مهرنوش سلوکی کارگردان ایرانی الاصل تبعه فرانسه و ساکن مونترال، به اتهام تبلیغ علیه نظام، در ماه نوامیر در دادگاهی غیر علنی در ایران محاکمه می شود.
این کارگردان 38 ساله و تحصیلکرده دانشگاه کبک روز 17 نوامبر[26 آبان] محاکمه می شود. مردم و حتی اعضای خانواده اش، حق حضور در دادگاه را ندارند. او پس از مصاحبه با اعضای خانواده یکی از رهبران گروه های مخالف حکومت ایران، در تهران دستگیر شد و یک ماه در زندان اوین به سر برد.
سلوکی که در سال 2003 از فرانسه به کانادا مهاجرت کرد و توانسته بود از مقامات ایرانی برای ساختن فیلم مستند درباره وقایع بعد از جنگ ایران و عراق در ایران، مجوز بگیرد.
مهرنوش بعد از آزادی از زندان اجازه خروج از کشور را ندارد. مقامات ایرانی یادداشت ها و فیلم او را ضبط کرده اند. وی که پاسپورت فرانسوی دارد، درباره بازداشتش می گوید که این اقدام “بسیار عجیب” است، زیرا فیلمش هنوز کاملا ساخته نشده و هیچ تبلیغی برای آن نشده است.
سازمان عفو بین الملل و گزارشگران بدون مرز که مقرش در پاریس است، پرونده او را در اختیار گرفته اند و درباره وضعیت او دائما گزارش می دهند. گزارشگران بدون مرز می گوید که خانواده این فیلمساز در فرانسه خانه شان را گرو گذاشته اند تا وثیقه دخترشان را در ماه مارس پرداخت کنند. سلوکی بعد از گذراندن یک ماه در سلول انفرادی زندان بدنام اوین، بعد از اینکه خانواده اش وثیقه 116 هزار دلاری را پرداخت کردند، آزاد شد.
تحت فشار روانی
در گزارشی که در 21 ژوئیه در سایت گزارشگران بدون مرز منتشر شد، سلوکی گفته بود که از جلوگیری از خروجش از ایران، گیج شده است. او گفته بود: “پس چرا هنوز من را در ایران نگه داشته اند؟ آیا جرم من داشتن ملیت فرانسوی است؟ یا به این دلیل که در کانادا اقامت دارم؟ و یا به خاطر این است که من یک فیلمساز مستقل هستم؟”
دنیس مک کریدی، فیلمساز کانادایی که حرکتی را برای آزادی سلوکی سازماندهی می کند، می گوید که وی نومید است و تحت فشارهای روانی شدیدی قرار دارد.
مقامات ایرانی در سرکوب روزنامه نگاران، سابقه أی طولانی دارند. زهرا کاظمی، عکاس خبری ایرانی- کانادایی، در سال 2003 و درست سه هفته بعد ازاینکه به جرم عکاسی در بیرون از زندان اوین در جریان اعتراض های دانشجویی، در زندان فوت کرد.
منبع: شبکه سی بی سی کانادا 3 نوامبر