روزبه میرابراهیمی
روزنامه کیهان دیروز با انتشار سرمقاله ای “آیینه شکستن خطاست!” خواسته یا ناخواسته پرده از نقش گردانندگان خود در ماجرای بازداشت، اعتراف گیری و تهیه فیلم اعترافات هاله اسفندیاری، کیان تاجبخش و رامین جهانبگلو برداشت.
سرمقاله نویس روزنامه کیهان که به بهانه نقد عملکرد گروه های سیاسی داخلی که نسبت به پخش این اعترافات معترض بودند به تشریح روند و هدف اصلی تهیه برنامه “به اسم دموکراسی” پرداخت.
در سرمقاله کیهان آمده است: “به طور بسیار خلاصه، برنامه به اسم دموکراسی قصد داشت نشان دهد آمریکایی ها چطور با استفاده از برخی ابزارها و زمینه های خاص، وقوع انقلاب های نرم در برخی کشورهای معارض با خود را برنامه ریزی، تدارک و اجرا می کنند.”
نویسنده یادداشت با ادعای تلاش نهادهای مختلف امریکا در جهت اجرای پروژه “براندازی” می نویسد: “برنامه «به اسم دموکراسی» تلاش کرد با مطالعه مستند برخی نمونه های انجام شده این انقلاب ها در کشورهای آسیای میانه و تقاطع دادن این مطالعه مستند با اعترافات چند تن از عواملی که در بلندمدت به دنبال شبیه سازی آن انقلاب ها درایران بوده اند، هم پروژه به راه انداختن انقلاب مخملی درایران را افشا کند و هم اشراف اطلاعاتی نهادهای امنیتی نظام جمهوری اسلامی به تازه ترین تحرکات دشمن را به رخ بکشد.”
این درحالی است که در زمان پخش این فیلم مقامات ارشد قضایی افراد به نمایش در آمده در فیلم را کارشناس دانسته و تاکید کردند این سخنان “اعترافات متهمان” نیست.
کیهان هدف برنامه “به اسم دموکراسی” را طرح سه مقوله دانست که پیش از این و پس از بازداشت این افراد در خبرها و یادداشت های همین روزنامه بارها از آن یاد شده بود.
سرمقاله نویس کیهان در توضیح بند اول این اهداف می نویسد: “دعوت از نخبگان، دانشگاهیان کشورهای معارض آمریکا توسط بنیادها، دانشگاه ها و مراکز پژوهشی اروپای غربی و آمریکای شمالی و سپس به تدریج سوق دادن آنها به سمت برخی پژوهش های خاص.”
کیهان “جذب ناراضیان سیاسی و فراهم آوردن امکان آموزش و تحصیل آنها” را بند دوم و “بازگرداندن افرادی که در بندهای یک و دو از چگونگی جذب آنها سخن گفتیم به کشورهای خود و مأمور ساختن آنها به تشکیل انواعی از سازمان های غیردولتی(NGO) و تلاش این NGOها برای جذب، سازماندهی، آموزش و حمایت مالی هرچه وسیع تر از افرادی که انگیزه کافی دارند تا در یک روز مبادا برای هدفی خاص بسیج شوند” را بند سوم این اهداف برمی شمرد.
روزنامه کیهان با تشریح اهداف پروژه اعتراف گیری در این سرمقاله به آنجا می رسد که جبهه مشارکت را مورد انتقاد قرار می دهد اما خواسته یا ناخواسته از نقش خود در تهیه سناریو و مراحل اجرایش نیز پرده بر می دارد.
کیهان در بخش های پایانی این سرمقاله با استناد به اطلاعیه جبهه مشارکت در اعتراض به پخش اعترافات از سیما این حزب اصلاح طلب را در جهت سیاست های اجرای پروژه “انقلاب مخملی” دانست.
لازم به یادآوری است دفتر سیاسی جبهه مشارکت در روزهای پایانی تیرماه و در پی پخش اعترافات متهمان دربند از سوی سیما و در برنامه به نام “به نام دموکراسی” اطلاعیه اعتراض آمیزی را منتشر کرد.
این حزب در بیانیه خود وقوع انقلابهای مخملی را ثمره دیکتاتوری ارزیابی کرده و یادآور شده بود: “این نوع برنامهها را بیش از هر چیز دارای مصرف داخلی و در جهت سیاستهای محدودکننده و اقتدارگرایانه جریان حاکم در آستانه انتخابات مجلس است”.
در اطلاعیه این جبهه آمده بود: “هیچ بهانه ای نمی توان اصل شعارها و اهداف اصلاحات چون حق حاکمیت مردم، دموکراسی، حقوق بشر، توسعه، جامعه مدنی، آزادی بیان، برابری حقوقی و سایر شعارهای اصلاحات را زیر سوال برد و به بیگانگانی که با شاغول منافع خود گاه از دموکراسی و گاه از دیکتاتوری حمایت میکنند نسبت داد”.
در همین حال سخنگوی دولت ایران ضمن دفاع از پخش این برنامه، سه نفری را که در این برنامه صحبت کردند مجرم دانست و هرگونه فشار برای اعتراف گیری از آنان را رد کرد.
درحالی متهمان دربند از سوی مقامات دولتی و رسانه های همسو “جاسوس” خوانده می شوند که هنوز در هیچ دادگاهی چنین اتهاماتی به اثبات نرسیده و متهمان به وکلای خود دسترسی ندارند.