی کسب کنند. رحیمی بیشتر به استفاده از نفوذ مسئولان علاقه دارد و انتخاباتهای گذشته نشان داده که این روش در بین مردمطرفدار ندارد.“
اصلاح طلبان کرد در انتخابات ریاست جمهوری دور دهم از موسوی و کروبی حمایت اما در انتخابات دور دوم مجلس برخی از آنها شرکت در انتخابات را تحریم کردند.
آقای توکلی در مورد احتمال حضور آنها در انتخابات آینده به روز میگوید: “به احتمال قوی درانتخابات شرکت نمیکنند و کاندیدای مشخصی را معرفی نمیکنند یا از کاندیدای خاصی حمایت نمیکنند.“
این جامعهشناس کرد همچنین می گوید: “به دلایل مختلف از جمله امنیتی شدن فضای سیاسی و اجتماعی کردستان، بحث خاص و ویژهای در مورد انتخابات ریاست جمهوری در کردستان وجودندارد.“
او میافزاید: “اگر وضع بر همین منوال باشد احتمالا فضای انتخابات چندان گرم نخواهد بود.”