یاسمین منطقی
رادیوهای دویچه وله و بی بی سی روز اول فوریه خبر دادند که در جریان مذاکرات پارلمان اروپا در روزهای چهارشنبه و پنجشنبهی گذشته (۳۰ و ۳۱ ژانویه) اعلام شده که پارلمان اروپا تصمیم دارد یک شبکهی تلویزیونی به زبان فارسی ایجاد کند.
به گزارش این رادیو خانم “بنیتا فررو والدنر”، کمیسر روابط خارجی پارلمان اروپا با استقبال از تصمیم پارلمان برای راهاندازی تلویزیون فارسیزبان گفته است: “این کانال فارسیزبان با تولید و پخش برنامههای فارسی از منظر اروپایی، میتواند نقش مهمی در بهبود درک متقابل میان ما و ایرانیان ایفا کند”.
خبرگزاری رسمی جمهوری اسلامی ایرنا نیز با تائید این خبر اعلام کرد که پیش از تصویب این تصمیم نیز کمیسر روابط خارجی اتحادیه اروپا از اختصاص بودجهای توسط پارلمان اروپا برای تاسیس یک تلویزیون فارسی زبان استقبال کرده بوده بود.
دو سال پیش مهدی کروبی دبیر کل حزب اعتماد ملی پس ازانتخابات ریاست جمهوری سال 84 اعلام کرد که تلویزیونی به فارسی راه اندازی خواهد کرد.وی مسئولیت تاسیس چنین تلویزیونی را بر عهده گرفت و بهروز افخمی را به عنوان نیز مدیر شبکه تلویزیونی “صبا” معرفی کرد.
کروبی و همفکرانش تلاش کردند تا با ثبت و تعیین دفتر مرکزی این تلویزیون در دوبی راه جاره ای برای رد شدن از قانون انحصار رادیو و تلویزیون بیابد اما این تلویزیون که قرار بود از شب یلدای سال 84 پخش برنامه های خود را آغاز کند، با مخالفت علی لاریجانی دبیر وقت شورای عالی امنیت ملی مواجه و متوقف شد.
پیش از آن، پارلمان هلند به پیشنهاد فرح کریمی نماینده حزب سبز هلند و فان بالن از حزب لیبرال طرحی را از تصویب پارلمان هلند گذراند که براساس آن این کشور بودجه ای را برای راه اندازی یک شبکه تلویزیونی اختصاص می داد؛ تلویزیونی که قرار بود با همکاری روزنامه نگاران ایرانی که اخیرا ایران را ترک کرده بودند راه اندازی شود. راه اندازی این تلویزیون اما پس از مقاومت حکومت ایران سرانجام متوقف شد.
گذشته از تلاش های نافرجام فوق، طی سال های اخیر اما تلویزیون های فارسی جدیدی نیز فعالیت خود را آغاز کرده یا در حال آغاز به کار هستند. اولین کشور در این زمینه امریکا ست که از سال 2003 پخش برنامه ماهواره ای فارسی را با نام تلویزیون صدای امریکا را آغاز کرد. این شبکه تلویزیونی در 4 سال گذشته پس از تصویب بودجه 75 میلیون دلاری که شهرتی بسیار یافته، گسترش بیشتری یافت و روزانه چندین ساعت برنامه به فارسی پخش می کند.
دیگر تلویزیون فارسی که خبر راه اندازی قریب الوقوع آن طی یک سال و نیم گذشته مورد توجه قرار گرفته راه اندازی تلویزیون فارسی از شوی شبکه جهانی بی بی سی انگلیس است. نایچل چپمن مدیر سرویس جهانی بی بی سی در مهر 85 اعلام کرد “در درجه اول به این علت که تقاضا برای این تلویزیون وجود دارد، ما بررسی های گسترده ای در این باره در ایران انجام داده ایم و می دانیم که شمار قابل توجهی از مردم ایران دارای دیش یا آنتن ماهواره اند و به اخبار و مسائل سیاسی روز علاقمندند، می خواهند سرویس جهانی بی بی سی چنین امکاناتی عرضه کند”. وی گفته با اشاره به سابقه 65 ساله بی بی سی در پخش برنامه رادیویی فارسی گفته بود “شمار شنوندگان این برنامه قابل توجه است و تقاضا برای رسانه ای جدید وجود دارد ولی واقعیت این است که اگر قرار باشد این رسانه تأثیر زیاد داشته باشد لازم است تلویزیون نیز در کنار آن قرار داشته باشد، به همین جهت است که امروز تصمیم گرفتیم قصد به راه انداختن تلویزیون فارسی را اعلام کنیم”. بی بی سی اعلام کرده که این تلویزیون از اوایل سال 2008 آغاز به کار می کند.
در 5 دی ماه نیز خبرگزاری صدا و سیمای جمهوری اسلامی خبر داده بود که ترکیه نیز در صدد راه اندازی کانال تلویزیونی جدیدی به زبان های فارسی است.این خبرگزاری نوشته بود که این تلویزیون به دستوررجب طیب اردوغان نخست وزیر ترکیه و با “هدف از تاسیس این تلویزیونی تقویت روابط اقتصادی و فرهنگی با کشورهای همسایه و منطقه” راه اندازی خواهد شد.پ خش موزیک، برنامه فرهنگی و اخبار بخش اصلی این تلویزیون اعلام شده است.
خبر مربوط به تلویزیون فارسی پارلمان اروپا در حالی انتشار یافته که مجلس شورای اسلامی سه شنبه گذشته با اختصاص 250 میلیون دلار برای خرید ماهواره اختصاصی و پرتاب آن موافقت کرده بود.