البرز محمودی
در حالیکه فشار شدید دولت بر دانشجویان هر روز صورت تازه ای می یابد، آیت الله مصباح یزدی، که برخی از او به عنوان “پدر معنوی دولت” یاد می کنند، در جدیدترین اظهار نظر، گفت: دانشجویان “به جزبدگویی به نظام و بعضا اسلام” چیزی یاد نمی گیرند. سایت “ادوار نیوز” این سخنان را “حمله به دانشجویان” و “انتقاد شدید” ارزیابی کرده و آن را ادامه زمینه سازی برای “انقلاب فرهنگی دوم” دانسته است.
مرکز خبر حوزه علمیه قم با انعکاس دیدار اعضای شورای مرکزی کمیته امداد امام خمینی با آیت الله مصباح یزدی، رییس موسسه آموزشی پژوهشی امام خمینی همچنین به نقل از وی آورده است: “نسل آینده در معرض خطر است که نه آداب قدیمی و سنتی و نه ارزشهای اسلامی بر تربیت آنها حاکم است و با این فرهنگ غربی و تلویزیون و دروس دانشگاهی تربیت شدند و در کلاس دانشجویان غیر از بدگویی به نظام و بعضا به اسلام چیز دیگری یاد نمیگیرند.“
مصباح یزدی همچنین توصیه کرده است: “مسئولان باید مهارتهای لازم را کسب کرده و دلسوزانه روش بهتری را یاد گرفته و آن را تجربه و ارزشیابی کنند و شرایط فرهنگی، بینالمللی کشور را بر اساس علمی بررسی نمایند .باید سعی کنیم این نسل جوان را تقویت کرده و در تربیت دینی آنها نقش داشته باشیم. برای کیفیت تعلیم و تربیت نونهالان و جوانان از روشهای علمی و از ارزشهای اسلامی استفاده شود که اگر این دو با هم نباشند تضاد ایجاد خواهد شد.“
سایت ادوارنیوز در حاشیه انعکاس سخنان مصباح یزدی، نوشته است: “سخنان مصباح در حالی مطرح می شود که دولت نهم از ابتدای فعالیت خود محدودیتهای شدیدی را به دانشگاه اعمال کرده است. بازنشستگی اساتید و اخراج آنان و همچنین تلاش برای خارج نگاه داشتن دانشجویان منتقد از دانشگاه و سرانجام به زندان افکندن دانشجویان از مواردی بوده است که در سالهای اخیر، سیاست غالب دولت در دانشگاه بوده است.“
به نوشته این سایت “انتقاد به محتوای دروس دانشگاهی و آنچه در کلاسهای درس بیان می شود نشان از نارضایتی پدر معنوی دولت از وضعیت دروس دانشگاهی دارد، مسئله ای که بارها تحت عنوان انقلاب فرهنگی دوم در رسانه ها مطرح شده است.“
فشار شدید بر دانشجویان
مصباح یزدی در شرایطی از دانشجویان انتقاد کرده که برخورد با دانشجویان شدت یافته است. در هفته گذشته علاوه بر تایید حکم زندان سه دانشجوی بازداشتی دانشگاه امیرکبیر، و انتشار اخبار مربوط به شکنجه های روحی و جسمی دانشجویان چپ، دانشگاه های کشور نیز روزهای پرتنشی را گذراندند. دانشکده خبر از همین جمله بود که بر اثر سیاست های رئیس کم سن و سال و افراطی آن روزهای دشواری را تجربه می کند. احمدزاده کرمانی، که دارای مدرک کارشناسی ارشد از دانشگاه امام صادق(ع) و دانشجوی مقطع دکترا در دانشگاه آزاد است، در ترم جاری چهرههای افراطی اصولگرا را به عنوان استاد به این دانشکده آورده که با اعتراض دانشجویان روبرو شده است. در ترم جاری “حسن بیادی”، دبیرکل آبادگران جوان و از چهرههای نزدیک به رییسجمهور و همچنین “فاطمه رجبی” همسر غلامحسین الهام که وبسایتش حتی در بین اصولگرایان نیز به عنوان وبسایتی توهینآمیز و فحشنامه شناخته میشود، در این دانشکده به کار تدریس گماشته شده اند.این در حالیاست که چندی قبل انتصاب “عباس سلیمینمین”، رییس موسسه پژوهش تاریخ انقلاب به عنوان استاد درس “فرهنگ و ادبیات ایران” در دانشکده خبر، با اعتراض گسترده دانشجویان و خودداری آنان از حضور در کلاسهای درس و در نهایت تغییر سلیمی نمین منتهی شده بود.گفته می شود احمدزاده کرمانی قصد دارد، برای ترم آینده “روحالله حسینیان”، رییس مرکز اسناد انقلاب اسلامی و مشاور امنیتی احمدینژاد را به عنوان استاد به دانشکده بیاورد که تعدادی از دانشجویان از هماکنون تصمیم گرفتهاند حتی از ورود این فرد به دانشگاه نیز جلوگیری کنند.احمدزاده همچنین “علیرضا ذاکر اصفهانی”، رییس مرکز مطالعات استراتژیک ریاستجمهوری را که اطلاعات و سابقه کاری در زمینه خبر ندارد، به عنوان مدیر گروه خبرنگاری دانشکده خبر و “وحید یامینپور”، سردبیر نشریه مرکز مطالعات ریاستجمهوری و همکلاسی خود در دانشگاه امام صادق (ع) را به سمت معاونت جدید پژوهشی این دانشکده منصوب کرده است.
همچنین بنابر نوشته خبرنامه امیر کبیر، دانشجویان دانشگاه بوعلی سینا در همدان نیز چهارشنبه گذشته در اعتراض به وضعیت نامطلوب غذا و مشکلات سلف سرویس در صحن دانشگاه تجمع کردند.دانشجویان با امتناع از خوردن غذا و چیدن سینی های غذای خود از درب سلف تا درب خوابگاه مرکزی پسران، اعتراض خودرا به این وضعیت نشان دادند، که پس از آن به منظور بررسی خواسته های دانشجویان تعدادی از مسئولین دانشگاه برای پاسخگویی حاضر شدند.
همچنین از اردبیل خبر می رسد فشار بر دانشجویان در این شهر زیاد شده است. یک ماه مانده به دومین سالگرد ”اعتراضات خرداد ۱۳۸۵ آذربایجان”، کنترل و فشارها جهت جلوگیری از تظاهراتهای اعتراض آمیزی که قرار است امسال نیز در تمام شهرهای آذربایجان صورت بگیرد از طرف ارگان های اطلاعاتی و امنیتی بیشتر شده است.همانند دیگر شهرهای آذربایجان در شهر اردبیل نیز روز به روز شاهد برخوردهای ماموران امنیتی با فعالان سیاسی، فرهنگی و حقوق بشری هستیم.موج سرکوب نویسندگان و فعالان سیاسی، اجتماعی این شهر روز به روز ابعاد و شکل های گوناگونی به خود میگیرد. بازداشت های خودسرانه و احضار به دادگاه ها، امری روزمره شده است. تهدید و ارعاب مستقیم و غیر مستقیم هم به ابزاری معمول بدل گشته است.
در جریان سفر هیات دولت به قم نیز خبرها حکایت از اعتراض دانشجویان به زاهدی، وزیر علوم داشت. به نوشته امیرکبیر، “زاهدی وزیر علوم که به همراه احمدی نژاد به سفر استانی رفته بود در دانشگاه قم حاضر شده و پس از جلساتی با مدیران و «برخی» از دانشجویانی که از قبل انتخاب شده بودند، بدون برگزاری جلسه عمومی با دانشجویان، قصد خروج از دانشگاه را داشت که دانشجویان قم با اعتراض به وی خواستار پاسخگویی زاهدی به مشکلاتشان شدند”.
در همین حال دیروز خبرگزاری ها از خودکشی یک دانشجوی دکترا دانشگاه بهشتی خبردادند. سایت “تابناک” در تشریح این خودکشی نوشته است:“آقای کشاورز، دانشجوی 35 ساله مقطع دکترای شیمی دانشگاه شهید بهشتی بود.متأسفانه به دلیل مشکلات مالی، ایشان توانایی تهیه رساله دکترای خود را نداشت و هنگامی که استاد وی این مطلب را میشنود، در جمع دانشجویان از او میپرسد که برای چه زنده مانده و او که تهدید به خودکشی میکند، در کمال ناباوری و در جلوی چشم همکلاسیان با خوردن سیانور خود را کشت.تأسفبارتر آنکه امروز، شنبه 31 فروردین، هیچ واکنشی از طرف دانشجویان دانشکده علوم رخ نداد. تنها عمل دانشجویان، تهیه نامهای انتقادی از طرف جمعی از دانشجویان دکترای دانشگاه شهید بهشتی بود که در خوابگاه نصب شد.”
از جمله دیگر برخوردهای اخیربا دانشجویان هم صدور محرومیت از تحصیل برای “حمیدرضا امیرخانی” دانشجوی دانشگاه فردوسی مشهد و همچنین بی خبری از وضعیت “رضا اسدزاده” یک فعال دانشجویی است که در بازداشت به سر می برد.