حقوق مادام‌العمر برای مقامات

نویسنده
نازنین کامدار

» مصوبه "ننگین و بی‌شرمانه" مجلس

نمایندگان مجلس اسلامی در واپسین ماه های نمایندگی خود، اقدام به تصویب استفساریه ای کردند که آنان و دیگر مقامات سیاسی و دولتی را تا ابد از درآمد بالای مدیریتی برخوردار می کند؛ مصوبه ای که یک سایت اصولگرا، آن را “ننگین و شرم آور” توصیف کرده است.

بنا بر گزارش خبرگزاری های داخلی، در متن این مصوبه آمده است: “چنانچه حقوق ثابت و فوق‌العاده مستمر روسای قوا، ‌معاون اول رییس‌جمهوری، نواب رییس مجلس، اعضای شورای نگهبان، وزرا، نمایندگان مجلس، معاونان رییس‌جمهوری، استانداران، سفرا و معاونان وزرا در مسئولیت جدید از ‌۸۰ درصد حقوق ثابت و فوق‌العاده مستمر آنان در پست قبلی کمتر باشد، به میزان مابه‌التفاوت آن تا ‌۸۰ درصد، تفاوت تطبیق دریافت کنند”.

تصویب این استفساریه با رای 122 رای موافق و تنها 16 رای مخالف، اتفاق افتاده و سایت شفاف نیوز در تفسیر آن نوشته است: “بنا بر این طرح که از سوی کمیسیون اجتماعی ارائه شد و به تصویب نمایندگان مردم! نیز رسید، بندی از قانون مدیریت خدمات کشوری اصلاح شد و به بازنشستگان نیز تعمیم یافت. به گفته سخنگوی کمیسیون اجتماعی بر اساس این اصلاحیه، کسانی که حداقل دو سال در پستهای سیاسی باشند، در صورتی که از این پست‌ها برکنار شده یا کناره گیری کنند، در صورتی که به سمت پایین‌تر منصوب شوند و حقوقشان کمتر از ۸۰ درصد قبل باشد، باید ما به التفاوت حقوق به آن‌ها پرداخت شود، به گونه ای که از ۸۰ درصد فوق العاده پرداخت حقوق برخوردار شوند! نمایندگان مجلس نه تنها این طرح را تصویب کردند بلکه تعمیمش به بازنشستگان این مناصب را نیز تصویب کردند تا خیال دولتی‌ها از بابت حقوق راحت باشد! جالب‌تر اینجاست که چون این مصوبه مشمول زمان پس از لازم الاجرا شدن قانون مدیریت خدمات کشوری می‌شود، از آنجا که این قانون در دولت نهم تصویب شده است، شامل مدیران و مسئولان سیاسی دولتهای قبل نمی‌شود و تنها برای مدیران زحمتکش دولت نهم و دهم قابل اجراست! “

این استفساریه که با پاسخ مثبت شورای نگهبان به تصویب رسید با مخالفت های محدودی در زمان تصویب همراه شد و در یک مورد، محسن کوهکن هم که به گفته برخی خبرنگاران پارلمانی خود رای “ممتنع” به این مصوبه داده، گفت: “اجازه دهید که فقط یک بار حقوق این افراد با هم ترازان شان تطبیق داده شود، نه اینکه همواره این روال ادامه یابد و دولت مکلف به پرداخت حقوق به کسانی باشد که فقط دو سال مدیر بوده اند! “

وی افزود: “با این مصوبه در ذهن مردم متهم می‌شویم که داریم برای خودمان حقوق مادام العمر تصویب می‌کنیم”.

مهرداد لاهوتی نماینده لنگرود در مخالفت با پیشنهاد کوهکن گفته است: “وقتی کسی ۱۰-۱۵ سال وزیر بوده اما الان او را یک کار‌شناس عادی کرده اند، باید بتواند از ترفیع حقوقی برخوردار باشد و تفاوت تطبیق در حقوقش رعایت شود”.

به نوشته ایلنا، حسن کامران نماینده اصفهان هم که می‌گفته “مقامات به برکت خون شهدا به سمتی رسیدند”، افزوده است: “چرا وقتی چاق شد باید باز هم به او برسیم؟ آدم چاق، درد مردم فقیر را می‌فهمد؟ چرا مقامات را باید تاقچه بالا سر بگذاریم؟ این کار خلاف روحیه غدیری است که حضرت علی شب به فقرا کمک می‌کرد و روز هم کار می‌کرد.به کوهکن نمی‌آمد که چنین پیشنهادی بدهد! ما نباید هر چه از انقلاب جلو‌تر می‌رویم، روحیه اشرافی‌گری را ترویج کنیم. خداوکیلی مگر برخی از این مقامات، سرجای خودشان نشسته اند؟ فلانی باجناق و پسرخاله اش را می‌آورد و بعد هم با حقوق مدیریتی بازنشسته شود؟ مقامات از امام یاد بگیرند که سیب زمینی می‌خوردند”.

تصویب این استفساریه با واکنش و انتقاد شدید برخی از سایت های داخلی مواجه شده و از جمله “شفاف نیوز” درباره آن چنین نوشته است: “دولت نهم و دهم همواره مدعی بوده است که مدیران دولتی تنها به قصد خدمت به مردم میز مدیریتی را اشغال کرده‌اند و تنها هدف آن‌ها خدمت بی‌ریا به مردم است، حال سئوال این است که آیا حقوق مادام العمر با این ادعا همخوانی دارد؟ آیا همواره در طول این سال‌ها به مبارزه با اشرافی‌گری تاکید نشده است؟ آیا این عادلانه است که یک فرد به قول آقای نماینده دولت! ۱۰ تا ۱۵ سال در یک پست مدیریتی فعالیت کند و از حقوق و مزایای آن هم استفاده کند و بعد از پایان مدیریت، در مقام کار‌شناس بودن کسر شانش باشد و حقوق مادام العمر دریافت کند، در حالی که در‌‌ همان زمان مدیریت ایشان، افرادی با شایستگی بیشتر و یا اطلاعات بیشتر بوده‌اند که این شانس را نداشته‌اند که یک مدیر بلند پایه دولتی باشند و باید در اندازه یک کارمند ساده و نه حتی کار‌شناس باقی بمانند؟ آیا عادلانه است که کارمندی بعد از 25 تا 30 سال تلاش مداوم حقوق ناچیز بازنشستگی دریافت کند اما مدیری با دو سال فعالیت که بر اثر عدم کفایت برکنار شده، مادام العمر حقوق مدیریتی بگیرد؟ باید از آقایان نماینده که به همت مردم در جایگاه نمایندگی نشسته‌اند پرسید، آیا وظیفه یک مدیر جز خدمت به مردم است که حالا باید بعداز تحویل دادن پست، برای دوران مدیریتش حقی طلب شود و حقوقی از بیت المال دریافت کند؟ با وجود وضع بد اقتصادی بسیاری از مردم و هزینه‌های سرسام آور زندگی آیا بهتر نیست بودجه مملکت در راه بهبود وضعیت اقتصادی صرف شود تا آسوده بودن مدیرانی که به گواه وضعیت اقتصادی و حتی سیاسی کشور، کارنامه چندان درخشانی از خود به جای نگذاشته‌اند و حتی توسط خود دولت برکنار شده‌اند؟! باید دید نمایندگان مردم که این روز‌ها لقب وکیل الدوله برایشان بسیار اندازه‌تر است، در این خصوص چه توضیحی برای افکار عمومی خواهند داشت؟!”

سایت عصر ایران نیز با “ننگین و بی شرمانه ” توصیف کردن این مصوبه در گزارشی با عنوان “ مجلسی‌ها! روی‌تان می‌شود این مصوبه را برای مردم تعریف کنید؟” می نویسد: “کدام یک از شما نماینده‌ها جرأت دارد و اساساً روی‌تان می‌شود که حوزه انتخابیه‌تان بروید و به مردم بگویید که چنین چیزی را تصویب کرده‌اید؟ مخصوصاً که در ماه‌های منتهی به انتخابات هم هستیم و حضرات بیش از پیش به خدمت مردم شرفیاب خواهید شد! همین که نمی‌توانید این مصوبه را برای مردم تعریف کنید، برای اثبات ضدمردمی بودنش کافی است. مگر شما مثلاً وکیل مردم نیستید و نباید مطالبات آن‌ها را پیگیری کنید؟ در کل این ۷۵ میلیون ایرانی چندنفرشان این مطالبه را داشته‌اند که بروید و برای سیاستمداران حقوق مادام العمر تصویب کنید؟ مردم چقدر باید از دست شما اعصاب‌شان خرد شود؟ آیا جز این است که این مصوبه را برای فردای خودتان تصویب کرده‌اید؟ بله! درست است که در مصوبه آورده‌اید مدیران سیاسی دولتی از این موهبت برخوردار می‌شوند ولی مگر غیر از این است که اکثر شما نماینده‌ها بعد از دوران نمایندگی وارد مناصب مدیریتی دولتی می‌شوید؟ از معاون رئیس‌جمهور گرفته تا وزیر و معاون وزیر و استاندار می‌شوید و ۲ سال که در این سمت‌ها بودید، تا دم مرگ از کیسه مردم حق و حقوق(!) آن ۲ سالی را بر می‌دارید که در همان ۲ سال هم دستمزدش را گرفته‌اید! بی‌دلیل نیست که فقط ۱۶ نفرتان به این موضوع رأی منفی داده‌اید. مصوبه نان و آبداری است؛ مبارک‌تان باشد ولی بدانید چیزی هم به اسم حلال و حرام و قبر و قیامت وجود دارد و باید ریال به ریال این پول‌ها را به ده‌ها میلیون صاحب حق، بر سر پل صراط جواب پس بدهید”.

عصر ایران در این گزارش افزوده است: “اگر روز انتخابات،‌ شرکت مردم در پای صندوق‌های رأی آن طوری که باید نباشد،‌ یکی از دلایلش خود شماها هستید که با این کارهای‌تان مردم را از جایی که قرار بود “خانه ملت” باشد، ناامید می‌کنید. مردم منت گذاشته و به شما اعتماد کرده و رأی داده‌اند که بروید مجلس و مشکلات‌شان را حل کنید ولی وقتی می‌بینند که این قبیل مصوبات شرم‌آور، ننگین و ضدمردمی از مجلس بیرون می‌آید دیگر چه امیدی می‌توانند داشته باشند؟ بنابراین هرچه زودتر خطای خود را جبران کنید و این مصوبه ننگین را از دامن مجلس بزدایید. و در پایان از شورای نگهبان انتظار می‌رود این آپارتاید را مردود اعلام کند چه آن که به دلیل تبعیض‌آمیز بودن و ماهیت ناعادلانه‌اش هم با اسلام مخالف است و هم با قانون اساسی و هم خراشنده وجدان عمومی جامعه است. برای جمهوری اسلامی که مسوولانش راست می‌روند و چپ می‌آیند خود را نوکر و خدمتگزار مردم معرفی می‌کنند زشت است که مدیران سیاسی‌اش با ۲ سال صاحب منصبی مادام‌العمر به بیت‌المال وصل شوند. واقعاً این بود آرمان‌های ما؟”