بیش از ۲۰۰ کارگر فولادسازی روز سهشنبه مقابل مجلس ایران تظاهرات و نسبت به اخراجها و عدم دریافت حقوق اعتراض کردند که این موضوع چالشهای اقتصادی پیش روی رئیسجمهور منتخب حسن روحانی را نشان میدهد.
یکی از کارگران اخراج شده به خبرگزاری کار ایران گفت که بیشتر آنها از کارخانه فولاد زاگرس هستند و شب را نزدیک قبرستان تهران در زمینهای حرم آیتالله خمینی به صبح رساندهاند، چون پول پرداخت هزینه هتل را نداشتهاند.
معترضان از شهر غروه در استان کردستان آمده بودند و روز دوشنبه با تحصن مقابل دفتر رئیسجمهور اعتراض خود را شروع کردند. به گزارش خبرگزاری کار، روز سهشنبه بعدازظهر دو نماینده از این گروه با دو نماینده مجلس مذاکره کردند.
اعتراضات کارگران اتحادیهها چیز جدیدی در ایران نیست اما این بار شرایط فرق میکند. روحانی که ماه آینده کنترل امور را به دست میگیرد انتظارات را با وعدههای خود برای رفع مشکلات اقتصادی ناشی از تحریمهای بینالمللی بالا برده است. وی همچنین از دولت خواسته است به اتحادیهها احترام بگذارد و در امور آنها دخالت نکند.
مناقشه کارگران فولادسازی برای رئیسجمهور آینده یک چالش است: او چگونه میخواهد شهروندان خسته و بیصبر نسبت به قیمتها و بیکاری را راضی کند؟
روحانی گفته با نمایندگان مجلس تلاش خواهد کرد تا بودجه جدیدی را تصویب کند و همچنین حداقل دستمزد افراد کمدرآمد را افزایش دهد.
یوسف فرهادی، یک خبرنگار داخلی که جنبش کارگری در ایران را پوشش میدهد به لوس آنجلس تایمز گفته است که کارگران اتحادیه سختی زیادی میکشند چون حقوق آنها متناسب با نرخ تورم نیست. اقتصاد ضعیف کشور باعث شده که بسیاری از کارگران اخراج شوند و حقوقهایشان را با تاخیر دریافت کنند.
روحانی در سخنرانی روز یکشنبه خود در مجلس موضوع اقتصاد را نقطه کلیدی برنامه خود قرار داد. او در این سخنرانی گزارش نگران کننده ای ارائه داد.
روحانی گفت: “برای اولین بار بعد از جنگ تحمیلی، اقتصاد ما در دوسال متوالی رشد منفی داشته و این اولین بار است که رشد منفی با تورم بالا همراه است… بالاترین تورم در منطقه و شاید در تمام جهان.”
او نرخ تورم را ۴۲ درصد اعلام کرد که با رقم ۳۶ درصد بانک مرکزی متفاوت است.
روحانی به محمود احمدینژاد بابت افت شدید سطح زندگی مردم در سالهای آخر حمله کرد. روحانی برای افزودن به این تصویر نگرانکننده گفت که بیش از ۴ میلیون فارغ التحصیل دانشگاه در حال حاضر بیکار هستند.
بسیاری از تحلیلگران یکی از عوامل این بحران را تصمیم دولت برای برداشتن یارانههای دولتی سوخت، غذا و انرژی میدانند. به ایرانیان ماهیانه وجه نقد پرداخت میشود که بار فزایندهای بر دوش اقتصاد دولتی میگذارد.
پروفسور مسعود نیلی استاد اقتصاد دانشگاه شریف تهران در مصاحبه با شرق از آینده وخیمتری برای اقتصاد ایران سخن گفته است.
به گفته نیلی قیمت سوخت و برق، آب و گاز شهری میتواند در ماههای آینده تا ۳۸ درصد افزایش یابد تا بتواند یارانه نقدی برای ایرانیان کم درآمد را پوشش دهد.
نیلی به شرق گفت: “سرمایه اجتماعی آسیب خواهد دید.”
منبع: لوس آنجلس تایمز - 16 ژوئیه 2013