ژان فیلیپ لوفیف
رییس جمهور محمود احمدی نژاد در سفر تاریخی خود به بغداد، پس از متهم کردن ایالات متحده به ورود تروریسم به منطقه، دو کشور ایران و عراق که دشمن قسم خورده و دیرینه یکدیگر هستند را به دو نمونه “عدالت و اخلاق” تشبیه کرده است.
وی در دومین روز از سفر بی سابقه خود از زمان جنگ ایران و عراق که یک میلیون کشته برجای گذاشت به دیدار مقامات مذهبی، دانشگاهیان و هنرمندان حاضر در اقامتگاه جلال طالبانی در بغداد رفت.
او روز یکشنبه با اشاره به حمله ایالات متحده در سال 2003 به مطبوعات اظهار داشت: “شش سال پیش این تروریست ها اینجا نبودند. زمانی که پای دیگران به این منطقه و به این کشور باز شد، ما شاهد حضور تروریست ها در منطقه شدیم.“
به نظر می رسید رییس جمهور احمدی نژاد که معمولاً دارای شخصیتی تحریک کننده است، در رابطه با مسأله همزیستی دولت عراق و 150 هزار نظامی امریکایی ملاحظه میزبانان خود را می کرد.
او در ادامه افزود: “ملت ها از قوانینی که اکنون بر جهان حاکم است رضایت ندارند. آنها خواهان عدالت اند. ملت ایران و عراق در اوج عدالت، اخلاق و مهربانی ایستاده اند.“
پیروزی دیپلماتیک
روزنامه رسمی “ایران” با تیتر “سفر تاریخی به بغداد” به مانند دیگر روزنامه های طرفدار دولت حجم بسیاری را به این رویداد اختصاص داده است. برخی حتی آن را یک پیروزی دیپلماتیک می دانند، در حالی که ایالات متحده همچنان در حال تشدید فشار به منظور انزوای هرچه بیشتر تهران است.
برخی دیگر با نزدیک شدن انتخابات مجلس [در ماه مارس]، آن را وسیله ای برای منحرف کردن توجهات مردم از موضوع تورم روزافزون می دانند. این درواقع آزمونی برای محک محبوبیت رییس جمهور احمدی نژاد است که درپی دوره دوم ریاست جمهوری خود در سال 2009 می باشد.
در این رابطه، روزنامه “اعتماد ملی” تنها به چند خط بسنده کرده و صفحه اول خود را به مربی جدید تیم ملی فوتبال ایران اختصاص داده است.
در عراق نیز وضعیت به همین منوال است. چندین تن از اعضای اقلیت سنی که نسبت به کمک های تسلیحاتی و آموزش شبه نظامیان شیعه از سوی تهران مظنون هستند، از این نگران اند که شاید این سفر، دولت بغداد را به تهران نزدیک تر کرده و جامعه آنها را منزوی تر سازد.
اکثریت مردم عراق نیز به مانند ایران شیعه هستند، ولی نباید فراموش کرد که جمعیت ایران را پارس ها تشکیل می دهند و جمعیت عراق را اعراب.
روز یکشنبه طی تظاهراتی در فالوجه، یک شهر سنی نشین در غرب بغداد، تظاهرکنندگان شعارهایی علیه رییس جمهور ایران سر می دادند: “دست های عجمی ات را از خاک عراق بیرون ببر!” این در حالی بود که در نجف، به عنوان مرکز شیعه، مردم دست می زدند.
محمد ناسی، یک فروشنده پوشاک 27 ساله، با خوشحالی می گوید: “سفر احمدی نژاد یک رویداد بزرگ و پرمنفعت برای ملت عراق است، زیرا این موضوع باعث محکم شدن روابط بین دو کشور خواهد شد.“
به گفته شیروان الوائلی، وزیر امنیت ملی عراق، طی این سفر همچنین ده ها قرارداد دو طرفه، به ویژه در زمینه حمل و نقل دریایی و راه آهن، به امضاء رسیده است.
منبع: لو پوئن، 3 مارس
مترجم: علی جواهری