مصرعامل شکاف در مخالفان دولت

نویسنده

» مقاله بوستون گلوب درباره بحران جدید سیاسی در ایران

توماس اردبرینک

شکافی عمیق میان محمود احمدی نژاد و طرفدارانش از یک سو و جنبش در حال تکاپوی مخالفان در کشور وجود دارد؛ جنبشی که از شهروندان طبقه متوسط و سیاستمداران به حاشیه رانده شده از دنیای سیاست شکل گرفته است. اکنون این شکاف،  تحت الشعاع سرنوشت حوادث مصر قرار گرفته است.

رهبران ایران در حمایت از اعتراضات مردمی مصر و تونس، آن را نشانه ای از خیزش منطقه در برابر آمریکا خوانده اند.

آیت الله علی خامنه ای رهبر عالی ایران در نماز جمعه تهران با اشاره به افول قدرت آمریکا، حوادث یاد شده را زمین لرزه ای خواند که در حال ریشه کن کردن “نوکران” آمریکا در میان رهبران عربی است. استقبال دولت ایران از معترضان مصری اکنون بسیار مضحک به نظر می رسد.

وقتی مردم ایران خود در سال 2009 به اعتراضات گسترده در برابر دولت دست زدند، رهبران ایران آنها را “اغتشاشگران تحت حمایت غرب” خواندند و نیروهای شبه نظامی و لیاس شخصی مجهز به باتون و گاز اشک آور را روانه سرکوب آنها کردند.

در همین حال، رهبران مخالفان امیدوارند از اعتراضات مصر به عنوان عامل یاری دهنده استفاده کنند و در پی کسب دریافت مجوز برپایی یک راهپیمایی در هفته آینده در مرکز تهران هستند.

به گزارش روز یکشنبه وب سایت سحام نیوز، متعلق به کروبی، او به همراه میر حسین موسوی به عنوان نامزدهای سابق ریاست جمهوری ایران قصد دارند مردم را برای “همراهی با مردم آزادی خواه و معترض به رژیم های مصر و تونس” به راهیپیمایی خیابانی دعوت کنند.

درخواست های قبلی آنها برای برپایی راهپیمایی با مخالفت دولت روبرو شده بود. اما درخواست جدید نشان می دهد که جنبش اعتراضی ایران هنوز زنده است و مانند دولت، خود را در آرمان های معترضان مصری سهیم می داند.

دولت ایران نیز خود را آماده برپایی راهپیمایی روز جمعه به مناسبت سی و دومین سالگرد انقلاب 1979 می کند، انقلابی که میلیون ها ایرانی در جریان آن به خیابان ها ریختند و محمد رضا شاه تحت حمایت آمریکا را مجبور به ترک کشور کردند.

خامنه ای در نماز جمعه تهران گفت کسب تجربه از ایران برای سایر ملت های مسلمان زمان خواهد برد. وی گفت سیاست های ضد آمریکایی ایران تحسین “مظلومان تمام مردم جهان” را برانگیخته است و معترضان مصری و تونسی نشان دادند که جمهوری اسلامی به الگویی برای منطقه تبدیل شده است.

در حالیکه خامنه ای نا آرامی های مصر را به عنوان بیدار باش اسلامی و با الگو گرفتن از ایران تفسیر کرده است، اغلب گروه های مخالف در مصر، از جمله حزب ممنوعه اخوان المسلمین، بر سکولار بودن ماهیت اعتراضاتشان تأکید کرده اند.

خامنه ای احساسات ضد آمریکایی و نه وضعیت اقتصادی را نیروی پیش برنده در خشم معترضان به دولت در مصر خوانده است.

خامنه ای گفت: “مردم مصر به دلیل سرسپردگی کورکورانه حسنی مبارک از آمریکا و اسرائیل، احساس حقارت و کوچکی می کنند. این عامل اصلی نا آرامی است.”

رسانه های دولتی ایران به نمایش تصاویر اعتراضات مصر می پردازند، آن هم در حالیکه مفسران و سیاستمداران از معترضان ضد دولتی حمایت می کنند و به خشونت به کار رفته از سوی حامیان مبارک اعتراض می کنند.

محمد رضا رحیمی معاون ریاست حمهور ایران روز شنبه به خبرگزاری رسمی این کشور گفت: “اکنون زمان کنار رفتن پادشاهان و رهبران خائن فرا رسیده است.”

دولت در رویارویی با معترضان ایرانی در سال 2009، ارتباط تلفن همراه و دسترسی به اینترنت را قطع کرد و اقدام به جمع آوری اداوت دریافت امواج تلویزیون ماهواره ای کرد.

هزاران نفر دستگیر شدند و بیش از 100 فعال سیاسی برجسته و روزنامه نگار در دادگاه های نمایشی تلویزیونی نمایش داده شدند.

یکی از تحلیلگران طرفدار نظام دینی ایران گفت هیچ ارتباطی میان معترضان مصری و کسانی که در سال 2009 در ایران به خیابان ریختند، وجود ندارد.

امیر محبیان که ریاست یک مرکز تحقیقات استراتژیک را برعهده دارد، گفت: “مردم مصر اکنون در پی کسب استقلال از آمریکا و سایر قدرت ها هستند. این اتفاق خوبی است. در جریان نا آرامی های سال 2009 در ایران، معترضان در پی تصعیف موقعیت مستحکم ایران در برابر قدرت های استکباری نظیر آمریکا بودند. بنابراین این دو نآرامی غیرقابل مقایسه با هم هستند.”

عباس عبدی تحلیلگر منتقد دولت گفت حمایت [حکومت] ایران از معترضان مصری و تونسی می تواند گریبان خودشان را بگیرد.

عبدی که در سقوط شاه در سال 1979 مشارکت داشت گفت: “آنها متوجه نیستند که با حمایت از اعتراضات در آفریقای شمالی، در کل به حمایت از اعتراضات پرداخته اند. سرکوب هرگونه اعتراض دیگر مردم ایران در آینده، کار به مراتب دشوارتری خواهد بود.”

منبع: بوستون گلوب- 8 فوریه