دولت اوباما در اندیشه از سر راه برداشتن ممنوعیت تماس دیپلماتیک با ایران است و به دنبال روش های برقراری ارتباط مستقیم با علی خامنه ای رهبر عالی آن کشوراست.
مقامات آمریکا و اروپا می گویند آقای خامنه ای تنها مسؤول ایرانی است که می تواند تصمیم نهائی برای به تعلیق درآوردن برنامه هسته ای را بگیرد.
یک دیپلمات ارشد اروپائی چند روز پیش در جلسه بازنگری سیاست های دولت اوباما گفت: “در حال حاضر، مسأله کلیدی یافتن یک کانال به سوی خامنه ای است. اگر بنا باشد رهبر ایران اقدامی انجام دهد، آن اقدام را به شیوه بسیار محتاطانه و تدریجی انجام خواهد داد.“
به گفته مقامات آمریکائی، این مباحثات بخشی از بازنگری کلی سیاست آمریکا در قبال ایران است که دولت اوباما مایل است آنرا ظرف ماه جاری به اتمام برساند.
طرف های حاضر می گویند گشایش در تماس های رسمی دیپلماتیک می تواند به بحث دربارۀ مسائل حساسی نظیر برنامه هسته ای ایران و حمایت آن کشور ازگروه های ستیزه جوی حماس و حزب الله منتهی شود.
انتظار می رود اولین تماس مستقیم دولت اوباما با مقامات ایرانی، اواخر ماه جاری در جریان کنفرانس افغانستان تحت سرپرستی سازمان ملل صورت بگیرد. هیلاری کلینتون وزیر خارجه آمریکا و سایر مقامات آمریکائی می گویند تهران و واشنگتن می توانند در مواجهه با تجارت مواد مخدر افغانستان و تضعیف طالبان با یکدیگر همکاری کنند.
رابرت وود سخنگوی وزارت خارجه ایالات متحده از بیان جزئیات بازنگری در سیاست آن کشور در قبال ایران خودداری کرد.
آمریکا از زمان انقلاب اسلامی سال 1357، هرگونه تماس دیپلماتیک با تهران را شدیداً محدود کرده است. مقامات آمریکائی از گفتگو با مسؤولان ایرانی در کنفرانس ها، میهمانی ها و سایر مراسم منع شده اند، مگر آنکه معافیت خاصی در این خصوص اعمال شده باشد.
جورج بوش رئیس جمهور سابق آمریکا پس از حملات 11 سپتامبر، معافیت هائی را در این خصوص وضع کرد. آمریکا در پی سرنگونی طالبان، به دنبال جلب حمایت ایران از تشکیل یک دولت افغان بود. این همکاری به عنوان الگوی محتمل برای تماس های آینده مدنظر قرار داده شده است.
خط مشی های به کار رفته در بازنگری سیاست ها، با کسب نظر از تحلیلگران خارجی و دیپلمات های سایر کشورها همراه شده است. بر روی تلاش آمریکا برای آغاز گفتگو با ایران در پیش از زمان انتخابات خرداد ماه، علیرغم نگرانی از تقویت موضع محمود احمدی نژاد رئیس جمهور تندروی این کشور، اتفاق نظر حاصل شده است.
به گفته مقاماتی که در جلسه یاد شده حضور داشتند، دولت اوباما به سوی افتتاح یک دفتر حفاظت از منافع در تهران در آیندۀ نزدیک متمایل شده است. با این حال، مقامات آمریکائی و اروپائی می گویند چنین دفتری می تواند حساسیت گروه های مخالف بهبود رابطه با واشنگتن را برانگیزد.
برنامه ریزهای آمریکائی درمورد نحوه چیدمان و زمان بندی گفتگوها با ایران بر سر برنامه هسته ای به تأمل مشغول اند. آنها از این نگرانند که تهران در عین حال که در گفتگوها شرکت می کند، به تلاش برای پیشرفت برنامه هسته ای و توانمندی موشک های دور برد خود ادامه دهد.
یک دیپلمات غربی گفت: “شما باید این توانائی را داشته باشید که در یک زمان خاص بگوئید مذاکره تمام شد.“
مقامات اروپائی می گویند وضعیت نابسامان اقتصادی ایران می تواند تهران را به منظور کاستن از بار تحریم ها، به پای میز مذاکره بکشاند.
منبع: وال استریت ژورنال- 12 مارس