در جدیدترین برخوردهای قضایی با فعالان کمپین یک میلیون امضا، پرستو الهیاری به یک سال حبس تعزیری محکوم شده و مریم مالک با قرار وثیقه 20 میلیونی در بازداشتگاه اوین منتظر تبدیل یا تخفیف این قرار است. پرستو الهیاری، مهناز پراکند (یکی از وکلای مریم مالک) و پروین اردلان، فعال حقوق زنان، در گفت و گو با روز به بیان دیدگاه های خود در مورد این احکام پرداخته اند.
پرستو الهیاری درباره حکم خود به “روز” می گوید : “ظرف فرصت قانونی یعنی 20 روز آینده، به این حکم اعتراض خواهیم کرد.” الهیاری که شعبه 28 دادسرای انقلاب وی را بر اساس اتهام اقدام علیه امنیت ملی از طریق تبلیغ علیه نظام به یک سال زندان محکوم کرده تصریح می کند: “در صحبتها به من گفته می شد که اتهامم به خاطر تشکیلات کمپین یک میلیون امضا وارد شده. در حالی که کمپین تشکیلاتی ندارد و تشکیلاتی نساخته. “
اتهامی که به این فعال کمپین یک میلیون امضا وارد شده بر اساس ماده 500 قانون مجازات اسلامی است که بر اساس آن ”هر کس علیه نظام جمهوری اسلامی ایران یا به نفع گروهها و سازمانهای مخالف نظام به هر نحو فعالیت تبلیغی نماید به حبس از سه ماه تا یکسال محکوم خواهد شد”. اما الهیاری نه تنها این اتهام را با فعالیتهای خود متناسب نمی بیند، بلکه در مغایرت و تناقض با آن می داند و تاکید دارد: “کمپین حرف از تغییر و اصلاح قانون می زند. وقتی ما برای اصلاح قانون فعالیت می کنیم، یعنی اصول نظام را قبول کرده ایم. بنابراین اتهام هایی که به ما وارد می شود با واقعیت انطباق ندارد و در تناقض با آن است.“
در گفت و گویی دیگر با روز، مهناز پراکند یکی از وکلای مریم مالک می گوید: “روز چهارشنبه گذشته ماموران با حکم بازرسی منزل، به خانه خانم مالک مراجعه کرده و کامپیوتر، کتابها و جزوه های ایشان را ضبط کردند. همان روز هم به ایشان احضاریه ای برای مراجعه به پلیس امنیت داده شد که روز شنبه به آنجا مراجعه کردند و بعد از بازجویی، به مدت 24 ساعت قرار صادر شد که تحت نظر باشند. “
پراکند در ادامه توضیح روند بررسی اتهام وارد شده به مریم مالک یادآور می شود: “پس از 24 ساعت اقامت اجباری در بازداشتگاه وزرا خانم ملک را برای تفهیم اتهام به دادسرا بردند و درآنجا دو اتهام ” عضویت در گروه کمپین یک میلیون امضا” بر اساس ماده 499 قانون مجازات اسلامی و یکی هم “فعالیت تبلیغی علیه نظام” بر اساس ماده 500 قانون مجازات اسلامی به وی تفهیم شد. و بعد هم قرار وثیقه ای به مبلغ 20 میلیو تومان برای ایشن صادر شد که چون قادر به تامین آن نبودند، وی را به زندان اوین منتقل کردند و امروز ( دوشنبه) نیز که خانواده اش برای گرفتن تبدیل یا تخفیف در وثیقه مراجعه کرده بودند، موفق به دیدار بازپرس نشدند. “
پراکند درباره اتهامی که به خاطرعضویت در کمپین یک میلیون امضا به موکلش وارد شده آن را “جرم انگاری” دانسته و این اتهام را با اصل قانونی بودن جرم و مجازات منطبق نمی داند. به عقیده وی: “اولا کمپین، یک تشکل یا جمعیت نیست و از نظر حقوقی اساسنامه ای که نشان دهنده جمعیت بودن یا تشکل داشتن باشد ندارد و دوم اینکه حتا اگر فرض کنیم که این گروه یک تشکل است باز هم مشمول این بند قانون نمی شود زیرا فعالان این کمپین هرگز در راستای برهم زدن امنیت کشور اقدامی نکرده اند و فعالیت آنها صرفا در جهت اصلاح قانون از طریق روشهای مسالمت آمیز اجتماعی بوده است.“
پروین اردلان فعال حقوق زنان درباره اینکه بتازگی فعالیت در کمپین یک میلیون امضا را به عنوان اتهام به افراد تفهیم می کنند، به “روز” می گوید: “اتهام وارد شده به مریم مالک و پرستو الهیاری فعالیت در کمپین عنوان شده که نوعی دیگر از آن هم قبلا به خانم مقدم تفهیم شده بود و این، نشان دهنده افزایش فشار سیاسی بر فعالان کمپین یک میلیون امضا است.”
اردلان نیز با اشاره به اینکه سال جدید با بازداشت 12 تن از فعالان جنبش زنان، برای فعالان مدنی آغاز شد و وضعیت همچنان ادامه دارد، خاطرنشان می کند: “فرصت انتخاباتی نه تنها دلیلی برای کاهش این فشارها نیست بلکه واقعیت جز این بوده است! از ابتدای سال جدید شاهدیم که دائما فشار بر فعالان جنبش های مدنی از جمله زنان و دانشجویان زیادتر شده است. بنابراین من نظر کسانی که به دنبال استفاده از فرصتهای انتخاباتی برای بسط فعالیتهای مدنی هستند را جلب می کنم که به این فشارها و هزینه هایی که در این فاصله زمانی بیشتر از قبل هم شده توجه نشان بدهند.” اردلان می افزاید: “اگر فعالیت در کمپین یک میلیون امضا جرم است به این معنی است که فعالیت در جنبش زنان جرم است. آیا این برای فعالان جنبش زنان مهم نیست؟”