به گزارش مجموعه ی فعالان حقوق بشر، در این ابلاغیه آمده است “به استناد ماده ۵۰۰ آیین دادرسی، متهمین آقایان جلیل احمدی، فریدون نیکوفر، علی نجاتی، قربان علیپور و محمد حیدری مهر به یکسال حبس” محکوم شده اند. در این حکم ۶ ماه از محکومیت جلیل احمدی، فریدون نیکوفر، علی نجاتی، قربان علیپور و ۸ ماه از محکومیت محمد حیدری مهر به مدت ۵ سال تعلیق شده.کارگران نامبرده همچنین به مدت سه سال از حضور در کلیه فعالیت های کارگری و انتخابات صنفی کارگران محروم شده اند.
همزمان و در بحبوحه ی بحث درباره نامزدهای ریاست جمهوری، موج بی وقفه ی اخراج کارگران در سراسر کشورهمچنان ادامه دارد. اخراج کارگران شرکت آهنگری تراکتورسازی، کبریتسازی تبریز، مجتمع صنعتی شمالغرب، شرکت نقش جهان و چند واحد تولیدی دیگر در حدیست که نگرانی نمایندگان مجلس اسلامی از “تبعات” این اخراج ها را برانگیخته است.
نگرانی مجلس اسلامی
یک عضو هیات رییسه مجلس اسلامی با اشاره به نزدیکی “انتخابات” ریاست جمهوری در کشور، خاطرنشان می کند که هر چند اخراج کارگران در هر شرایطی و هر زمانی “آثار سویی” به همراه دارد، اما در حالی که کشور آماده ”برگزاری انتخابات” میشود، چنین اعمالی “نتایج ناخوشایندی” در پی خواهد داشت. به همین جهت محمدحسین فرهنگی، در نامه ای به وزرای صنایع و معادن و کار و اموراجتماعی و کشور پیش بینی می کند که ادامه این روند ”در آستانه برگزاری انتخابات دهمین دوره ریاست جمهوری” بدون تردید “بازخوردهای گسترده اجتماعی” در پی خواهد داشت.
به گزارش خبرگزاری ایسنا، نماینده مردم تبریز، آذرشهر و اسکو با اشاره به اخراج تعدادی از کارگران واحدهای صنعتی و تولیدی تبریز، گفته است:“ این موضوع باید توسط مدیریت استان پیگیری و نتایج آن به نمایندگان استان در مجلس و وزرای مربوطه گزارش شود.“
حجتالاسلام سیدمحمدرضا میرتاجالدینی تصریح می کند که اخراج کارگران “مسالهای مهم و اساسی” است و نباید از کنار آن به راحتی عبور کرد چرا که با این اقدام درآمد عدهای قابل توجه از مردم “به خطر” افتاده است.
عضو هیات رئیسه مجلس اسلامی سپس با اشاره به اینکه در جریان اخراج کارگران در تبریز فعالان بخشهای تولیدی مورد ظلم قرار گرفتهاند، یادآور شده است: این درحالی است که عناصر ستادی و غیر تولیدی که کارشان فاقد هر گونه منطق اقتصادی است همچنان بر سرکار خود حاضر میشوند.
هر چند این نماینده ی مجلس اسلامی از استانداری آذربایجان شرقی و معاونت های آن، ادارات کل کار و اموراجتماعی و صنایع و معادن استان خواسته است که علت اخراج کارگران از واحدهای مزبور را بررسی کرده و گزارشی در زمینه اخراج کارگران به مقامات عالی رتبه و همچنین نمایندگان جلس ارایه کنند، اما هنوز پاسخ روشنی از سوی هیچ یک از نهادهای ذی ربط داده نشده است.
اخراج کارگران کارخانه نخ البرز
به گزارش کمیته گزارشگران حقوق بشر، حدود 160 کارگر کارخانه نخ البرز، در پی سیاست “ تعدیل نیروی کار” از این کارخانه اخراج شدند. قرار است در آینده، شمار کارگران اخراجی افزایش یابد.
اخراج شمار زیادی از کارگران درحالی صورت می گیرد که پیش تر کارگران این کارخانه، در چندین نوبت نسبت به عدم دریافت حقوقشان دست به اعتراض زده بودند.کارگران در این کارخانه، 12 ساعت در روز کار می کنند در حالی که تنها حقوق 8 ساعت کار روزانه را دریافت می کنند.. یکی از کارگران می گوید:” من ۱۲ ساعت کار میکنم. با حق شیف٬ پاداش و مزایا و حق اولاد و صد تا حق دیگر که مثلا تعریف شده٬ ماهی حدود ۲۸۰ هزار تومان حقوق میگیرم. درحالی که ماهیانه، حدود 200 هزار تومان اجاره خانه می پردازم.“
کارگران ایران خودرو: نه سازش، نه عقب نشینی
به گزارش تارنمای “خودروکار” جمعی از کارگران ایران خودرو با انتشار نامه ای خطاب به “دوستان و همکاران”خود تصریح کرده اند که برای آنها مهم نیست چه کسی مدیر عامل می شود، برای آنها مهم بر آوردساختن خواستهای اصلی شان در زمان کنونی است.کارگران ایران خودرو تاکید می کنند “منطقی” مدیر عامل سابق با “بی توجهی” به خواستهای آنها و در راستای “خوش خدمتی به سرمایه داران” سرانجام همچون غروی به راهی رفت که آمده بود.
کارگران سپس نجم الدین مدیر عامل جدید را خطاب قرار داده و می نویسند “امروز در راس امور ایران خودرو کسی قرار گرفته است که خود سالها در ایران خودرو بوده و بهتر می داند اگر به خواستهای ما بی توجهی کند به جایی خواهد رفت که مدیران پر قدرت تر از او رفتند.آقای نجم الدین حتما می داند ما چه خواستهایی داریم و ایشان می داند که اعتصاب 10 تیر برای چه در ایران خودرو و دیزل به وقوع پیوسته است.ما از مدیریت جدید اعلام می کنیم که ما کارگران ایران خودرو برای بر آورد ساختن خواستهای خود هرگز نه سازش خواهیم کردو نه عقب خواهیم نشست.“
کاهش فشار کاری با استخدام نیروهای جدی، بازگشت به کار تمام کارگران اخراج شده شرکتهای پیمانکاری، بازگشت به کار کارکنان نشریه کار آمد و تبرئه آن، لغو قراردادهای موقت و استخدام رسمی کارگران، جلوگیری از گسترش شرکتهای پیمانکاری و انتقال کارگران آن به خود شرکت، اخراج حراست از سالن های تولیدی وعدم دخالت آنها در امور شخصی کارگران، آزادی تشکلهای کارگری وبرگزاری هرچه سریعتر انتخابات کارگری، لغو اضافه کاری اجباری و برداشتن سقف اضافه کار عادی، افزایش حق آکورد (حق بهره وری)، افزایش حقوقها متناسب با افزایش قیمتها در کشور، اجرای طرح طبقه بندی مشاغل، اجرای بازنشسته کردن کارگران و لغو سقف پرداخت حق سنوات برخی از مهمترین خواستهای کارگران ایران خودرو در شرایط کنونی عنوان شده است.
فشار بر کارگران صبا
در همین زمینه دامنه ی فشارها به شرکت خصوصی صبا (پیمانکارمسافر بری و خدماتی راه آهن تبریز- تهران – مشهد) هم رسیده است.در پی اخراجهای دسته جمعی، عدم پرداخت بموقع حقوق و دستمزد، تحمیل قراردادهای سفید امضاء و برخوردهای ضد کارگری مدیران و کارفرمایان شرکتهای دولتی و خصوصی، بگفته ی یک فعال کارگری مدیران شرکت تامین ترابر سبز صبا نیز برای “کسب سود هرچه بیشتربه هر قیمتی و افزایش شدت استثمارکارگران ”با استخدام “چماق بدستی” بنام فرهاد شفقت در صدد امضای قراردادهای یک ماهه و سه ماهه با کارگران این شرکت برآمده اند.
بنا بر خبر تارنمای “ حمایت ازکارگران شرکت تامین ترابر سبز صبا” مدیر این شرکت در اولین اظهارات خود، خبر از اخراج عده ای و تاخیر چندماهه در پرداخت حقوق کارگران و قراردادهای یک ماهه داده است. او در دو ماه اخیر بیش از سه نفر از کارگران خدمات رسانی داخل قطارها را با بهانه های مختلف بدون پرداخت حق و حقوق و با ترساندن آنها از پلیس و دادگاه و “حساب سازی ” و “پرونده سازی” اخراج کرده است.
کارشناسان مسائل کارگری ایران، ادامه ی اخراج کارگران از واحدهای تولیدی کشور را ادامه ی سیاست های ضد کارگری می دانند که در دوران دولت نهم تشدید شده است.