غزال آزادفر
همزمان با بازداشت یکی از فعالان کارگری در سنندج، در چند روز مانده به روز جهانی کارگر، وزارت اطلاعات در تماس با فعالان کارگری در شهرهای ایران از آنان خواسته است تا از برگزاری مراسم غیردولتی و مستقل روز اول ماه مه، 11 اردیبهشت، خودداری کنند.
تماس تلفنی وزارت اطلاعات با فعالان کارگری
یک منبع آگاه در گفت و گویی با روزآنلاین گفت که در روزهای اخیر، از سوی وزارت اطلاعات جمهوری اسلامی ایران با فعالان کارگری در شهرهای مختلف تماس گرفته شده است.
به گفته او، در این تماس ها از فعالان کارگری خواسته شده است که از برگزرای مراسم مستقل روز اول ماه مه خودداری کنند و یا در صورت شرکت در مراسمی که با مجوز دولتی برگزار می شود، از تکرار آنچه که در مراسم سال گذشته روی داد، اجتناب ورزند. درمراسم مزبور، به ویژه در تهران، هزاران کارگر اقدام به راهپیمایی کردند ودر شعارهایی، دولت محمود احمدی نژاد را به خاطر بی توجهی به مشکلات جامعه کارگری مورد انتقاد قرار دادند.
این منبع آگاه احتمال داد که شماری از فعالان کارگری طی روزهای باقی مانده به روز جهانی کارگر تحت فشار قرار گیرند.
مخالفت با برگزاری مراسم روز اول ماه مه در سنندج
در خبری جداگانه در همطن ارتباط، اتحادیه آزاد کارگران ایران اعلام کرد که تلاش این تشکل کارگری برای دریافت مجوز برگزاری مراسم اول ماه مه در سنندج با مخالفت فرمانداری سنندج مواجه شده است.
بر اساس بیانیه ای که این تشکل کارگری منتشر کرد، مسئولین اتحادیه آزاد کارگران ایران به معاون سیاسی فرمانداری سنندج گفته اند که برگزاری مراسم اول ماه مه حق مسلم کارگران است و آنان از این حق خود نخواهند گذشت و اقدام به برگزاری مراسم اول ماه مه خواهند کرد.
آنان همچنین گفته اند که چنانچه مشکلی پیش بیاید، عواقب آن بر عهده فرمانداری سنندج خواهد بود.
در این بیانیه، اتحادیه آزاد کارگران ایران از تمامی هم طبقه ای های خود در ایران و سرتاسر جهان دعوت کرده است تا متحدانه نسبت به بازداشت شیث امانی اعتراض و عدم صدور مجوز برای برگزاری مراسم اول ماه مه در ایران را محکوم کنند و در روزهای باقی مانده تا اول ماه مه، با سازماندهی بیش از پیش خود، مراسم این روز را با هر چه با شکوه تر برگزار نمایند.
بازداشت یک فعال کارگری در سنندج
اتحادیه آزاد کارگران ایران که در روزهای پایانی فروردین ماه با تصمیم اعضای مجمع عمومی اتحادیه سراسری کارگران اخراجی و بیکار ایران، به جای این تشکل کارگری موجودیت یافت، روز چهارشنبه، چهارم اردیبهشت، اعلام کرد که شیث امانی، رییس هیات مدیره اتحادیه سراسری کارگران اخراجی و بیکار، که در این روز جهت جابجایی سند وثیقه خود به دادگاه مراجعه کرده بود، بازداشت و به زندان منتقل شده است.
بر اساس این گزارش، دادگاه تجدید نظر استان کردستان احکام زندان و جریمه شیث امانی را از دو سال و شش ماه زندان به شش ماه زندان تقلیل داده و آن را جهت اجرا به دادگاه اجرای احکام ارجاع داده است. شیث امانی در جریان مراسم روز جهانی کارگر در شهر سنندج به همراه 12 کارگر و فعال کارگر دیگر بازداشت شده بود.
دیگر بازداشت شدگان، صدیق کریمی، صدیق امجدی، صدیق سبحانی، اقبال لطیفی، یدالله مرادی، نجمالدین رجبی، فاروق گویلی، انور مفاخری، حبیبالله کلکانی، محیالدین رجبی، طیب تکانی و خالد تکانی بودند.
بازداشت این عده در شرایطی انجام گرفت که به گفته صالح نیکبخت، حقوقدان و وکیل مدافع، در گفت و گو با خبرگزاری کار(ایلنا)، برخی از کارگران بازداشتی، حتی در مراسم شرکت نکرده بودند و در خانه یا در خیابان بازداشت شدند. اتهام آنان برهم زدن نظم عمومی و شرکت در تجمع غیر قانونی عنوان شد. این در حالی بود که این کارگران و فعالان کارگری تاکید داشتند که درخواست آنان برای برگزاری مراسمی به مناسبت اول ماه مه با مخالفت مسئولان مواجه نشده بود.
با این حال، آنها محاکمه شدند واز این گروه، شیث امانی و صدیق کریمی، هر کدام، به دو سال و شش ماه زندان و سایرین به تحمل 10 ضربه شلاق و 91 روز زندان محکوم شدند. این احکام در دادگاه تجدید نظر به شش ماه زندان برای دو نفر نخست و 10 ضربه شلاق و 200 هزار تومان جریمه نقدی تغییر یافت.
گفتنی است که احکام شلاق برای پنج تن از کارگران به اجرا در آمده، که اعتراض های فراوانی را در داخل و خارج از ایران به دنبال داشته است.
هدف، ایجاد رعب
اتحادیه آزاد کارگران ایران با صدور بیانیه ای، بازداشت شیث امانی را که بدون ابلاغ قبلی به وکیل وی و در آستانه اول ماه مه صورت گرفته است، با هدف تلاش برای ایجاد رعب و وحشت در میان کارگران برای جلوگیری از شرکت آنان در مراسم اول ماه مه ارزیابی کرد.
مهدی کوهستانی نژاد، مسئول آسیا و خاورمیانه کنگره کار کانادا، که از نزدیک مسایل کارگری در ایران را دنبال می کند، با تایید این موضوع به روزآنلاین گفت: “طی روزهای گذشته، گزارش شده بود که مقام های امنیتی و قضایی جمهوری اسلامی قصد بازداشت شماری از فعالان کارگری در نقاط گوناگون ایران را دارند.“
وی بازداشت آقای امانی را در همین ارتباط دانست و با اشاره به احضار صدیق کریمی به دادگاه سنندج افزود: ”مقام های امنیتی و قضایی جمهوری اسلامی می خواهند در آستانه روز جهانی کارگر، از فعالان کارگری و کارگران ایران زهر چشم بگیرند.“
آقای کوهستانی نژاد، برگزاری مراسم مستقل و غیردولتی روز جهانی کارگر را که از جمله در تهران، بازتاب گسترده ای در رسانه ها داشت، دلیلی برای اقدامات امنیتی و قضایی کنونی در ایران دانست.