الزام دولت به ارائه گزارش مذاکرات به مجلس

نویسنده
حسین محمدی

» با ۱۹۹ رأی موافق تصویب شد:

با وجود مخالفت علی لاریجانی و هشدار نسبت به “بستن دست رهبری”، نمایندگان مجلس نهم به کلیات طرح “الزام دولت به حفظ دست‌آوردها و حقوق هسته‌ای ملت ایران” رای مثبت دادند. از مجموع ۲۱۳ نماینده حاضر در جلسه، ۱۹۹ نفر رای موافق، ۳ نفر رای مخالف و ۵ نفر رای ممتنع به این طرح دادند.
براساس این طرح “هرگونه نتایج مذاکرات هسته ای با کشورهای ۱+۵ در صورتی معتبر است که الزامات زیر شفاف رعایت شود
۱- لغو تحریم ها به طور یکجا و کامل باید در متن توافقنامه درج شده و در روز آغاز اجرای تعهدات ایران انجام شود.
۲- آژانس بین المللی انرژی اتمی در چارچوب توافقنامه پادمان مجاز به انجام نظارت‌های متعارف از سایت‌های هسته ای است و دسترسی به اماکن نظامی، امنیتی و حساس غیر هسته ای، اسناد و دانشمندان ممنوع است. باید مصوبات شورای عالی امنیت ملی رعایت شود.
۳- هیچ محدودیتی برای کسب دانش و فناوری صلح آمیز هسته ای و تحقیق و توسعه پذیرفته نیست و باید مصوبات شورای عالی امنیت ملی رعایت شود.
تبصره یک: براساس اصول ۷۷ و ۱۲۵ قانون اساسی نتیجه مذاکرات باید به مجلس شورای اسلامی ارائه شود.
تبصره ۲: وزیر امور خارجه کشور موظف است روند اجرای توافقنامه را هر ۶ ماه یکبار به مجلس شورای اسلامی گزارش کند. کمیسیون امنیت ملی مجلس هر ۶ ماه گزارش حسن روند توافق را به نمایندگان مجلس ارائه نمایند”.
منتقدان دولت عموما معتقدند که “تغییرات زیادی” در متن این طرح رخ داده. این موضوع تذکر دیروز احمد توکلی به علی لاریجانی نیز بود. او خطاب به رئیس مجلس گفت: “وقتی گزارشی چاپ شود تا زمانی که در دستور کار نباشد قابل اصلاح است. متاسفانه این طرح به عنوان دستور دوم در دستور هفتگی مجلس به چاپ رسیده اما تغییراتی در آن رخ داده است. در حالی که این مسأله اهمیت بسیاری دارد”.
پاسخ علی لاریجانی اما خبر از مخالفت او با طرح نخستین و حمایتش از این تغییرات می‌داد. به گفته او “مسائلی که مربوط به شورای عالی امنیت ملی است و شورا هم بر آن نظر دارد ما هم باید به آن کمک کنیم. شورای عالی امنیت ملی چارچوب‌هایی دارد که باید با آنها هماهنگی‌های لازم داشته باشیم؛ بحث فروش سیب‌زمینی در کشور نیست. این موضوع در هیات رئیسه بحث شد که چارچوب‌های مورد نظر رهبری رعایت شود و هماهنگی و مشورت با شورای عالی امنیت ملی وجود داشته باشد. البته ملاحظاتی داشته‌اند که منتقل کرده‌ایم”.
پس از مطرح شدن در صحن علنی مجلس، لاریجانی در پاسخ به مخالفان تغییر در برخی عبارت‌های این طرح گفت که باید “این‌گونه طرح‌ها با هماهنگی شورایعالی امنیت ملی به تصویب برسد”.
منتقدان گفت‌وگوهای هسته‌ای، اما منتقد طرح تصویب شده هستند. رجانیوز، وب‌سایت نزدیک به جبهه پایداری، در این زمینه نوشت: “هفته گذشته رئیس کمیسیون امنیت ملی جزئیات طرحی را به عنوان طرح «الزام دولت به حفظ دستاوردهای هسته‎ای» در مجلس قرائت کرد که امروز این طرح دستخوش تغییرات مهم و تاثیرگذاری شده بود، هر چند که لاریجانی این تغییرات را «یک ویرایش جزئی» عنوان کرد. در این تغییرات قید «نظر شورایعالی امنیت ملی» به دو بند از طرح اضافه شده است و از سوی دیگر لغو تحریم‎ها در روز امضاء به لغو در روز اجرا تغییر یافته است. این در حالی است که رهبر معظم انقلاب، لغو یکباره همه تحریم‎ها در روز توافق را یکی از خطوط قرمز اصلی نظام برای امضاء یک توافق خوب بیان فرموده بودند”.
این چندمین بار است که لاریجانی با برخی تصمیم‌گیری‌های نمایندگان نزدیک به جبهه پایداری در مجلس مخالفت می‌کند. ماه گذشته جواد کریمی‌قدوسی، نماینده عضو جبهه پایداری در مجلس، پیش از این خبر از تهیه طرحی سه فوریتی داده بود که براساس آن مذاکرات درباره برنامه هسته‌ای، تا زمان پایان یافتن تهدیدهای آمریکا و عذرخواهی این کشور در یک بیانیه، متوقف خواهد شد.
علی لاریجانی، رییس مجلس نهم، با طرح سه فوریتی نمایندگان برای توقف مذاکرات هسته‌ای مخالفت کرده و از آن‌ها خواسته بود که با “دوری از واکنش‌های عجولانه”، “تصمیمات ناپخته”، و “تابعیت از نظر رهبر” بیانیه‌ای در این زمینه صادر کنند.