س. عیسویف
مهرداد عمادی، مشاور اقتصادی اتحادیه اروپا گفت ایران ممکن است با تعطیلی و ورشکستگی واحدهای تولیدی صنعتی و کشاورزی خود روبرو شود.
وی این اظهارات را ضمن تحلیل آنچه به “اقتصاد مقاومتی” معروف شده است بیان کرد، که در حال حاضر استراتژی ایران را برای مقابله با تحریم های بین المللی تشکیل می دهد.
عمادی افزود که یکی دیگر از نکات منفی “اقتصاد مقاومتی” رشد شدید بیکاری است که در حال حاضر هم در سطح بالای ۱۵ تا ۲۰ درصد قرار دارد.
عمادی گفت: “این امر ساختار جامعه را دچار آسیب شدید می کند که آثار و عواقب آن غیر قابل پیش بینی است.”
اقتصاد ایران اکنون تحت فشار فزاینده تحریم های بین المللی علیه صنایع نفت و بانک مرکزی است که به دلیل برنامه هسته ایران به این کشور تحمیل شده است.
عمادی گفت: “در عین حال که نمی توان پیگیری و خلاقیت مهندسین و تکنیسین های ایرانی را دست کم گرفت، ولی غیر واقعی خواهد بود اگر افزایش شدید تورم در ماه های آینده و کمبود برخی مایحتاج عمومی را انتظار نداشته باشیم.”
ایران به عنوان بخشی از اقتصاد مقاومتی، ستادی را متشکل از اعضای مجلس، دفتر ریاست جمهوری و قوه قصائیه تشکیل داده است تا با مسائل حیاتی برخورد کند.
از جمله مسائلی که اکنون مطرح هستند باید از تورم، افزایش قیمت کالاهای کشاورزی، افت ارزش پول ملی و وابستگی کشور به درآمدهای نفتی نام برد.
عمادی گفت خود عبارت “اقتصاد مقاومتی” به روشنی گویای آن است که اقتصاد با دوره ای مواجه است که در آن کمبود های مختلف از جمله کمبود ارز و برخی کالاهای اساسی وجود خواهد داشت.
عمادی توضیح می دهد که “برای موفقیت چنین برنامه ای می بایست شرایطی فراهم می بود که بخش کشاورزی و صنعتی بتوانند تولید خود را افزایش دهند و از وابستگی خود به منابع ارزی و واردات خدمات واسطه ای بکاهند.”
به نظر این مشاور اقتصادی، مقاومت اقتصاد ایران در برابر این تحریم ها بسیار دشوار به نظر می رسد.
او می گوید: “به جز در موارد معدودی که اتفاق بالا در آن افتاده است، در سراسر اقتصاد، در دو بخش یاد شده و نیز در بخش انرژی، شواهدی دال بر امکان بهبود سطح بازده و تولید مشاهده نمی شود.”
او افزود: “در این شرایط نمی توان از اقتصاد انتظار مقاومت در برابر فشار تحریم ها و فقدان سرمایه گذاری را داشت.”
آمریکا و اتحادیه اروپا ماه گذشته به تشدید تحریم ها علیه ایران دست زدند و خرید نفت از ایران را به شدت محدود ساختند به این امید که ایران با کاهش صادرات نفتی خود، تغییری در برنامه هسته ای خود بدهد.
نرخ تورم رسمی در ایران ۲۱ درصد است درحالیکه تحلیلگران آن را بیش از این مقدار ذکر می کنند. قیمت نان، حمل و نقل و انرژی افزایش چشمگیری داشته است.
منبع: ترکیش ویکلی – 11 اوت