مازیار رادمنش
عبدالفتاح سلطانی وکیل پرونده اکبر گنجی و زهرا کاظمی که تقریبا در اکثر پرونده های حساس و مهم سیاسی سالهای اخیر حضور فعال داشته و یکی از وکلای شاخص کشور بشمار می رود، پس از اینکه سه سال قبل به مدت 219 روز به اتهام جاسوسی در زندان بود، با رای شعبه 17 تجدید نظر از کلیه اتهامات خود تبرئه شد. این در حالی است که تعداد زیادی از نیروهای سیاسی و روزنامه نگار و فعالان سیاسی کشور بتازگی به اتهام جاسوسی به زندان افتاده و کسانی مانند عباس عبدی و رامین جهانبگلو نیز که به همین اتهام واهی زندانی بودند، آزاد شده و پس از آزادی هرگز در مورد اتهام آنان سخنی گفته نشده است.
عبدالفتاح سلطانی کیست؟
متولد 11 آبان 1332 در شهر کربلا، پدرش از اهالی لرستان و مادرش آذری است، پدرش در سال ولادت وی مدتی مجاور کربلا شده بود که وی در همین زمان به دنیا آمد و پس از چندی والدینش به ایران بازگشتند و به زندگی در ایران ادامه دادند. وی اولین بار به عنوان یک مخالف مذهبی در سن پانزده سالگی در تظاهراتی در سال 1348 دستگیر و مدت کوتاهی زندانی بود. و پس از آن نیز بارها در دهه پنجاه به بازداشت های کوتاه یک تا دوماهه رفت. عبدالفتاح سلطانی پس از انقلاب نیز، در سال 1360 نیز دستگیر شد و مدت کوتاهی زندانی بود.
عبدالفتاح سلطانی تحصیلات حقوق را در دانشگاه تهران آغاز کرد و در سال 1364 دوره کارشناسی حقوق را به پایان برده و در سال 1367 کارشناسی ارشد خود را در دانشگاه ملی تمام کرد. وی علاوه بر کار وکالت به نویسندگی نیز پرداخته است و مقالات مختلفی را در روزنامه های مختلف در موارد حقوقی و سیاسی نوشته است. بیشترین مقالات وی در مجله کانون وکلا و ماهنامه « نامه» چاپ شده است.
از موج دانشجویی تا پرونده گنجی و زهرا کاظمی
عبدالفتاح سلطانی از وکلایی است که در اکثر پرونده های مهم سیاسی و حقوقی بزرگ سالهای اخیر ایران حضور فعال داشته است، از جمله پرونده “نشریه دانشجویی موج”، “پرونده مربوط به کاظم شکری”، “پرونده زهرا کاظمی”، “پرونده اکبر گنجی”، “پرونده نشریات صبح امروز و یاس نو”، “پرونده اخراج پنجاه تن از کارگران شرکت واحد”، “پرونده معلمان” و دهها پرونده دانشجویی سالهای اخیر. وکیل پرونده سلطانی در مورد جاسوسی محمد علی دادخواه بود.
وکیلی که جاسوس هسته ای می شود
عبدالفتاح سلطانی پس از آغاز اعتصاب غذای اکبر گنجی در سال 1383 همراه با شیرین عبادی در بیمارستان میلاد حضور یافت و همین باعث شد تا روزنامه کیهان وی را بارها به عنوان “شخصیت نامطلوب” و “جاسوس” قلمداد کند. حتی این روزنامه اعلام کرد که سلطانی قصد داشت تا با همدستی شیرین عبادی اکبر گنجی را به قتل برساند و بعدا قتل را به گردن مسوولان قضایی پرونده بیندازد. اما مهم ترین علت دستگیری سلطانی در سال 1384 این بود که وی به عنوان یکی از اعضای گروه وکلای زهرا کاظمی، قاضی سعید مرتضوی را تهدید کردند که اگر حقایق پرونده مربوط به نحوه قتل زهرا کاظمی را فاش نکند، آنان نام قاتل و اطلاعات پرونده را افشا می کنند. مدت کوتاهی پس از این تهدید، عبدالفتاح سلطانی که در سال 1381 نیز به عنوان وکیل پرونده “ملی مذهبی ها” به مدت چهار ماه زندان رفته بود، دستگیر شد و سپس توسط قاضی مرتضوی، مسوولان قضایی و روزنامه کیهان متهم به جاسوسی در مورد پرونده اتمی شد. مسوولان قضایی و کیهان نوشتند که عبدالفتاح سلطانی اطلاعات طبقه بندی شده مربوط به تاسیسات اتمی کشور را که بواسطه یکی از موکلانش در دسترس وی قرار گرفته است، در اختیار بیگانگان قرار داده است. در تمام مدت زندانی بودن وی روزنامه کیهان بر اتهام جاسوسی وی تاکید کرد و قاضی مرتضوی نیز بارها وی را جاسوس خواند.
سنگین ترین وثیقه تاریخ ایران
عبدالفتاح سلطانی پس از گذراندن 219 روز زندان انفرادی سرانجام ابتدا با وثیقه ای به میزان 800 میلیون تومان قرار شد آزاد شود، اما چون تامین این مبلغ تقریبا ممکن نبود، قاضی آن را به 100 میلیون تومان تقلیل داد. وی به اتهام جاسوسی و تبلیغ علیه نظام به 5 سال زندان و 5 سال محرومیت از حقوق اجتماعی محکوم شد. اما حسب رای شعبه 17 دادگاه تجدید نظر استان تهران که قطعیت پیدا کرده است، سلطانی پس از دو سال از اتهام جاسوسی و کلیه اتهامات دیگر خود نیز تبرئه شد.
دریافت جایزه حقوق بشر
عبدالفتاح سلطانی سه سال قبل، پس از آزادی از زندان به عنوان نماینده “کانون مدافعان حقوق بشر” در سفری به فرانسه جایزه حقوق بشر را برای این کانون دریافت کرد. وی در این سفر خود، که تنها سفر خارجی وی محسوب می شود، از کشورهای آلمان و هلند نیز دیدن کرد.
عبدالفتاح سلطانی در حال حاضر وکیل پایه یک دادگستری و عضو هیات مدیره کانون وکلا و یکی از اعضای کانون مدافعان حقوق بشر است. وی پس از آزادی از زندان مجددا برای عضویت هیات مدیره کانون وکلا نامزد شد و با رای بالایی به عضویت هیات مدیره این کانون درآمد، اما محکومیت غیرقطعی وی مانع از عضویت او در هیات مدیره شد. معلوم نیست اکنون با تبرئه وی از کلیه اتهامات آیا از وی اعاده حیثیت خواهد شد و او در هیات مدیره کانون وکلا حضور خواهد داشت و آیا کسانی که به مدت دو سال به وی اتهام جاسوسی زدند، از وی عذر خواهند خواست؟
سلطانی در سال 1358 ازدواج کرده است و چهار فرزند دارد. دخترش در حال دریافت فوق لیسانس است، پسرش فوق لیسانس حقوق را دریافت کرده و منتظر ورود برای دوره دکتری است، فرزند سوم اش دانشجوی رشته مهندسی برق است و دختر کوچکش در دبیرستان درس می خواند.