چند هفته پس از سخنان برخی اصولگرایان پیرامون عدم امکان حضور مجدد احمدینژاد در انتخابات ریاستجمهوری٬ یک عضو جامعه روحانیت مبارز هم گفته است که رییس دولت پیشین دیگر نمیتواند به عرصه سیاسی بازگردد٬ زیرا مردم از او رویگردان شدهاند؛ سخنی که برخی ناظران سیاسی، آن را “اعتراف دیرهنگام اصولگرایان” ارزیابی می کنند.
جعفر شجونی٬ از اعضای جامعه روحانیت مبارز٬ در گفتوگویی با خبرگزاری آریا٬ گفته است که “احمدی نژاد دیگر نمیتواند به عرصه سیاسی کشور بازگردد”٬ چرا که “عملکرد ایشان در ۴ سال آخر به گونه ای بود که اوضاع او را واژگون کرد”.
به گفته شجونی در حال حاضر “اصولگرایان به هیچ وجه به احمدینژاد رای نمیدهند” و به عقیده وی “احمدینژاد دیگر اقبال عمومی ندارد و مردم او را قبول ندارند زیرا احمدی نژاد انتقام جویی میکرد٬ عملکرد او بیحرمتی به دولت خودش بود”.
شجونی گفته است که برخی اقدامات احمدینژاد نظیر برکناری مرضیه وحید دستجردی و منوچهر متکی باعث “عصبانی شدن تمام ملت” شد و این کارها فقط “انتقامجویی” بود.
سخنان شجونی چند هفته پس از اظهارنظر حسین فدایی بیان میشود که در گفتوگویی با خبرگزاری فارس با اشاره به انتشار برخی اخبار مبنی بر تلاش احمدینژاد و حامیانش برای حضور در انتخابات مجلس - برای کسب پست ریاست - و یا حتی حضور در انتخابات دوازدهم ریاستجمهوری٬ گفته بود: “نه احمدینژاد و نه فتنه و یا هر جریانی که از گفتمان انقلاب اسلامی فاصله گرفت نمی توانند در معرض رای مردم قرار گیرند”.
این سخن اکنون به صورتی دیگر از سوی شجونی هم تکرار شده است؛ آن هم در حالی که برخی حامیان محمود احمدینژاد در شبکههای اجتماعی٬ کمپینی برای حمایت از حضور وی در انتخابات ریاستجمهوری سال ۹۶ راهاندازی کردهاند.
از سوی دیگر وبسایت دولت بهار٬ حامی احمدینژاد٬ اقدام به انتشار گزارش عملکرد هشت ساله محمود احمدینژاد کرده است. به نوشته این سایت٬ گزارش عملکرد دولت احمدینژاد در دیدار دولت وی با ایتالله خامنهای٬ به او داده شده بود و اکنون با نام مهرگان٬ به شکل عمومی منتشر شده است.
ماه پیش خبری منتشر شده بود که براساس آن عضویت احمدینژاد در جمعیت ایثارگران - که فدایی دبیرکل آن است - لغوشده: “احمدینژاد پس از ریاست جمهوری دوره نهم، دو جلسه بیشتر در این تشکل شرکت نکرد و در دوره دوم نیز در هیچ جلسهای حضور نیافت و از این رو عملاً لغو عضویت شد که باتوجه به حضور وی در کسوت ریاستجمهوری این موضوع به صورت رسمی اعلام نشده بود”.
جمعیت ایثارگران در دور اول انتخابات ریاستجمهوری سال ۸۴ از باقر قالیباف و در دور دوم ازمحمود احمدینژاد حمایت کرده بود. با این حال اعضای آن در فاصله سالهای ۸۸ تا ۹۲ به منتقد احمدینژاد تبدیل شدند.
به نظر میرسد اشاره فدایی به تصمیمی غیرعلنی در سطح مقامهای جمهوریاسلامی باشد که احمدینژاد به دلیل “فاصله گرفتن از گفتمان انقلاب اسلامی” در انتخابات ردصلاحیت خواهد شد. پیش از این و در انتخابات یازدهم ریاستجمهوری٬ اسفندیار رحیممشایی٬ از نزدیکان احمدینژاد٬ نیز توسط شورای نگهبان ردصلاحیت شده و امکان حضور در انتخابات را پیدا نکرده بود.
ماه گذشته مجتبی ذوالنور٬ مشاور نماینده ولیفقیه در سپاه پاسداران٬ گفته بود: “من تفکرات آقای احمدی نژاد را تائید نمیکنم… مشایی اصل نیست. اصل خود آقای احمدی نژاد است”.
سخنان فدایی درباره عدم امکان حضور احمدینژاد در انتخابات آتی٬ در حالی صورت میگیرد که احمدینژاد پس از پایان دوره ریاستجمهوری خود٬ به دادگاه هم احضار شده است. دادگاهی که وی در جلسه اول آن حضور نیافت و هنوز زمان تشکیل جلسه دوم اعلام نشده است. گرچه گفته شده بود که این جلسه روز هفدهم دی ماه برگزار خواهد شد و عدم حضور رییس دولت دهم٬ ممکن است حتی باعث صدور حکم جلب وی شود٬ اما این اتفاق رخ نداد و برگزاری دادگاه منتفی شد.
احمدینژاد در دادگاه باید پاسخگوی ۹ اتهام مختلف باشد. مجتبی ملکافضلی، مدیرکل امور کارشناسی نظارت مجلس در این زمینه گفته بود: “در این پرونده هم اشخاص حقیقی شکایتهایی را از رییسجمهور سابق مطرح کردهاند و هم مجلس شکایتهایی را پیگیری میکند. آنچه مربوط به مجلس است یکی تاخیر در اجرای قانون تشکیل وزارت ورزش و جوانان و دیگری تاخیر در ارائه اساسنامه شرکت ملی نفت به مجلس است… در مورد تاخیر دولت در تشکیل وزارت ورزش، آقای لاریجانی به صورت جداگانه نیز به نمایندگی از کل مجلس موضوع را پیگیری کردند”.
اطرافیان احمدینژاد نیز در این مدت بینصیب نماندهاند و چند باری در دادگاه حاضر شدهاند. از آن جمله باید به محمدرضا رحیمی٬ معاون اول احمدینژاد در دولت دهم٬ اشاره کرد که به گفته غلامحسین محسنیاژهای٬ چند روزی در بازداشت به سر برده و در نهایت با قرار وثیقه آزاد شده است. رحیمی خود در این زمینه گفته بود که ۵۵ ساعت بازجویی شده است.
در این میان متحدان سابق احمدینژاد نیز٬ اکنون تبدیل به منتقدان وی شدهاند. مرتضی آقاتهرانی٬ دبیرکل جبهه پایداری٬ اوایل ماه جاری در یک سخنرانی گفته بود که احمدینژاد: “روز اول خوب بود، روز دوم لق زد و روز سوم افتاد، همه گفتند شما به آن رای دادید، بله من رای دادم، اولش خوب بود که ما به او رای دادیم”.
هنوز مشخص نیست که محمود احمدینژاد کدام برنامه سیاسی را برای آینده خود در نظر دارد. وی پس از پایان دوران ریاستجمهوری کمتر به اظهارنظر پرداخته و بیشتر مشغول امور مربوط به دانشگاه خود است.
در دیدار اخیر رهبر جمهوریاسلامی با مسوولان نظام نیز٬ وی به همراه محمدرضا رحیمی٬ حضور پیدا کرد که یکی از معدود حضورهای وی در مراسم رسمی چند ماه گذشته بود.