کارلتون استویبر
گزارش های خبری 5 اسفند از انجام آزمون های پیش از راه اندازی نیروگاه هسته ای بوشهر و آماده سازی این نیروگاه ساخت روسیه برای آغاز به کار خبر دادند. این اقدام، نگرانی از مراتب ایمنی نیروگاه هسته ای بوشهر را به سایر نگرانی های موجود از خطر اشاعه جنگ افزار هسته ای ناشی از فعالیت های ایران، اضافه کرده است.
در مقاله ای که از سوی علی اکبر جوانفکر- مشاور مطبوعاتی محمود احمدی نژاد رئیس جمهور ایران- به چاپ رسیده است، آمده است «طرح ما در تولید انرژی هسته ای، کاملاً در راستای چهارچوب و ساختار قوانین بین المللی است.»
با توجه به عدم امضای معاهدۀ ایمنی هسته ای سال 1996 موسوم به سی- ان- اس از سوی ایران، در حالیکه 63 کشور دیگر دنیا آنرا پذیرفته اند، معلوم می شود اظهارات فوق از دقت زیادی برخوردار نیستند. از لحظه ای که نیروگاه بوشهر فعالیت خود را آغاز کند، به تنها نیروگاه هسته ای تبدیل خواهد شد که تحت قوانین این معاهده قرار نگرفته است. سی- ان- اس مجموعه ای از الزامات مهم درخصوص ایمنی برنامه ریزی و فعالیت نیروگاه های هسته ای، از جمله تسلیم گزارش های دوره ای ملی در نشست بازنگری اعضای معاهده، را در برمی گیرد.
سرگئی کرینکو رئیس شرکت دولتی هسته ای روسیه هفته گذشته از ایران دیدار کرد و گفت «ساخت و ساز اصلی و سوار کردن قطعات در نیروگاه هسته ای پایان یافته و ما اکنون مشغول آغاز فعالیت نیروگاه هستیم.» ظاهراً آقای کرینکو فراموش کرده به همتای ایرانی خود- غلامرضا آقازاده- بگوید تازمانیکه ایران به معاهده ایمنی هسته ای ملحق نشده، روسیه نیز از وارد مدار کردن نیروگاه خودداری می کند.
کارلتون استویبر مذاکره کننده اصلی آمریکا در کنوانسیون ایمنی هسته ای است و در مقام ریاست گروه کاری امنیت هسته ای در سازمان بین المللی حقوق هسته ای مشغول به کار می باشد.
منبع: واشنگتن پست- 1 مارس - 2009