آیا خاتمی تقلب در انتخابات را رد کرده؟

محمدرضا یزدان پناه
محمدرضا یزدان پناه

» سکوت دفتر رئیس جمهور سابق

در حالیکه سایت های خبری وابسته به جناح حاکم اصولگرا مدعی شده اند که سیدمحمد خاتمی اخیرا تقلب در انتخابات ریاست جمهوری سال ۸۸ را رد کرده است، دفتر و شخص رئیس جمهور سابق کماکان در این باره سکوت کرده اند. این در حالی است که در سایت رسمی خاتمی اثری از سخنانی که سایت های مخالف وی، مدعی بیان آنها توسط او هستند وجود ندارد.

در خبری که در چند سایت اصولگرا منتشر شده، به نقل از رئیس جمهور سابق گفته شده که یک روز پس از انتخابات در دیداری با میرحسین موسوی به او گفته که در انتخابات “تقلب نشده” است.

همچنین به نقل از خاتمی گفته شده که او “مسئول عملکرد” موسوی و کروبی نیست و “انتخابات آزاد” را قبول ندارد.

بر اساس این گزارش ها، رئیس جمهور سابق گفته است: “من شنبه پس از انتخابات به دیدن میرحسین موسوی رفتم و به او گفتم ممکن است تخلفی در انتخابات صورت گرفته باشد اما تقلبی که رای تو را عوض کرده باشد، اتفاق نیفتاده است. من مطمئنم که شما رای نیاورده‌ای.”

سایت های فاطر، خبرآنلاین و مشرق که این اظهارات را به نقل از خاتمی منتشر کرده اند، بدون اشاره به مستندات خود درباره صحت خبر تنها نوشته اند که سخنان رئیس دولت اصلاحات در روز ۱۴ آبان منتشر شده است اما باشگاه خبرنگاران جوان، وابسته به معاونت سیاسی سازمان صداوسیما مدعی شده که او این اظهارات را “در آخرین دیدار خود با تعدادی از دانشجویان که در روز دوم آبان ۱۳۹۱ در حیاط دفتر کارش برگزار شد” بیان کرده است.

بر اساس این گزارش، محمد خاتمی به عنوان اصلی‌ترین حامی میرحسین موسوی درانتخابات سال ۱۳۸۸ در حالیکه قبل از برگزاری انتخابات از ضرورت تشکیل کمیته صیانت از آراء سخن می‌گفت، در روز جمعه ۲۲ خرداد هنگام انداختن رأی خود به صندوق، در یک موضع‌گیری تعجب‌برانگیز، سعی بر القای ادعای تقلب داشت.

در اخباری که سایت رسمی سید محمد خاتمی از دیدارهای اخیر وی منتشر کرده است، دیداری که باشگاه خبرنگاران جوان مدعی است روز دوم آبان با دانشجویان برگزار شده وجود ندارد.

آنچه در این سایت آمده حاکی از دیدار روز اول آبان رئیس جمهور سابق با معلمان و دیدار هفتم آبان او با تعدادی از فعالان سیاسی استان گلستان است که در آنها نیز اثری از سخنان مورد اشاره سایت های اصولگرا به چشم نمی خورد. با وجود این، سایت و دفتر رئیس جمهور سابق از تکذیب این اخبار تاکنون خودداری کرده اند.

 

خاتمی و تأکید بر مطالبات موسوی

 

انتشار این اظهارات منسوب به محمد خاتمی با تیتر “خاتمی پس از سه سال تقلب در انتخابات ۸۸ را رد کرد” و انتشار اظهاراتی به نقل از او علیه میرحسین موسوی و مهدی کروبی در حالی است که مواضع علنی و رسمی او پس از انتخابات مناقشه برانگیز ۸۸ در حمایت از معترضان به نتایج انتخابات بود و وی همواره حمایت خود از رهبران در حبس جنبش اعتراضی موسوم به جنبش سبز را اعلام کرده است.

رئیس جمهور سابق در نخستین موضع گیری خود درباره نتایج انتخابات دهم ریاست جمهوری که روز ۲۵ خرداد ابراز کرد، با رد نتایج اعلام شده، از اعتراضات مسالمت آمیز مردم حمایت کرد.

خاتمی در آن بیانیه، “مطالبات روشن” میرحسین موسوی را “خواست همگانی” اعلام و از ادامه اعتراضات و تظاهرات مردم حمایت کرد.

به گزارش سایت رسمی وی، او همان روز در سخنان جداگانه ای ضمن توصیه بر “تداوم حضور مدنی و آرام و متین و اعتراض منطقی” معترضان گفت: “صدها هزار نفر در مسیری که تنها در روزهای انقلاب و بزرگداشت انقلاب اسلامی چنین جمعیتی به خود دیده در حقیقت اعتراضی روشن و صریح است به آنچه که به عنوان نتیجه انتخابات اعلام شده است.”

رئیس دولت اصلاحات در آن هنگام برای نخستین بار پیشنهاد خود را برای تشکیل “یک هیات صاحب صلاحیت، بی طرف، شجاع و حقیقت یاب” برای بررسی “ماجرایی که بر انتخابات گذشت” عنوان کرد.

خاتمی گفت که این هیات نباید از افراد یا نهادهایی تشکیل شود که “خود در این ماجرا متهم هستند.”

خاتمی همچنین پس از تظاهرات خونین۳۰ خرداد که یک روز پس از اولین نماز جمعه آیت الله خامنه ای بعد از انتخابات صورت گرفت، نظام جمهوری اسلامی را به “مقابله نظامی” با اعتراضات صلح جویانه و آرام مردم متهم کرد و بر حق آنها در ادامه اعتراضات تاکید کرد.

او همچنین در اشاره ای مستقیم به خطبه های نماز جمعه آیت الله خامنه ای، انتساب “حرکت سالم” مردم به “بیگانگان” توسط رهبر جمهوری اسلامی را “اعمال سیاست های نادرست” دانست که سبب “دورتر شدن مردم از حکومت” می شود.

 

مجتبی واحدی: نگران نشویم

خاتمی روز هشت تیرماه نیز در دیدار با هیات منتخب کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس، با دفاع قاطعانه از مردم معترض، میرحسین موسوی، مهدی کروبی و اعتراضات انجام شده، خطاب به آنها گفت که “راه بازگرداندن اعتماد مردم بیان شده است، بروید تلاش کنید آن راهکار عملی شود.”

رئیس جمهور پیشین ایران با بیان اینکه “فضای امنیتی و نظامی کنونی نیز باید تغییر کند” بار دیگر بر تشکیل یک “هیات بی طرف” برای رسیدگی به مسائل انتخابات تاکید کرد.

او دو روز بعد نخستین چهره شاخص معترض به نتیجه انتخابات بود که از واژه “کودتا” برای توصیف شرایط پس از انتخابات استفاده کرد.

خاتمی در ۲۸ تیرماه نیز با دفاع از اظهارات هاشمی رفسنجانی در آخرین نماز جمعه او، پیشنهادات هاشمی را “حداقل هایی برای برون رفت از بحران” خواند.

خاتمی سپس گفت: “تنها راه حلی که در قانون اساسی هم پیش بینی شده، برگزاری همه پرسی برای کسب نظر مردم است تا اعتماد مردم نسبت به نظام ترمیم شود.”

بدین ترتیب او نخستین چهره شاخص معترضان به نتایج انتخابات بود که پیشنهاد برگزاری همه پرسی یا رفراندوم برای برون رفت از بحران را مطرح کرد.

مجتبی واحدی، سردبیر سابق روزنامه آفتاب یزد و مشاور پیشین مهدی کروبی در نوشته ای در سایت گویا نیوز، از منتقدان و مخالفان حکومت یا طرفداران جنبش سبز که به اظهارات و عملکرد اخیر خاتمی اعتراض دارند، خواسته تا “در زمینی که دروغگوترین و وقیح ترین سایت حکومتی طراحی کرده”، بازی نکنند.

واحدی با تأکید بر مواضع خود در انتقاد از محمد خاتمی در عین حال پرسیده که “چرا دوستان با یک خبر که منبع آن سایت دروغ پرداز امنیتی است اینگونه تحت تأثیر قرار می گیرند؟”

وی در پایان گفته است:” مگر تا کنون جنبش سبز و مبارزه با تقلب انتخاباتی از حمایت اقای خاتمی بر خوردار بوده که به فرض صحت صحبت های بالا، ما نگران شویم؟”