ناو های آمریکا در خلیج فارس خواهند ماند

نویسنده

» گزارش ساوت لیک تریبون درباره پاسخ دولت اوباما به ایران

دولت اوباما روز پنجشنبه، بی اعتنا به هشدار های ایران درمورد خارج کردن ناو ها از خلیج فارس، این اقدام را در نتیجه تحریم های اقتصادی آمریکایی تلقی کرد.

ایران سال میلادی را با دشمنی آغاز کرده است. رئیس ستاد مشترک ارتش ایران گفت که کشتی های آمریکایی نباید در خلیج فارس، یکی از راه های آبی استراتژیک که نفت خاورمیانه ای آنجا صادر می شود، بمانند.

جمهوری اسلامی همچنین تهدید به بستن تنگه هرمز، راه کلیدی برای نفتکش ها کرده است که این اقدام در پاسخ به تحریم های جدید آمریکا در مورد برنامه های اتمی ایران است. تهدید عبدالله صالحی، فرمانده ایرانی درباره خلیج فارس درست سه روز بعد از اینکه پرزیدنت اوباما قانون تحریم بانک مرکزی ایران را امضا کرد، منتشر شد.

سخنگوی کاخ سفید گفت که این تهدید های توخالی هیچ تاثیری در تحرکات نظامی آمریکا، ندارد.

جی کارنی، مسئول بخش مطبوعات کاخ سفید گفت: “این آخرین تهدید ایران است و تایید می کند که ایران به دلیل شکست در انجام وظایفش در قبال جوامع بین المللی، تحت فشار شدیدی است.”

کارنی افزود: “ایران منزوی شده است و تلاش می کند توجه ها را از روی رفتار ها و مشکلات داخلی اش به جای دیگری معطوف کند.”

صالحی بطور مشخص از کشتی بخصوصی صحبت نکرده است اما ناوگان پنجم آمریکا اعلام کرده است که ناو هواپیمابر یواس اس جان سی استنیس و یک کشتی دیگر، بعد از رفتن به بند جبل علی در دوبی، عازم تنگه هرمز شده اند.

ایران که مانور ده روزه اش سه شنبه به پایان رسید، لحن متخاصم خود را ترک نکرده است اما تحریم های بین المللی باعث شده است که ارزش ریال در مقابل دلار در روزهای اخیر بشدت کاهش پیدا کند.

جورج لیتل، سخنگوی پنتاگون گفت که مانور دریایی در خلیج فارس طبق قوانین بین المللی باید مورد توافق کشورهای حاضر قرار بگیرد و حمل و نقل دریایی را تضمین کند.

لیتل در بیانیه ای نوشت: “آمریکا همچون دهه های گذشته به حضور نظامی خود در خلیج فارس ادامه خواهد داد. این مطابق با تعهد دراز مدت ما مبنی بر حفظ ثبات و امنیت منطقه است.”

ناوگان پنجم آمریکا که مقر آن در بحرین است، بعنوان نیروی توازن قوا در مقابل حضور گسترده نظامی ایران در خلیج فارس است. متحدان آمریکا، فرانسه و انگلستان نیز کشتی های جنگی در منطقه دارند و متحدان عرب ماند عربستان و امارات متحده عربی، هفته گذشته قرارداد خرید اسلحه با آمریکا امضا کردند.

به نظر می رسد که خطر رویارویی نظامی افزایش پیدا کرده است. اگر ایران به تولید بمب اتمی نزدیک تر شود، ممکن است که اسرائیل دست به حمله پیشگیرانه بزند و برای جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح اتمی، تاسیسات اتمی این کشور را دنبال کند.

آمریکا و برخی از کشور های اروپایی ممکن است همکاری کنند یا بطور مجزا دخالت نظامی بکنند. غرب از این می ترسد که ایران اتمی نه تنها موجب بی ثباتی در اسرائیل می شود بلکه به بی ثباتی در جهان عرب نیز دامن می زند. ایران هر نوع تلاش برای تولید سلاح اتمی را انکار می کند اما غنی سازی اورانیوم را حق خود می داند و می گوید که از اورانیوم غنی شده برای برنامه های تولید انرژی استفاده می کند.

 در حال حاضر، دولت اوباما گفته است که همه گزینه ها همچنان مطرح است. و هنوز مشخص نیست ایران با دستیابی به سلاح اتمی چقدر فاصله دارد، اگرچه گزارش های اخیر آژانس بین المللی انرژی هسته ای نشان می دهد که تنها هدف ایران از آزمایش های اتمی اش، توسعه برنامه ساخت سلاح اتمی است. این نشانه بزرگی است در مورد اینکه ایران در تلاش است که به سلاح اتمی برسد، با اینحال ایران می گوید که فعالیت های اتمی اش صرفا صلح آمیز است.

آقای لیتل در مورد اینکه آیا آمریکا قصد دارد در پاسخ به ایران که تهدید کرده است تنگه هرمز را خواهد بست، ناو های بیشتری به خلیج فارس روانه کند، پاسخ مستقیم نداد.

وی گفت: “هیچ کس در دولت به دنبال رویارویی در تنگه هرمز نیست. مهم این است که از تنش موجود کاسته شود.”

روز دوشنبه آزمایش موشک زمین به زمین در جریان مانور ایران در خلیج فارس باعث شد که فرمانده نیروی دریایی ایران رجز خوانی کند و بگوید تنگه هرمز کاملا در اختیار ایران است.

آقای لیتل گفت آمریکا بسته شدن تنگه هرمز را بر نمی تابد و ویکتوریا نولند، سخنگوی وزارت امور خارجه گفت که آمریکا از حق کشتیرانی آزاد، دفاع خواهد کرد.

نولند در مورد اینکه ایران گفته است آماده گفتگو بر سر مسائل اتمی اش است، گفت که آمریکا و متحدانش در اروپا و سایر نقاط جهان مشخصا گفته اند که ایران بر اساس پیش شرط هایی که در ماه سپتامبر توسط مجامع بین المللی تعیین شده است، فرصت این را خواهد داشت که بر سر میز مذاکرات باز گردد. اما ایران هنوز پاسخی نداده است.

نولند گفت: “ایران می داند که ما چه انتظاری داریم. آنها باید به مجامع بین المللی تعهد بدهند و باید خود را آماده کنند تا به راه حل های سازنده و قابل دسترسی برسیم تا اعتماد این مجامع را در مورد اینکه برنامه های اتمی شان صلح آمیزاست، بار دیگر بدست آوردند.”

در عین حال تحریم های آمریکا علیه ایران ادامه دارد. نولند گفت این تحریم ها شدید ترین تحریم ها هستند. وی در ادامه افزود: “ما تلاش می کنیم تا به کار خود ادامه بدهیم. آنچه کمتر اهمیت دارد این است که تحریم های بیشتری اعمال شود و آنچه اهمیت دارد این است که این تحریم ها توسط کشور های دیگر، اجرا شود.”

منبع: ساوت لیک تریبون، 6 ژانویه